Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - dinsdag, 3 juli 2018 13:47

Is Warren Buffett zijn magie kwijt?

De superbelegger Warren Buffett uit Omaha lijkt de weg kwijt. Zijn investeringsconglomeraat behoort tot de grootste bedrijven in de wereld met belangen in veel grote Amerikaanse bedrijven. Samen met zijn zakenpartner Charlie Munger behoort hij tot de meest succesvolle investeerders/beleggers van de wereld. Veel beleggers beleggen al jaren trouw in zijn aandelenfonds Berkshire Hathaway. Ook u kunt gewoon aanhaken op dit succes. Al jaren ben ik het voornemens, maar doe het elke keer niet omdat a) de heren statistisch gezien ieder moment hun laatste adem kunnen uitblazen en b) ik de indruk hebben dat het één of ander piramidespel aan het worden is. Door het succes uit het verleden zijn er per saldo eigenlijk alleen maar kopers. En omdat het fonds zo groot is, drijft het de koersen van de onderliggende bedrijven waarin het belegt voortdurend op. Zodra bekend wordt dat Berkshire Hathaway een nieuw belang neemt in een Amerikaans bedrijf, dan willen veel andere beleggers dit aandeel ook kopen. Iedereen wil tenslotte zo succesvol worden als Buffett.

Toch lijkt de magie een deuk(je) op te lopen. Het aandeel noteert namelijk sinds het slot van afgelopen vrijdag in een dead cross! Het verkoopsignaal, volgens de door ons gebruikte risico-indicator, heeft geklonken. Het aandeel Berkshire Hathaway B staat dit jaar 3,4% (in euro’s gemeten) in de min! Gezien het verkoopsignaal van de risico-indicator is het waarschijnlijk dat het aandeel verder gaat dalen. Het steunniveau op USD 190 lijkt definitief neerwaarts doorbroken. Of Warren blij is met Trump is de vraag, want het zal zeker ook te maken hebben met de huidige internationale ontwikkelingen. Het America First beleid resulteert momenteel niet in hogere koersen voor Berkshire Hathaway.

Het aandeel heeft nu het 9de dead cross-signaal gegeven in deze eeuw. De voorgaande dead crosses waren verschillende keren in een vroeg stadium van een grote correctie. In de bovenstaande grafiek zijn vooral de perioden rond de kredietcrisis (2008), eurocrisis (2011) en zorgen rond China (2015) goed zichtbaar. De huidige correctie begint ook al enige vorm te krijgen. Het is in deze grafiek wel zo, dat hoe hoger de koers des te kleiner lijken de verschillen uit het verleden. Maar een koersdaling van USD 215 naar USD 185, zoals nu, is toch bijna 14%. Dit terwijl een daling van USD 50 naar USD 43 nauwelijks nog zichtbaar is in deze grafiek, maar procentueel wel op hetzelfde neerkomt.

Afgelopen vrijdag 22 juni werd dus de 9de golden cross-fase afgerond van deze eeuw. De laatste opgaande fase heeft 806 dagen geduurd en leverde een winst op van 34,06%. Cumulatief hebben alle golden cross-fases een winst opgeleverd van 340%. Echter, op 1 januari 2000 instappen en de aandelen niet meer verkopen had een winst betekend van 450%!! U begrijpt nu direct waarom beleggers in het aandeel normaal gesproken nooit zullen verkopen, maar voortdurend erop vertrouwen dat het herstel zich weer vanzelf aandient. Toch kan het huidige verkoopsignaal, voor degenen die de markten willen timen, een belangrijk signaal zijn. Als Warren zijn beleggingsconglomeraat in een dead cross-fase noteert dan is er onderliggend echt iets aan de hand in de wereld. Iets wat statistisch gezien vaak uitgroeit tot een belangrijke gebeurtenis/crisisfase. Warren lijkt zijn magie weer even kwijt. Wij zijn gewaarschuwd, maar het schept kansen. Krijg ik nu eindelijk de kans om in te stappen op deze succesvolle Berkshire Hathaway trein?

 

De Aandeelhouder TV

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

augustus 10, 2020

Weekupdate aandelenbeurs en AEX augustus 2020

augustus 10, 2020

Hete dag voor GrandVision | 10 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

10 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

10 aug 09:44 Martijn Rozemuller

De Club van roekeloze beleggers

07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden