Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Turbo’s: juist nu

Turbo’s: juist nu
23 jan 2019 om 17:04

Het is onstuimig op de financiële markten door economische onrusten wereldwijd. Begrotingstekort Italië, handelsoorlogen, Brexit en angst voor oplopende rentes. Als beleggers ergens niet van houden, dan zijn het onzekerheden. Die leiden tot verkopen en de huidige cocktail van onzekerheden heeft de beurs een stevige tik toegebracht.

Toch is de situatie nu, heel anders dan 10 jaar geleden. Toen het financiële systeem wankelde en we door een diepe crisis moesten. Of het nu de Brexit is of een stijgende rente, als een van de huidige onzekerheden escaleert, betekent het niet dat het gehele fundament onder de wereldeconomie wordt weggeslagen. Door verbeterde regelgeving en toezicht is het financiële systeem robuuster en het bedrijfsleven prudenter gefinancierd. Dit betekent niet dat er nooit meer een recessie zal komen, maar een financiële crisis zoals die 10 jaar geleden werd ingezet of zoals die volgens de overlevering in de jaren ’30 plaatsvond, is niet een aannemelijk scenario. Minder economische groei wel. Door hogere financieringslasten nemen de investeringen af en kunnen bestedingen van consumenten teruglopen. Die cyclus, waarbij gestage groei, afnemende groei,  lichte krimp en herstel elkaar afwisselen heeft altijd bestaan. En achteraf zullen we het pas weten, maar een situatie van afnemende groei lijkt nu een realistische scenario.

Beleggen
Terug naar de beurs. Als belegger dien je rationeel te beslissen. Toch is het voor velen de emotie die overheerst. Een half jaar terug leken veel aandelen een verstandige koop met een rustige markt en een AEX Index op 575 punten. Wie echter iets verder keek naar relatieve waarderingsratio’s zoals K/W, EV/EBITDA of PEG zou iets terughoudender zijn geweest. Maar de beurs voelde veilig en velen lieten zich tot aankopen verleiden.

Doe je dat nu wederom en houd je daarbij rekening met minder omzet- en winstgroei, dan zijn diezelfde aandelen ineens een stuk aantrekkelijker gewaardeerd. Wie bijvoorbeeld kijkt naar dividendrendement zal stuiten op een dividendrendement voor 2019 van ruim 4 procent voor de AEX Index (bron: Bloomberg). Met stevige koersdalingen achter de rug, voelt het nu echter niet heel fijn om te investeren in aandelen. De angst voor verdere koersverliezen is bij velen sterker dan de ratio. En dat terwijl het beleggersadagium ‘laag kopen, hoog verkopen’zo eenvoudig klinkt. In de praktijk zijn er weinigen toe in staat. Dat zijn echter wel degenen die uiteindelijk het beurstoneel met winst verlaten.

Een ander aspect wat je als belegger altijd indachtig moet houden is ‘de lange termijn’. Laat je niet leiden door de waan van de dag, want er zullen altijd factoren zijn die beurzen lager zetten en voor beweging zorgen. De (rationale) lange termijn gedachte dient sterker te zijn dan de (emotionele) korte termijn prikkel. Daarbij kan het in de huidige fase van de economie verstandig zijn om het zwaartepunt in de beleggingsportefeuille te verleggen van groei-, naar waardeaandelen.

Turbo’s??
Vaak wordt de Turbo beschouwd als een instrument waarmee je op korte termijn bewegingen inspeelt. En hoewel het zich daar uitstekend voor leent, pleit ik er voor om ook Turbo’s te overwegen voor langere termijn beleggingen. Juist in deze markt. Ten eerste vanwege de lage financieringskosten die je betaalt over het deel dat de bank financiert: 1,63%. Een aardig voorbeeld is een van de best renderende posities in mijn portefeuille bij ProBeleggen: Ahold Delhaize. 1,5 jaar geleden heb ik positie genomen en kocht Turbo’s met een lage hefboom voor €4,70. De actuele waarde is €12,50. Waarbij ik wel moet aantekenen, dat ik omwille van de allocatie recent een derde van de Turbo’s heb verkocht. Uiteraard staan hier ook verlieslatende beleggingen tegenover, maar het onderschrijft dat je juist met Turbo’s (met een lage hefboom) uitstekend voor een langere periode exposure naar de markt en specifieke aandelen kunt creëren.

Nu terug naar de titel: Turbo’s juist nu. Uiteraard is mijn visie enigszins gekleurd aangezien ik bij RBS Markets heb gewerkt (overgenomen door BNP Paribas) De afdeling die onder andere Turbo’s ontwikkelt en aanbiedt. Toch heb ik als oud-collega ook heel wat verbale strijd gevoerd. Ik ben namelijk ook een groot liefhebber van opties. Of eigenlijk kan ik beter zeggen dat ik voorstander van derivaten (de verzamelnaam voor alle afgeleide producten zoals opties en Turbo’s) in beleggingsportefeuilles. Veel beleggers gebruiken of Turbo’s of Opties. De werking is verschillend en beide hebben hun voor- en nadelen. Het is echter niet zo dat een van de twee instrumenten beter is. Of je kiest voor een optie of Turbo hangt zeer af van je visie, maar vooral van de marktsituatie.

Hoge volatiliteit, juiste instrument
Op dit moment zijn de markten erg volatiel. Dieprode beursdagen werden afgewisseld met flinke plussen en daguitslagen van meer dan 2 procent kwamen volop voor. Hierdoor lag de procentuele bewegelijkheid van de AEX de afgelopen maand steevast rond 20 procent met uitschieters naar 24 procent. Er zijn individuele aandelen waar dit percentage zelfs boven 50 procent ligt. Zonder al te diep op de theorie in te gaan heeft dit voor opties (zowel calls als puts) tot gevolg dat deze fors in prijs oplopen. De verwachtingswaarde neemt sterk toe en die betaal je als belegger. Naarmate de tijd verloopt ‘verdampt’deze waarde. In deze markt zou ik daarom nooit opties kopen om in te spelen op stijging of daling.

Met Turbo’s Long en Short speel je in op dezelfde beweging, maar de Turbo heeft als groot voordeel ten opzichte van de optie, dat er bij Turbo’s geen sprake is van tijds- of verwachtingswaarde. De waarde van een Turbo is simpelweg het verschil tussen het financieringsniveau en de koers van de onderliggende waarde. Hoe volatiel de markt ook is, dat is de prijs.
In een markt als deze is er voor mij dus maar één optie wanneer ik wil inspelen op koersherstel en dat is de Turbo Long. Lage financieringskosten en geen tijdswaarde.
Eigenlijk is het woord ‘inspelen’ hier door mij wel verkeerd gekozen. Wanneer ik nu kijk naar waardering en op aantrekkelijk geprijsde aandelen met beperkte risico’s dan wil ik daarin beleggen voor een langere periode. In mijn optiek is dan een Turbo met een lage hefboom altijd een goede overweging. Natuurlijk blijft het risico op koersdaling bestaan, maar dat geldt voor iedere aandelen belegging. Laag kopen. Hoog verkopen is het adagium, maar dat betekent niet dat je op de bodem koopt.

Bronnen: 8/1/19 Bloomberg, ProBeleggen,TradingEconomics , BNP Paribas Markets

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.