Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tien waanzinnige voorspellingen Saxobank

Tien waanzinnige voorspellingen Saxobank
6 dec 2022 om 12:04

Saxo Bank komt jaarlijks met haar Outrageous Predictions, waarin ze waanzinnige. maar niet ondenkbare voorspellingen doen. Dat doet Saxo al voor de 21ste keer op rij.

Traditiegetrouw zitten er nogal spraakmakende zaken tussen. Zo voorspelden de Saxo-analisten vorig jaar een nieuwe Koude Oorlog en een harde val van Facebook.

Dit jaar is het thema The War Economy. Corona is bijna buiten beeld maar het conflict tussen Rusland en Oekraïne, met alle gevolgen van dien, zorgt voor nog veel spanningen op de beurs en in de maatschappij.

Hoge inflatie, hogere rentes, minder koopkracht en duurdere energie, voor langere tijd. Ook de final push richting duurzaamheid die tegelijkertijd weer afgeknepen wordt omdat we nog niet zonder olie of gas kunnen.

Hieronder zie je de tien voorspellingen van Saxo.

The War Economy 

  1. Billionaire coalitions creates trillion-dollar Manhattan Project for Energy
  2.  USDJPY fixed to the USD at 200 as Japan overhauls financial system
  3. Gold rockets to $3,000 as central banks can’t keep up with inflation
  4. Un-Brexit referendum agreed for 2024 after Tories forced to call snap election
  5. A country agrees to ban all meat production by 2030
  6. OPEC+ and Chindia walk out of the IMF, begin to trade based on new reserve asset
  7. War economy means price controls and yield caps. CB’s lose what is left of independence (with BoE first to go…)
  8. Tax haven ban kills private equity
  9. EU Army forces EU down path to full union
  10. French President Macron resigns, sparking largest political crisis in France in decades (folds into wider EU story somehow….)

Drie punten lichten we eruit:

Goud naar $3000

In 2023 krijgt goud eindelijk voet aan de grond na een uitdagend 2022, waarin veel beleggers gefrustreerd achterbleven door het onvermogen van het edelmetaal om te stijgen, zelfs toen de inflatie naar een hoogtepunt in 40 jaar steeg. 2023 is het jaar dat de markt eindelijk ontdekt dat de inflatie voorlopig niet verdwijnt.

De verscherping van het Fed-beleid en de kwantitatieve verkrapping leiden tot een nieuw probleem op de Amerikaanse obligatiemarkten, waardoor nieuwe stiekeme “maatregelen” moeten worden genomen om de volatiliteit op de obligatiemarkten te beperken.

Dit komt in feite neer op een nieuwe kwantitatieve versoepeling. En met de komst van de lente besluit China het straffe COVID-beleid volledig los te laten en een effectieve behandeling, en misschien zelfs een nieuw vaccin aan te prijzen.

De opnieuw ontketende Chinese vraag leidt tot een nieuwe sterke stijging van de grondstoffenprijzen, die de inflatie de hoogte in jaagt, vooral bij een steeds zwakker wordende USD nu de nieuwe versoepeling van de Fed de greenback afstraft. Goud schiet omhoog door de ingrijpende verandering in de implicaties van deze nieuwe achtergrond voor de reële rente.

In 2023 krijgt de hardste munt (goud!) support van drie kanten.

Ten eerste de geopolitieke achtergrond van een toenemende oorlogseconomie-mentaliteit van zelfredzaamheid en het minimaliseren van het aanhouden van buitenlandse FX-reserves, met daarvoor in plaats een voorkeur voor goud.

Ten tweede de massale investeringen in nieuwe nationale veiligheidsprioriteiten, waaronder energiebronnen, de energietransitie en toeleveringsketens.

Ten derde, een stijgende wereldwijde liquiditeit nu beleidsmakers een debacle op de schuldmarkten willen vermijden terwijl een milde recessie van reële groei zich aandient. Als gevolg hiervan snijdt de goudprijs door de dubbele top en snelt naar enorme hoogtes volgend jaar.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Een land verbiedt alle vleesproductie per 2030

Om de doelstelling geen CO2-emissies uit te stoten in 2050 te halen, moet volgens een rapport de vleesconsumptie worden teruggebracht tot 24 kilogram per persoon per jaar, vergeleken met het huidige OESO-gemiddelde van ongeveer 70 kg.

De landen die het meest geneigd zijn de voedselaspecten van klimaatverandering in overweging te nemen, zijn de landen die wettelijk bindende doelstellingen inzake CO2-emissies hebben.

Zo wil Zweden CO2-neutraal zijn in 2045, terwijl andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken dit nastreven in 2050.

In 2023 zal ten minste één land dat een voorsprong wil nemen in de race om het meest progressieve klimaatbeleid vanaf 2025 vlees zwaar belasten.

Bovendien is het van plan om tegen 2030 alle binnenlands geproduceerd vlees volledig te verbieden, ervan uitgaande dat verbeterde, van planten afgeleid kunstvlees en nog humanere, minder emissie-intensieve, in laboratoria gekweekte vleestechnologieën de eetlust moeten stillen om het milieu en het klimaat te helpen redden.

Lees alle Outrageous Predictions Aanmelden voor het webinar

Macron treedt af

Bij de parlementsverkiezingen van juni 2022 hebben de partij van president Emmanuel Macron en zijn bondgenoten hun absolute meerderheid in het parlement verloren.

Geconfronteerd met een sterke oppositie van de linkse alliantie NUPES en de extreem-rechtse National Rally van Marine Le Pen, heeft de regering geen andere keuze dan belangrijke wetten en de begroting voor 2023 via een snel decreet goed te keuren – met toepassing van artikel 49, lid 3, van de grondwet.

In een democratie kan het echter niet zo zijn dat de wetgever wordt gepasseerd. Hij begrijpt dan ook dat hij de komende vier jaar een ‘lame duck’ zal zijn en dat hij de door hem ondertekende pensioenhervorming niet zal kunnen doorvoeren. Naar het voorbeeld van Charles de Gaulle in 1946 en 1969 besluit Macron onverwacht om begin 2023 af te treden.

Het aftreden van Macron opent de deur van het Élysée-paleis voor de extreem-rechtse kandidaat Le Pen, waardoor in heel Frankrijk en daarbuiten een golf van verbijstering ontstaat en de laatste existentiële uitdaging voor het EU-project en zijn wankele institutionele fundamenten wordt aangegaan.

Potentieel marktimpact: Eerst een schommeling in de euro, maar uiteindelijk het tegenovergestelde. Het gevoel van crisis stimuleert een bredere anti-populistische coalitie onder nieuw leiderschap – Franse OAT-staatsobligatierendementen convergeren met Duitse Bunds.

Vanavond geeft Saxo, bij monde van Steen Jacobsen en Peter Siks, een webinar over deze tien voorspellingen. Wil je deze zien, dat kan, inschrijven kan via deze link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.