Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uit vorm

Uit vorm
10 jul 2018 om 13:52

Het is opvallend dat een aantal rijke personen/families momenteel niet weten te profiteren van de stijgende aandelenbeurzen. In een aantal gevallen kunt u met hen mee beleggen, wat op zich best aardig is. Deze families en/of personen zijn niet voor niets zo rijk geworden. Dus dat u dan kunt meeliften op hun goede neus voor zaken is mooi meegenomen. Er zijn momenteel 3 bekende voorbeelden, althans in de lage landen, die tot de verbeelding zullen spreken.

Voorbeeld 1: Berkshire Hathaway

Recent heb ik in mijn dagelijkse economische visie publicatie al gewezen op de dead cross in Berkshire Hathaway B. Dit Amerikaanse conglomeraat staat onder leiding van Warren Buffett en zakenpartner Charlie Munger. De koersvorming staat dit jaar onder druk en dit heeft zelfs geresulteerd in een lange termijn verkoopsignaal. Is Buffett zijn magie kwijt? Is hij te oud?

Blijkbaar laat zijn neus voor goede beleggingen hem even in de steek. Het conglomeraat heeft grote belangen in de financiële, transport- en energiesector. Met als 5 grootste belangen Wells Fargo, Apple, Bank of America, Coca Cola en American Express. Technologie komt ook steeds meer op de radar van het conglomeraat.

Het bedrijf Berkshire Hathaway vond eigenlijk zijn oorsprong in de textielindustrie. In 1839 werd Valley Falls Company opgericht. In die tijd begon de eerste industriële revolutie. Waarbij de textielindustrie een florerende handel was. Na verloop van tijd zijn andere revoluties ontstaan en werd de energierevolutie steeds belangrijker. De grote macht in de wereld verschoof begin vorige eeuw naar de olie-industrie. Banken hebben daarnaast een zeer belangrijke functie vervult in het financieren van economische groei, maar ook in tijden van oorlog en de heropbouw nadien. De textielindustrie van weleer is al lang niet meer de belangrijkste sector en ook binnen Berkshire Hathaway zijn textielbelangen uit de portefeuille verdwenen.

Lees ook: Is Warren Buffett zijn magie kwijt?

Aansluitend op mijn vorige economische visie publicaties gaat het volgens geopolitiek analist Engdahl vooral om de wereldmacht achter de schermen die in handen is van de grote oliebedrijven en banken. Het is om die reden niet toevallig dat je dit soort belangen ook terug ziet komen bij de rijken der aarde.

Voorbeeld 2: Groupe Bruxelles Lambert (GBL)

Het aandeel GBL is vooral in België bekend en maakt onderdeel uit van de Bel 20. Deze industriële holding stond tot 2015 onder leiding van Albert Frère. De dagelijkse leiding is nu o.a. in handen van zijn zoon Gérald en schoonzoon Ian Gallienne. De familie Frère is in België een van de rijkste, zo niet dé rijkste familie.

Voor een Belg is het beleggen in GBL net zo vanzelfsprekend als het beleggen in Berkshire Hathaway. Wie wil er niet meeprofiteren in de rijkdom en visie van één van de meest succesvolle Belgische families? De holdingmaatschappij GBL neemt belangen in andere beursgenoteerde ondernemingen en bemoeit zich ook actief met het besturen van deze ondernemingen.

Ook bij GBL komen belangen terug die te linken zijn met de olie- en grondstoffensector. Ook zij hebben financieringsmaatschappijen in hun portefeuille. In de voedingssector heeft GBL ook diverse strategische belangen. Ook indirect via hun belang in Sienna Capital heeft GBL nog veel andere belangen. Dit dochterbedrijf is actief op het gebied van private equity en investeert op deze wijze in aandelen of verstrekt krediet aan bedrijven die zich in de opbouwfase bevinden. Met een belang in Umicore investeert GBL indirect zelfs in edelmetalen.

Hoewel Albert Frère geen CEO meer is, heeft de familie nog wel sterke banden met GBL. Zowel in het dagelijkse bestuur maar ook financieel doordat de aandelen GBL voor 50% in het bezit zijn van Pergesa Holding S.A. En zij bezitten 51,9% van het stemrecht. Pergesa Holding S.A. staat zelf onder controle van de groepen Power Corporation du Canada uit Canada en Frère uit België. Een saillant detail is dat in het Canadese Power Financial Corporation de oudste zoon van Albert Frère, Gérald Frère, in het bestuur zit. Hij is naast voorzitter van de Raad van Bestuur van GBL dus ook actief bij de Canadese aandeelhouder. De familie Frère heeft dus via Pergesa Holding S.A. stevige belangen in de GBL groep.

Maar ook het aandeel GBL staat onder druk. De koers bevindt zich rond het dieptepunt van 2018 en een dead cross-signaal is aanstaande. De koersvorming vertoont een grote gelijkenis met die van Berkshire Hathaway. Gaan de rijken van deze wereld een deel van hun vermogen verliezen?

Voorbeeld 3: Hal Trust

In Nederland is de meest bekende investeringsmaatschappij waarbij één familie grote belangen heeft Hal Trust. De familie Van der Vorm bezit een meerderheidsbelang in Hal Trust. Evenals bij Berkshire Hathaway en GBL kunt u dus aansluiten bij één van de rijkste families, in dit geval van Nederland.

De familie Van der Vorm heeft haar vermogen verkregen door de verkoop van de rederij Holland-Amerika lijn. Hans Melchers bezit daarnaast 17% van alle aandelen in Hal Trust. Slechts ca. 15% is hierdoor vrij verhandelbaar via Euronext. U kunt zich voorstellen dat de familie Van der Vorm en de heer Melchers er alles aan gelegen zijn om het vermogen te laten groeien. Het tegendeel lijkt momenteel het geval. Het aandeel noteert al geruime tijd in een stevige neergaande trend. Vanaf augustus vorig jaar is de dead cross een feit. Ook hier begon de daling uiteraard met een eerste waarschuwing toen de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn begon te noteren. Ondanks het diepe geloof van beleggers in de zakelijke instincten van deze succesvolle zakenmensen c.q. families, kan ook hun vermogen onderhevig zijn aan deflatie. Ook een aandeel Hal Trust kan dalen van EUR 180 naar EUR 145.

Evenals bij de vorige 2 investeringsmaatschappijen zijn er grote belangen in de energiesector. Zoals bijvoorbeeld in Vopak, Boskalis en SBM Offshore. Daarnaast is Hal actief in de brillensector via Safilo en Grandvision. Maar ook via niet beursgenoteerde belangen heeft Hal Trust belangen in de transportsector en o.a. in de media via een belang in de FD Mediagroep (Het Financieele Dagblad en BNR).

CONCLUSIE

Een aantal rijke families en/of personen hebben op dit moment niet het geluk aan hun zijde. Zij lijken tijdelijk uit vorm. Gemeenschappelijk lijken er veel belangen te zijn in de energie- en grondstoffenindustrie. En naast bouw gerelateerde belangen speelt ook de transportsector een belangrijke rol. Daarnaast zijn de rijke families een belangrijke financier. Zij vervullen ook een deel van de financieringsfunctie van een economie, zoals ook banken dit doen.

De wereld zal er over 20 jaar totaal anders uitzien. De energietransitie, een gewijzigde rol voor banken en distributiesystemen die veranderen. Denk hierbij aan Amazon, Alibaba en bijvoorbeeld Bol.com. Het is een bekend gegeven dat de rijken der aarde elkaar nodig hebben. Zij komen elkaar tegen op exclusieve bijeenkomsten en zijn, zo wordt althans beweerd, machtiger dan de politieke macht.

Zo zijn ze in de VS bijvoorbeeld de financiers van verkiezingscampagnes. Eenmaal gekozen, mede met hulp van hun geld, zal de president iets terug moeten geven. Ondanks het feit dat ik erop vertrouw dat de 3 genoemde partijen superieure beleggers zijn en dit ook zullen blijven, komen met regelmaat ook dit soort correcties voor bij de superrijken. Wanneer is het ideale koopmoment om aan te haken bij hun succes? Het aandeel Hal Trust bewijst dat een dergelijke zwakke periode langer kan duren dan menig belegger vooraf had kunnen veronderstellen. Dit scenario kan ook bij Berkshire Hathway en GBL gaan spelen. Voorlopig lijken de investeerders die de leiding hebben van deze investeringsmaatschappijen uit vorm. Het kan de besten overkomen. Desalniettemin blijven zij een klasse apart.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.