AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst woensdag, 5 februari 2020 09:35

Stijgende trends voor Chinese aandelen intact

De paniek op de beurzen in China lijkt van korte duur. 3 Chinese aandelentrackers braken de afgelopen weken hun sterke opmars, die begon in de tweede helft van 2019, plots af. Eerst was er in 2020 de aanslag op de Iraanse generaal door de VS, wat direct gevolgd werd door de uitbraak van het coronavirus. In een aantal forse stappen verdampte de opgebouwde winst van de afgelopen maanden. Het is vooraf niet te voorspellen hoe ver een correctie gaat. De ingrediënten zijn echter wel aanwezig om veel verder te dalen, gezien de handelsoorlog met de VS, de forse schuldenbubbels en overige geopolitieke spanningen. Het coronavirus is weer een extra druppel in de al overvolle emmer die de financiële markten bedreigt. Het wondermiddel tegen iedere crisis lijkt om de geldpersen verder aan te zetten, renteverlagingen en de reserve ratio's voor banken nog verder te verruimen zodat de kredietverstrekking steeds ruimer wordt. Nog een extra middel om de koersval te stutten is om short-selling te verbieden. Beleggers mogen daardoor enkel kopen en/of onder bepaalde condities verkopen. Het wordt beleggers op deze manier wel heel gemakkelijk gemaakt. Bij de minste of geringste dreiging wordt er nieuwe doping toegevoegd om beurskoersen maar niet in een dalende trend te laten komen.

Terug naar de vraag: kunnen wij bepalen hoe ver een daling reikt? Het antwoord is; nee, maar...... Met behulp van de golden crosses risico-indicator geven wij altijd aan dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde een belangrijke psychologische scheidslijn is. Ons richtpunt is dan ook altijd de rode lijn. In de eerste grafiek van de iShares MSCI China is duidelijk te zien wat wij hiermee bedoelen. Toeval? Misschien wel. Maar als de rode lijn heel vaak het omslagpunt is, dan kan het bijna geen toeval meer zijn. In de twee andere grafieken, van de Xtrackers CSI300 en de iShares China Large Cap, is te zien dat de koers de afgelopen dagen aanvankelijk onder de rode lijn daalde. Echter, de koers heeft niet meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn genoteerd, zonder deze te raken. Precies 3 dagen, maar niet langer dan 3 dagen. Gisteren, op de 4de dag, veerde de koersen weer hard op waardoor het verzwakkingssignaal van de trend is geneutraliseerd. Dit noemen wij onze "3-dagen-regel". Een kritisch lezer zal direct zeggen dat in 2 grafieken de koers in 2019 verschillende keren langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn heeft genoteerd. Inderdaad, dit waren zwakke periodes die resulteerden in dead cross-fases. In aanloop naar de eerste fase van de handelsdeal met de VS was er hoop dat de deal rond zou komen. Beleggers anticipeerden hierop. Het coronavirus is een flinke terugslag geweest de afgelopen weken. Maar is volgens de huidige status van onze risico-indicator voorlopig een stapje terug, om daarna verder te stijgen.

In de grafiek van de iShares Core MSCI World, onze wereldwijde aandelenbenchmark, is de huidige correctie zelfs alleen maar een zeer kleine hapering. Het is niets meer dan slechts een terugtest naar het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, de blauwe lijn. De trend is stevig opwaarts. De wereldwijde belegger is immuun voor angst. Hij vertrouwt 100% op de huidige medicatie. De centrale bankiers zijn uitgegroeid tot de doktoren van de financiële wereld. Als er echter twijfels zouden moeten zijn bij één groep medicijnmannen, dan is het uitgerekend bij deze groep. Het zijn vaak dezelfde poppetjes die voor het uitbreken van de kredietcrisis ook al een vooraanstaande functie hadden in het financiële circuit. Het middel wat ze toepassen is zo éénvoudig dat de Romeinen dit lang geleden al een keer hebben toegepast. Bubbels in de financiële wereld, maar zeker sociale onrust, cyberwar, handels- en valutaoorlogen, biologische virussen etc kunnen niet worden tegengegaan met meer geld, lagere rente, betere kredietverlening en het toevoegen van short-sell maatregelen. Voorlopig zijn de trends intact. Maar wij zien evenals historicus en filosoof Yuval Noah Harari, die gisteren bij De Wereld Draait Door aanwezig was, zeker ook toenemende gevaren van het menselijke experiment. Een experiment waarbij technologische vooruitgang, door AI en op het gebied van biotechnologie, ook ernstige verstoringen kunnen veroorzaken. Na zijn eerdere boek genaamd Sapiens, heb ik gisteren ook zijn nieuwste boek '21 lessen voor de 21ste Eeuw' uitgelezen. Een belegger kan ons inziens niet zonder deze kennis. Daarnaast is deze geleerde afkomstig van de Universiteit van Jeruzalem. Deze bron van kennis was ook de basis voor de psychologen Tversky en Nobelprijswinnaar Kahneman. 2 belangrijke specialisten op het gebied van de behavioral finance. Om de kansen en gevaren van beleggen "een beetje" in te kunnen schatten, dien je niet enkel specialist in de macro-economie of bedrijfseconomie te zijn. De interactie tussen belangrijke gebieden is complex en onvoorspelbaar. Hoewel onze risico-indicator wellicht impliceert dat wij de uitkomst van al deze deelgebieden kunnen meten, is dit zeker geen 100% garantie. De risico-indicator is een hulpmiddel. Deze vertelt ons dat de aandelenbelegger in Chinese aandelen nog steeds rustig kan slapen.

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

Het laatste beursnieuws