Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sluiting 5e opwaartse gap

Sluiting 5e opwaartse gap
22 sep 2017 om 07:59

Met een openingsgap zette de AEX gisterochtend zijn opwaartse weg voort. Hij testte daarbij de dalende toppenlijn sinds mei waarna een neerwaartse draai in de markt plaatsvond en de gap weer werd gesloten.

Precieze test van de sinds mei dalende toppenlijn bij 530,80

Eerder deze week vormde de AEX een drietal doji’s. Dit zijn twijfeldagen over het verdere verloop in de komende periode. Opvallend daarbij waren de gelijke doji’s die op dinsdag en woensdag werden gevormd. Gisteren opende de AEX nog met een opwaartse gap, de 5e sinds de bodem van eind augustus. Daarbij werd ook de dubbele top van de afgelopen twee weken opwaarts gebroken. Ondanks het potentieel krachtige vervolgsignaal gaf ik de afgelopen dagen al aan dat het opwaarts potentieel beperkt was. Boven de dubbele top bij 530,20 was namelijk als eerstvolgende weerstand de dalende toppenlijn sinds mei te vinden. Deze toppenlijn loopt langs de toppen van 537,80 en 533,20. Gisteren was deze dalende toppenlijn bij 530,80 te vinden. Deze werd precies getest waarna de neerwaartse weg weer werd ingeslagen. Uiteindelijk werd de gap weer gesloten en ontstond zelfs een nieuw toppatroon, een dark cloud cover. Inmiddels is dus ook een nieuw raakpunt langs de genoemde dalende toppenlijn ontstaan. Hiermee is de kans op topvorming in het kortetermijnbeeld toegenomen. Boven de dalende toppenlijn van vandaag 530,75 ligt verder nog de zware meervoudig geteste weerstandszone van 531,60 – 533,20. Dit is de 1e lagere toppenzone die ontstaan is na de plaatsing van de jaartop in mei bij 537,80. Ondanks dat een lagere top lijkt te zijn gevormd, hebben we in de komende week nog wel bevestiging hiervoor nodig.

AEX op dagbasis

Te breken stijgende bodemlijn ligt vandaag bij 526
Na de test van de dalende toppenlijn, de sluiting van de 5e opwaartse gap en de vorming van een dark cloud cover moet de AEX nog bevestiging geven dat de top van deze krachtige stijgende kortetermijnbeweging is gezet. Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans aanwezig dat de opwaartse weg naar de zone 531,60 – 533,20 wordt voortgezet in de komende week. Deze opgaande kortetermijnbeweging startte eind augustus na de test van de zware steunzone rond 506,20. Deze steunzone ligt al sinds maart als belangrijke ondergrens in de AEX. De belangrijkste steun die gebroken moet worden als bevestiging dat een top is geplaatst in de markt ligt bij de stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld. Deze startte bij de bodem van 505,90 van eind augustus en loopt langs de 1e hogere kortetermijnbodem van 512,80. Deze opgaande bodemlijn loopt dagelijks ongeveer 1 punt en is vandaag te vinden bij 526, gelijk aan bodem van vorige week. Als we overigens kijken naar de bewegingen van de afgelopen twee weken zien we ook de contouren van een kleine stijgende wig, daarbij lopen de bodems sneller op dan de toppen wat ook een potentieel toppatroon is.

Vervolg correctieve bewegingen komende tijd?
Het topvormingsproces waar de AEX al sinds mei in gevangen zit, is nog steeds intact. Aan het begin van dit proces werd vlak na de vorming van de jaartop bij 537,80 de sinds januari stijgende bodemlijn gebroken. Ook werden grote toppatronen in de maand en weekgrafiek geplaatst. Zo werden op de weekgrafiek zowel bij de top van 537,80 evenals bij de lagere top van 533,20 bearish engulfing patronen gevormd. Dit patroon zagen we ook op de maandgrafiek tezamen met een shooting star en een dark cloud cover in de afgelopen maanden. Hiermee lijken zowel de gevormde zeldzame toppatronen op de maandgrafiek evenals de bewegingen die plaatsvonden in de afgelopen 5 maanden zeer sterk op het 5 maanden durende topvormingsproces dat in april t/m augustus 2015 plaatsvond. Tot op heden bestaat het topvormingsproces uit een tweetal normale correcties (6% en 5% daling). Ik acht de kans groot dat in de komende tijd het topvormingsproces een neerwaarts vervolg kan krijgen in een derde correctie die de AEX onder de 506 kan brengen. Het langetermijnbeeld blijft onverminderd positief, maar dit soort correctieve bewegingen zijn noodzakelijk om de contouren van een stijgende trend te vormen. Sinds de bodem van 445,65 in december is er namelijk geen hogere middellangetermijnbodem meer gevormd.

Belangrijke opgaande bodemlijn op maandgrafiek bij 513,50
Als we overigens naar de logaritmische maandgrafiek kijken dan zien we dat de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn steeds verder onder druk wordt gezet. De onderkant werd al meerdere keren getest in de afgelopen maanden en de kans dat deze breekt, acht ik reeel. Momenteel is deze opgaande bodemlijn bij 513,50 te vinden. Dit zou een aanzienlijk verslechtering inhouden in het middellangetermijnbeeld voor de komende periode. In het kortetermijnbeeld lijkt de kans op topvorming realistisch. Tijdens de huidige opgaande beweging werden een vijftal opwaartse gaps gevormd, ook een zeldzame hoeveelheid in een dergelijk kort tijdsbestek. De laatste gap werd gisteren gevormd en gesloten, mogelijk een exhausting gap. Weerstand is nu te vinden bij 530,80 en de zone 531,60 – 533,20. Eerste steunpunt ligt bij 526. Daaronder lijkt de top te worden bevestigd en kan de 4e gap tussen de 524 en 525,20 worden gesloten. Maar in dat scenario lijkt ook de volgende correctie te zijn gestart en mag een verder neerwaarts vervolg worden verwacht.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 526,10 – 526 / 525,20 / 524 530,80 / 531,60 / 533,20 / 537,80

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.