AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Ole Hansen vrijdag, 10 juni 2022 16:26

Stagnerende groei geen belemmering voor hogere grondstofprijzen

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector vertoont weinig tekenen dat de wereldwijde groei en de zorgen over de vraag een negatieve invloed hebben op de prijzen. Bovendien bereikte de Bloomberg Commodity Sport index - die een mandje van belangrijke grondstoffen volgt - de afgelopen week een nieuwe recordhoogte, met een stijging van 38% op jaarbasis.

De sectoren die het zwaarst wegen, blijven energie en granen. Zij hebben tot nu toe winsten van respectievelijk 102% en 33% geboekt. De sector van de industriële metalen, die tussen maart en april met 25% instortte toen uitbraken van Covid-19 delen van de Chinese economie blokkeerden, heeft de voorbije weken een voorzichtige poging tot herstel gedaan. Het nieuws van nieuwe lockdowns in Shanghai wijst echter op het risico van een trager dan verwacht herstel van de vraag van 's werelds grootste verbruiker van metalen.

De stijgende vraag naar consumptiegoederen tijdens de lockdown-periode van 2020 tot 2021, gesteund door maatregelen van de overheid en extreem lage rentevoeten, heeft geholpen om het aanbod van veel belangrijke grondstoffen, van metalen tot energie, uit te putten. Bovendien hebben we gezien hoe jaren van overvloedige aanvoer van belangrijke voedselgrondstoffen omsloegen, met ongunstige weersomstandigheden en de oorlog in Oekraïne die de prijzen van tarwe en eetbare oliën de hoogte injoegen. Door deze en andere ontwikkelingen is de inflatie opgelopen tot het hoogste niveau in 40 jaar. Als gevolg daarvan verhogen centrale banken overal ter wereld nu de rente om de liquiditeit te beperken en de prijzen door een lagere activiteit te doen dalen.

Het resultaat is dat de vooruitzichten voor de mondiale groei op de helling zijn komen te staan - zelfs in de VS, waar een door de Federal Reserve bijgehouden hoogfrequente bbp-tracker nu wijst op een verhoogd risico van nulgroei in de tweede helft van het jaar, met mogelijk een technische recessie tot gevolg. Die treedt op wanneer de groei in twee opeenvolgende kwartalen negatief wordt. Bovendien heeft de Wereldbank de afgelopen week de mondiale groei teruggeschroefd en gewaarschuwd voor stagflatie in de stijl van de jaren zeventig.

Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk de vraag doen rijzen wanneer de fenomenale rally in grondstoffen sinds de bodem van de Covid van 2020 een pauze zal inlassen. Onder normale omstandigheden zullen hoge grondstoffenprijzen de producenten aanzetten tot een reactie in de vorm van een stijgende productie. Die zal uiteindelijk lagere prijzen  ondersteunen door een groter aanbod. Bovendien zou het vooruitzicht van een vertraging van de groei en van de vraag normaal gezien het probleem van de hoge prijzen oplossen.

De redenen waarom deze marktreacties volgens ons uitblijven, zijn te wijten aan verschillende factoren - de belangrijkste is een verminderde investeringsfocus van de grote producenten van energie en metalen. Andere factoren zijn de sectoren die zien dat sommige producenten hun productie bijna hebben opgedreven, de vraag naar groene transformatie, ESG-beleggers en kredietbeperkingen en de toegenomen focus op het verminderen van de afhankelijkheid van Rusland - een land dat steeds meer als onbetrouwbaar wordt beschouwd.

Ruwe olie handelt nabij het hoogste punt in drie maanden, met de maandcontracten van WTI en Brent die beide boven $120 per vat noteren. De recente opwaartse verlenging wordt gedreven door China's laatste poging om grote steden te heropenen na Covid-19 lockdowns, een ontwikkeling die waarschijnlijk de vraag zal verhogen van 's werelds grootste importeur, op een moment dat de wereldwijde aanvoerketens gespannen blijven vanwege de oorlog in Oekraïne. Bovendien zei de secretaris-generaal van de OPEC dat de meeste leden "uitgeput" zijn, een opmerking die helpt verklaren waarom het recente besluit van OPEC+ om de productie met 50% te verhogen door de markt werd genegeerd in de wetenschap dat de groep (die al 2,5 miljoen vaten per dag onder de doelstelling zit) zal blijven worstelen met het verhogen van de productie.

Bron: Saxo Groep

Aardgas blijft een van de meest volatiele futuresmarkten. En terwijl er een soort nerveuze stabiliteit is ontstaan op de Europese markt, blijft de Amerikaanse gasmarkt zeer volatiel met een sterke vraag die verband houdt met het warme weer en een sterke groei van de export die niet wordt opgevangen door een stijgende productie. Als gevolg daarvan bereikte de prijs van het Henry Hub-gascontract de voorbije week het hoogste punt in 13 jaar, alvorens tijdelijk een scherpe correctie te ondergaan. Dit, nadat een brand in een LNG-exportterminal in Quintana, Texas, de prijzen voor de brandstof in de VS kortstondig deed dalen, terwijl de Nederlandse TTF-gasprijzen van een driemaands dieptepunt werden getild.

De Freeport-faciliteit, een van de zeven Amerikaanse faciliteiten die gas exporteren naar overzeese markten, zal ten minste drie weken gesloten blijven, waardoor bijna 20% van de totale Amerikaanse LNG-exportcapaciteit tot stilstand komt. Het grootste deel daarvan gaat naar hongerige kopers in Europa, waar de wedloop is om de afhankelijkheid van Russische leveringen te verminderen.

Goud, dat al meer dan een maand gebonden is aan een bandbreedte, handelde zachter nadat de VS opnieuw sterke inflatiecijfers publiceerde op 8,6%, een nieuw hoogtepunt in 40 jaar, van de verwachte 8,3%, en nadat de ECB zei dat ze zou beginnen met het verhogen van de rente vanaf juli, en zich daarmee zou aansluiten bij andere centrale banken in hun strijd tegen de stijgende inflatie. De minder havikistische uitkomst van de vergadering hielp echter de euro lager te zetten ten opzichte van de dollar, wat neerwaartse druk op edelmetaal veroorzaakte.

Wij blijven positief staan tegenover goud en zilver, zodra de industriële metalen, zoals wij denken, opnieuw aan kracht zullen winnen.

Voorlopig blijft goud steken in een range, waarbij leveraged traders in futures en beleggers in ETF's momenteel geen duidelijke overtuiging tonen met posities in beide die de afgelopen maand aan bandbreedte gebonden zijn geweest. Om dat te veranderen, moeten we een duidelijke doorbraak zien boven $1870 - het belangrijkste weerstandsniveau.

Grondstofgerelateerde aandelen voeren onze Saxo aandelen themamanden aan

De 20 bedrijven in ons grondstoffenmandje blijven in hoge mate immuun voor de storm die over de aandelenmarkt raast. Eerdere beleggerslievelingsthema's zoals crypto & blockchain, e-commerce en bubble-aandelen hebben allemaal year-to-date dalingen van meer dan 45% gezien. Dit benadrukt het belang van het houden van blootstelling aan de zogenaamde oude economie, waar krap aanbod en hoge prijzen waarschijnlijk een hoog niveau van winstgevendheid zullen opleveren.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?

01 dec 09:29 Nico Inberg

Euforie bij techfondsen: Powell haalt voet van gaspedaal

30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het

Het laatste beursnieuws