Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Turkije in de mangel

Turkije in de mangel
5 okt 2020 om 09:30

Het is momenteel erg onrustig rondom Turkije, het scharnierpunt waar Azië (het Midden-Oosten) Europa raakt. Op 1 november 2019 namen wij het videobericht “Turkije het scharnierpunt tussen het Westerse en Oosterse Rijk” op. Wij gingen o.a. in op de strategische ligging van Turkije. Als NAVO land lijkt Turkije de kant van het Westen te hebben gekozen. Maar uiteraard zijn de handelsbelangen met het Oosten ook erg groot en zeker zo aantrekkelijk. Met de EU wil het al jaren niet vlotten. En de couppoging van de Gülen beweging in 2016 lijkt vanuit de VS te zijn georkestreerd. Gezien de glansrijke voorgeschiedenis van de Turken, lijkt het erop dat president Erdogan voornemens is om de macht en kracht van het Ottomaanse Rijk te herstellen. Blijkbaar heeft hij het volste vertrouwen dat Turkije zelfstandig kan opboksen tegen de andere grootmachten in de wereld.


Een nieuw conflict aan de grenzen van Turkije is tot uitbarsting gekomen. Met groot geweld bestoken Armenië en Azerbeidzjan elkaar. De bovenstaande statistieken stonden donderdagmorgen op twitter en deze data zou komen van de regeringen van beide landen. Hier is blijkbaar geen sprake van een vluchtige beschieting. De regio Nagorno-Karabakh, een Armeense enclave op Azerbeidzjaans grondgebied, lijkt de eerste inzet. Het is de Azerbeidzjanen al jaren een doorn in het oog dat de voornamelijk Armeense bevolking de overmacht heeft in het gebied. In onze

Westerse pers ligt de nadruk van de conflicten op de verschillende bevolkingsgroepen van beide landen. Onderliggend is er waarschijnlijk een veel groter thema wat speelt. Het gebied tussen de Kaspische en Zwarte Zee is rijk aan olie en gasbelangen. Belangrijke pijpleidingen lopen door het gebied, vooral door Azerbeidzjan. Pijpleidingen die zorgen voor de gastoevoer richting Europa via Turkije.

Het is niet vreemd dat de Turken de kant van Azerbeidzjan kiezen, want de belangrijkste olie- en gaspijpleidingen (the southern gas corridor) lopen over hun grondgebied. De Armenen worden daarentegen gesteund door de Russen. Waarbij de Russen overigens ook belangrijke relaties hebben met “de vijand”, want beide landen zijn oude Sovjet Staten. Waar Turkije wellicht ooit hoopt op herstel van het Ottomaanse Rijk, hoopt president Poetin en zijn regering waarschijnlijk op herstel van de oude Sovjet Unie.

Wij benadrukken al jaren dat het gevecht om grondstoffen enkel maar groter aan het worden is. Via onze recente videoreeks “Economie aan de hand van gezelschapsspellen” hebben wij u de vanzelfsprekendheid hierachter duidelijk proberen te maken. Het is dan ook niet verrassend dat Turkije momenteel het middelpunt lijkt van diverse spanningen. Turkije is het buurland van Iran, Irak, Syrië, Georgië, Armenië, Cyprus, Griekenland, Bulgarije en Rusland/Oekraïne (gescheiden door de Zwarte Zee) en heeft te maken met alle onrust van vrijwel al haar buren

Wat is het doel van de Turken?

Hun invloedssfeer vergroten en grondstoffen en andere economische belangen afsnoepen van buurlanden? Feit is dat de Turken momenteel overal aanwezig zijn. Met manschappen zijn zij aanwezig op Syrisch grondgebied, maar ook in Libië. Niet direct een buurland, maar slechts gescheiden door de Middellandse Zee. Turkse troepen en huurlegers zijn daar om te strijden tegen het leger van generaal Haftar. De laatste paar weken lijkt er schot te komen in het Libische conflict. Libië is overigens ook een belangrijk olie- en gasland voor Europa. De Turken claimen met Libië zeggenschap over het tussen beide gestippelde lijnen gelegen Middellandse Zeegebied. (zie onderstaande afbeelding)

De huurlegers van Turkije kunnen nu verplaatst worden naar Azerbeidzjan. Daar mogen de milities nu een andere tegenstander uitschakelen.

De Turken winnen aan macht. Belangrijke vraag is in dit geheel, is dit in het voordeel van Europa, de Amerikanen, de Russen of Chinezen?

Op het eerste oog lijkt het zeer negatief voor de Russen. Want Rusland steunt in Libië juist het leger van generaal Haftar en staat dus lijnrecht tegenover de Turken. Ook in het oplaaiende conflict in de Kaukasus staan beide kemphanen weer tegenover elkaar. Voor de Amerikanen lijkt hetgeen de Turken doen fantastisch nieuws. Aan de ene kant, aan de noordkant tussen Rusland en Europa, blokkeert de VS namelijk de aanleg van gaspijpleiding NordStream2. En aan de onderkant loopt de toevoer via de zuidelijke route via Turkije gevaar met dit nieuwe conflict. Straks kan de VS meer gas slijten aan Europa. Saoedi-Arabië zal wellicht ook niet ongelukkig zijn met de huidige ontwikkelingen. Want de invloed van Iran wordt gedwarsboomd door alle ontwikkelingen in Syrië, Irak en Libanon.

Wat opviel deze week was de presentatie van president Netanyahu van Israël bij de Verenigde Naties. Hij suggereerde min of meer dat er een nieuwe grote explosie in Libanon dreigt. Klik op bovenstaand bericht om de presentatie te zien. Het lijkt er steeds sterker op dat de grote explosie in Beiroet geen toevallig ongelukje was. Er gebeuren al weken grote explosies op de geografische lijn Iran, Irak, Syrië en Libanon. Hierdoor wordt de Nieuwe Chinese Zijderoute flink geraakt. Is het dan toch misschien dat Turkije, op slinkse wijze, de NAVO belangen behartigt? Omdat al hetgeen de Turken momenteel aan het doen
zijn zeker niet in het nadeel van de VS is?

Is er op de achtergrond een deal tussen de NAVO landen dat Turkije aan invloed mag winnen als zij de Russen en Chinezen dwarsbomen?

De onrust in de wereld neemt al jaren toe en lijkt de laatste maanden in een stroomversnelling te komen. Op de olie- en gasmarkt is het erg onrustig. Shell kondigde deze week duizenden ontslagen aan. Als de olie- en gastoevoer in de wereld ernstig verstoord raakt, dan gaat een schokgolf aan de aanbodszijde enorme gevolgen hebben voor de prijs. Alle maatregelen om het coronavirus in te dammen beperken daarentegen de vraagzijde. Hebben beide ontwikkelingen wellicht met elkaar te maken? Dat zullen wij in de toekomst misschien te weten komen.

Het is echter een feit dat de strijd om de wereldmacht in volle gang is. De wisselkoers van de Turkse lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar laat zien dat de lira steeds verder wegzakt. Het lijkt erop dat de financiële wereld in de gaten heeft dat de onrust in Turkije sterk gaat toenemen.

President Erdogan speelt een gevaarlijk spel. Wanneer hij de belangen van het Westen dient, dan zullen de Oosterse machten
het op Turkije gemunt hebben. Als hij voor het Oosten kiest, dan moet hij op sterke tegendruk vanuit het Westen rekenen.

U leest waarschijnlijk veel verhalen over het coronavirus. Dit houdt de gemoederen in Nederland behoorlijk bezig. Wij worden al maanden geruststellend toegesproken dat door social-distancing, mondkapjes en een naderend vaccin alles weer goedkomt met de economie. De “unpleasent truth” is dat er momenteel nog veel meer gebeurt in de wereld. Niet alleen in de regio rondom Turkije, maar op nog veel andere fronten. Andere scharnierpunten waar het Westen vastzit aan het Oosten zijn o.a. Wit-Rusland en Oekraïne. Maar denk ook bijvoorbeeld aan de Zuid Chinese Zee, Noord-Korea of de regio Kasjmir (India/China).

Wat kunt u hier als belegger mee?

Geopolitieke spanningen kunnen grote schokgolven veroorzaken. Verschillende sectoren kunnen hard geraakt gaan worden. Ook valuta kunnen wilde bewegingen maken, zie het voorbeeld van de Turkse lira. De uitkomst is erg onvoorspelbaar. Zelf houden wij al geruime tijd rekening met een stijging van de olie- en gasprijzen. Uit de grafiek rechtsboven blijkt duidelijk dat de olieprijs al
een aantal maanden de psychologische barrière van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) test. Geopolitieke spanningen zullen de grondstoffenmarkten sterk beïnvloeden, zowel in positieve als negatieve zin. Gezien de jarenlange daling van grondstoffen houden wij sterk rekening met een ommekeer. Het zou ons niet verbazen als wij dichtbij een climax zitten.

Nederlands trots, Royal Dutch Shell, lijkt in de touwen te hangen. De koers is terug op het niveau op het dieptepunt van de coronacrash. Dit terwijl olie- en gasprijzen sindsdien sterk hersteld zijn. Het lijkt erop dat de Westerse olie- en gasbelangen geraakt gaan worden. Aanvallen op olie- en gasinstallaties zijn flinke schadeposten voor de Westerse big oil bedrijven. Daarentegen kan de prijs van de onderliggende grondstof (olie en gas) herstellen. In de geopolitieke strijd kan veel schade ontstaan. Indirect zullen de banken geraakt kunnen gaan worden doordat uitstaande kredieten mogelijk niet terugbetaald gaan worden. Spreiden is het beste antwoord op hetgeen er komen gaat.

Niet enkel in aandelen, maar ook in grondstoffen, valuta (door middel van obligaties), edelmetaal en andere alternatieve beleggingsvormen. Turkse beleggingen hebben niet onze voorkeur. Het lijkt erop dat zij in de mangel worden genomen.


Disclaimer Golden Crosses B.V.:

Op deze publicatie is de disclaimer van Golden Crosses B.V. van toepassing.

Verkorte disclaimer:

Alle aanbevelingen inzake de aantrekkelijkheid van bepaalde effecten dienen niet gezien te worden als aanbod om effecten en/of andere zakelijke waarden te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering.

Alle communicatie is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke beleggingsdoelstellingen, de persoonlijke financiële situatie, kennis en ervaring en beleggingshorizon van de betreffende lezer. Alle informatie mag dan ook niet worden aangemerkt als een persoonlijk advies.

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Opinies, feiten en meningen kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. De verspreiding van alle uitingen van Golden Crosses in andere jurisdicties dan in Nederland is mogelijk aan restricties onderhevig en de lezer dient zelf de restricties te achterhalen.

Golden Crosses verbiedt het geheel of gedeeltelijk verspreiden van alle uitingen van Golden Crosses en aanvaart geen enkele aansprakelijkheid voor de acties van derden op grond van inzichten van Golden Crosses.

Het intellectueel eigendom van alle publicaties van Golden Crosses behoort toe aan Golden Crosses.

De gehele disclaimer kunt u lezen op de website www.goldencrosses.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.