Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Roestvast vertrouwen in Aperam en Rendement Certificaten

Roestvast vertrouwen in Aperam en Rendement Certificaten
2 apr 2019 om 14:59

Met de daling van de nikkelprijs in het tweede half jaar verloor de koers van roestvast staalbedrijf Aperam in dezelfde periode behoorlijk terrein. Topte het aandeel een jaar terug nog op ruim €45, de koers sloot op de laatste handelsdag van 2018 net boven €22. 

 

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Koersontwikkeling Aperam 2014-2019

Aperam is een bedrijf dat roestvast staal en legeringen produceert en primair levert aan de automobiel en luchtvaartindustrie. Hoewel het ook een notering heeft in Amsterdam, staan de belangrijkste fabrieken in België, Frankrijk en Brazilië.
In het verleden heb ik veelvuldig belegd in Aperam. Belangrijke overwegingen waren daarbij de strikte focus op kosten die het management had, waardoor de winstgevendheid sterk is verbeterd. In de afgelopen jaren werd de schuldpositie van ruim 1 miljard volledig afgebouwd. Aperam is inmiddels weer een stevige dividend betaler en kocht in 2018 1,8 miljoen aandelen terug. De recente daling van nikkelprijzen en de druk op autobouwers maakte echter dat de koers van Aperam halveerde. Daarbovenop werd er (Aziatisch) staal tegen dumpprijzen in Europa aangeboden.

Downgrades
De moeilijkere marktomstandigheden hebben geleid tot verlaagde winstverwachtingen onder analisten. Waar eerder werd uitgegaan van €3,50 per aandeel in 2019, ligt dat nu op €3 (bron: Bloomberg). De taxaties voor 2019 liggen dus 15% lager. De omzetvolumes in 2019 zullen vergelijkbaar zijn met 2018, maar tegen lagere afzetprijzen en met minder marge. Je kunt je echter afvragen of 15% winstdaling een koersdaling van 50% rechtvaardigt voor een bedrijf dat schuldenvrij is.

Puike jaarresultaten
Toch wist Aperam uitstekende 2018 resultaten te overleggen. Er werd meer staal verscheept dan in 2017, maar tegen minder marge door hogere inkoopprijzen. Dat resulteerde in een operationeel resultaat van €504 miljoen. Onder de streep was dit een winst per aandeel van €3,39. Daarmee versloeg Aperam wederom de verwachtingen van analisten.
Beleggers krijgen met €1,75 een hoger dividend en er wordt nog eens voor €100 miljoen aandelen ingekocht.
De CEO geeft aan dat 2019 ‘extreem uitdagend’ blijft, maar ook dat Aperam zeer slechte marktomstandigheden kan weerstaan. Voor het eerste kwartaal noemde hij dat de resultaten in lijn zullen zijn met Q4 2019. Als je dit extrapoleert, betekent dit dat over heel 2019 het resultaat wel eens zou kunnen terugvallen met 25% naar €400 miljoen EBITDA.

Waardering
Aperam is een volatiel aandeel. Dit komt doordat een kleine verschuiving in volumes, afzetprijzen of grondstofprijzen sterk doorwerkt in de winstgevendheid. Vaak zijn dit soort aandelen wat lager gewaardeerd. Daarbij opereert Aperam ook nog eens in een cyclische markt. Met autobouwers als belangrijke klanten, werkt een daling in autoverkopen direct door in de resultaten van Aperam.

Om te bepalen of het aandeel Aperam ‘duur’ of ‘goedkoop’ is heb ik een aantal fundamentele waarderingsmaatstaven bekeken. Aperam bevindt zich momenteel aan de onderkant voor wat betreft relatieve waardering.
1. EV/EBITDA. Hieronder ziet u dat de prijs van een aandeel nu op 4,6 keer het operationeel resultaat ligt. Hoe lager hoe goedkoper. De afgelopen 5 jaar lag dit gemiddeld op 6 maal. De prijs ligt dus nu 25% lager dan gemiddeld het geval.
2. WPA (P/E). Kijk je naar winst per aandeel, dan is de actuele K/W 8,6. Historisch ligt dit op 23 keer.
3. Dividendrendement. Ga je af op het dividendrendement dat de aandelen geven dan lijkt Aperam ook relatief aantrekkelijk geprijsd.  Over 2018 wordt €1,75 betaald wat neerkomt op 6,5% (gemiddelde AEX is nu 3,6%). In 2019 zal het dividend mogelijk iets lager zijn. Gemiddelde verwachting ligt op €1,68 wat neerkomt op 6,2%.

Actuele en historische Relatieve waardering Aperam

Waar 1 aandeel Aperam nu €27  kost, ligt het gemiddelde analistenkoersdoel op €37 (Bloomberg). Groei van omzet en (zeker van) winst lijkt voor 2019 niet waarschijnlijk op basis van de outlook die het management gaf. Dat heeft koersdruk geleverd, maar maakt ook dat het aandeel nu lager gewaardeerd is en wellicht koerspotentie beidt. Daarbij geldt dat indien CEO Timiteo Di Maulo zich positiever uitlaat over de vooruitzichten voor komend jaar, of wanneer er een deal tussen China en de VS komt,  meer beleggers zouden kunnen inzien dat op €27 aandelen Aperam relatief laag gewaardeerd zijn.

Alternatief: beleggen voor 10% rendement in 5 maanden
Indien u vaker een bijdrage van mij hebt gelezen, dan weet u dat ik vaak kies voor een alternatief in plaats van rechtstreeks in de aandelen te beleggen. Zo ook nu. Want al lijkt Aperam goedkoop, koersdaling is nooit uitgesloten. Dat risico in ogenschouw nemend kan een Rendement Certificaat  op Aperam interessant zijn. Het rendement is dan gemaximeerd, maar de kans op rendement neemt toe. In dit geval moet het aandeel Aperam tot en met de einddatum (20 september 2019) boven €20,00 blijven handelen. Een makkelijk te onthouden getal. Onder voorwaarde dat dit gebeurt, ontvang je als belegger na de einddatum een vaste uitkering van €29,75.
De Rendement Certificaten handelen op dit moment nagenoeg gelijk aan de aandelenkoers van Aperam. Met een investering van €27 nu, verdien je in dat geval dus €2,75 (2,75/27 is ruim 10%) in dik vijf maanden tijd. Dat is ook de maximale winst, ongeacht hoe ver het aandeel Aperam eventueel ook doorstijgt. Zelf heb ik echter liever een goede kans op een aantrekkelijk rendement, dan het onderste uit de kan inclusief de bijbehorende risico’s.

Gesproken over risico: met dit Rendement Certificaat loopt u ook risico. Mocht Aperam op enig moment namelijk wel €20 of lager noteren, dan heeft dit tot gevolg dat na einddatum een bedrag wordt uitgekeerd gelijk aan de slotkoers van Aperam op 20 september.
Ter duiding: in 2014 noteerde Aperam voor het laatst onder €20. In dat jaar maakte de onderneming een winst van €0,98 en bedroeg de schuldenlast ruim €500 miljoen.

€20,00
Belangrijk in deze is dus of uw visie ook is dat Aperam de komen de 5 maanden boven €20 blijft handelen. Bij een koers van €27 nu is de marge ruim 25%. Zolang een dergelijke daling uitblijft is de opbrengst in september €27,75. Een rendement van 10%. Met die risico/rendement verhouding is dit Rendement Certificaat in mijn ogen wellicht een interessant alternatief voor de aandelen.

Via deze link vind u alle informatie over het Rendement Certificaat op Aperam

ISIN                            Ondergrens                        Einddatum   koers
NL0013367212            €20,00                                      20/09/19        €27

 

Jim Tehupuring is verbonden aan ProBeleggen.nl en heeft zowel privé als zakelijk positie in Aperam. Bronnen: Bloomberg, ProBeleggen, Aperam Investor Relations,  Aperam Investor Presentation

 

 

 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aperam

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.