Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - woensdag, 18 maart 2020 13:43

Totale Besmetting

Het zijn bizarre tijden. Hoewel niemand weet waar dit eindigt, is het belangrijk om de rust de bewaren. Want wat u of wij ook doen, iedere beleggingsbeslissing kan achteraf gezien een goede of foute keuze zijn. Wie denkt dat liquiditeit de beste vluchthaven is, heeft tot nu toe gelijk. Echter iedere bank wordt nog harder geraakt. Een bank is niets anders dan een intermediair tussen vorderingen en schulden. Iemand met schulden zit nu gevangen in een neerwaartse spiraal. Iedereen met het tegenovergestelde, dus een vordering (lees liquiditeit), ziet op zijn rekening niet hoe de banken hier intern mee zijn omgegaan. Want zij hebben immers uw liquiditeit uitgeleend aan bijvoorbeeld KLM, de horeca, reisbranche etc. Het financiële systeem is één groot piramidespel wat aan elkaar hangt. Een besmet deel van de piramide tast ook de gezonde delen aan.
Ahold lijkt bijvoorbeeld een prima belegging, want iedereen hamstert of zijn leven ervan af hangt. Echter, ook Ahold heeft zijn producten vaak via vooraf bepaalde contracten met bijbehorende condities ingekocht. Ook de klanten van Ahold werken in de besmette branches. Deze klanten worden waarschijnlijk getroffen door liquiditeitsproblemen en kunnen binnenkort niet meer hamsteren omdat het saldo op hun rekening op is. Het coronavirus besmet niet alleen mensen, maar vrijwel de gehele economie.
Hierbij onze publicatie van vandaag:

Totale besmetting

Op 19 februari jl. publiceerden wij ons videobericht "Van polonaise naar kater". Wij wezen op de 4 gevaren die voor de deur stonden, namelijk; macro-economie, geopolitiek, sociologie en behavioral finance (psychologie). Niemand leek zich op dat moment bewust te zijn van deze 4 naderende gevaren. Op macro economisch gebied gaven wij al geruime tijd aan dat ons kapitalistische systeem drastisch aan verandering toe is. Het verschil tussen arm en rijk wordt alleen maar groter en groter en door de huidige economische theorieën wordt dit alleen maar verder opgeblazen. Het onderliggende financiële systeem is helemaal uit balans en waarderingen waren ons inziens zo scheef als de toren van Pisa. Door continue stimuleer acties van centrale banken en overheidsbeleid had risico geen prijs meer in de economie, waardoor rendementen naar oneindig leken te gaan. Maar de risico's waren juist aan het toenemen, niet aan het afnemen!

Geopolitiek zijn de verhoudingen in de wereld ook ernstig verstoord. Ook vandaag blijkt weer dat de G7 gezamenlijk optreed om de coronacrisis te bestrijden. De rente in de VS is verlaagd naar een bandbreedte van 0% - 0,25%. Een jaar geleden stond de rente nog op 2,5% - 2,75%. De FED stond nog in de modus van kwantitatieve verkrapping omdat het zo goed ging, wat we nu nog steeds van de politici te horen krijgen. Het is één grote fata morgana. De G7 landen, en hun bondgenoten waaronder Nederland, proberen er alles aan te doen om de wereldmacht te behouden. De BRICS, onder leiding van China, worden blijkbaar niet betrokken in een wereldwijd antwoord op de onevenwichtigheden. Hierdoor wordt weer maar duidelijk dat het virus hun probleem is en blijkbaar daar zelf opgelost dient te worden. Geopolitiek liggen de verhoudingen helemaal scheef en de huidige gebeurtenissen in de wereld gaan waarschijnlijk resulteren in verder toenemende spanningen. Om de crisis op te loss! en gaan wij verder met het drukken van geld, wat wij vervolgens gratis kunnen lenen. En als we geluk hebben krijgen wij geld toe als we geld lenen. Opnieuw dezelfde reactie van centrale bankiers die geresulteerd hebben in deze piramide. De wereld staat schaakmat.

We spraken in het videobericht over sociologie. Het hamsteren, plunderen etc komt voort uit sociologie. Mensen zullen in paniek raken. Een virus wat hen bedreigt, hun baan die op de tocht staat, de waarde van hun vermogen wat voor hun ogen verdampt, voedsel wat moeilijk te verkrijgen is etc. Bevolkingsgroepen die elkaar de schuld gaan geven. En dan bedoelen wij vooral vanuit het oogpunt van geopolitiek of religie.

Wij spraken ook over behavioral finance. Als mensen c.q. beleggers lopen wij de polonaise. Als het goed gaat zien wij geen gevaren, als het slecht gaat zien wij alleen nog maar gevaren. Wij lopen blind achter elkaar aan. Wij zijn geen rationele wezens en daarom maken wij soms keuzes die verre van logisch zijn. In al onze uitingen hebben wij voortdurend gewezen op de gevaren. Gevaren die wij moeilijk tot niet vooraf kunnen inschatten. Want in tijden van chaos is niets nog rationeel of normaal. Vertel ons dus maar wat er gaat gebeuren. Dat is voor ons de belangrijkste reden geweest dat wij altijd geprobeerd hebben om zoveel mogelijk te spreiden, over verschillende visies, in de hoop dat bepaalde delen van een beleggingsportefeuille zouden profiteren van de naderende onrust. Wij konden op 19 februari niet vermoeden dat dit alles binnen 24 uur zou gebeuren. Wij zitten nu gevangen in een spiraal van angst. Totale besmetting dreigt en politici en centrale bankiers proberen allemaal konijnen uit hun hoge hoed te toveren. Maar geloof ons, het zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Zij weten het ook niet (meer). Het enige advies dat wij kunnen geven is, blijf rustig. Hopelijk dat men diplomatiek tot een majeure verandering komt van de inrichting van ons mondiale economische systeem, waarbij het financiële systeem meer rechtvaardiger wordt ingericht dan nu. Hopelijk komt er een systeem waarbij de mens inziet dat de wereld van ons allen is en dat wij met z'n allen deze niet moeten verkwanselen. Hopelijk zorgt deze paniekfase voor nieuwe inzichten, waardoor wij anders met klimaat en milieu om zullen gaan. Hopelijk komt men snel tot een oplossing waarin men andere bevolkingsgroepen accepteert en in de basis iedereen gelijke kansen krijgt. Een wereld zonder oorlogen. Dat is heel belangrijk want de huidige crisis zorgt voor een verdere destabilisatie van alle verhoudingen in de wereld. Totale besmetting dreigt als iedereen zijn hoofd verliest. De Golden Crosses beleggingsportefeuille is samengesteld op basis van kennis van het verleden. Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken. Een resistente verdeling van het vermogen zal achteraf pas blijken. Wij wensen iedereen heel veel sterkte in deze moeilijke tijden, en blijf gezond!

Wilt u graag met mij of een van mijn collega's in gesprek over hoe uw vermogen juist nu op een veilige manier kan worden belegd? Kijk dan eens op www.1vermogensbeheer.nl en neem contact op voor een afspraak.

Klik hier voor de video

Hoewel wij ons realiseren dat wij de wereld niet kunnen voorspellen, laat staan verbeteren, zijn onze inzichten hopelijk een kompas in deze donkere tijden. Rationele waarderingen bestaan niet in een omgeving die besmet is door chaos. Wij wensen onze overheden en crisisbestrijders heel veel wijsheid toe. Ook van onze kant heel veel respect voor al degenen die naar eer en geweten proberen de boel weer op de rit te krijgen. Voor degenen in de kwetsbare beroepen etc. Één ding is zeker, met het verkopen van uw bezittingen verergert u de crisis. Liquiditeit is uiteraard nodig om betalingen te kunnen blijven doen, dus een gezonde en passende liquiditeitspositie dient uiteraard wel het vertrekpunt te zijn.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

Het laatste beursnieuws