Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

TA: STOXX Europe 600

TA: STOXX Europe 600
21 okt 2021 om 08:01
Groot hoofd-schouderpatroon

De breedgespreide STOXX Europe 600 Index bevindt zich in een groot en langdurig topvormingsproces. De kans is naar mijn mening groot dat dit proces wordt bevestigd en afgerond in de laatste maanden van dit jaar. 

Tijdens de vrije val begin vorig jaar viel de STOXX Europe 600 Index terug vanaf een top bij 434 naar een dieptepunt bij 268. Dit was het startpunt van een krachtige opgaande beweging met slechts enkele kleinere correctieve tegenreacties. De laatste maanden lijkt deze opgaande beweging te stokken en is een breed topvormingsproces gestart. Dit proces startte nadat de versteilingsfase sinds oktober 2020 ten einde kwam met de neerwaartse doorbraak onder de opgaande bodemlijn in juli dit jaar. Na deze doorbraak vond nog wel een verhoging van de jaartop (en daarmee zijn all-time high) plaats, maar dit was een klassieke terugtest naar de voormalige opgaande bodemlijn sinds oktober vorig jaar. Deze versteiling had verder ook de contouren van een grote stijgende wig, een potentieel toppatroon. De genoemde terugtest zorgde verder ook voor de vorming van een dubbele top bij 475 – 476. Tijdens de vorming van deze dubbele top zagen we verder ook een situatie van negatieve divergentie. Dit betekent dat de koopdruk opdroogt waarbij de index zelf nog gelijke danwel hogere toppen op de borden zet, maar de RSI juist een patroon van lagere toppen maakt. Als de verder kijken naar de situatie sinds begin juni zien we ook de contouren van een complex hoofd-schouderpatroon, een potentieel toppatroon. De vraag daarbij is of de huidige herstelbeweging een nieuwe test van het zogenoemde ‘hoofd’ wordt of juist de rechterschouder. Dit patroon wordt pas geactiveerd onder de neklijn van 442. Als we kijken naar de opgaande beweging sinds maart vorig jaar dan ligt de opgaande bodemlijn momenteel bij 449. Tussen de 442 en 449 liggen verder nog een recent gevormde bodem en het 200-daags gemiddelde. Onder deze steunzone wordt de langetermijntop bevestigd en ontstaat een aanzienlijk neerwaarts potentieel voor het jaar 2022. Boven de zone 475 – 476 lijkt er slechts uitstel te komen van een neerwaartse draai in het langetermijnbeeld en ontstaat een beperkt verder opwaarts potentieel. 

Zone 442 – 449 cruciaal voor neerwaartse trendomkeer en afronding toppatroon.

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Toppend 461 / 452 / 449 / 446 471 / 475 – 476

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

 

Bron: Reuters Metastock XVII, 20 oktober 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie +   Wereldeconomie herstelt sterk, maar groei is over hoogtepunt heen
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn duur, aandelen zijn wat goedkoper geworden
Sentiment¹ =   Sentiment onder beleggers is niet overdreven optimistisch
Technische analyse² =   Alert op signalen van topvorming; negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 8 september 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.