--- ---

De beurzen lijken aan een vrije val te zijn begonnen. De geopolitieke strijd verhevigd. Nu zelfs bestuurders van Chinese bedrijven opgepakt kunnen gaan worden in het Westen, wordt het spannend. Wanneer Westerse bankiers meewerken aan witwaspraktijken en de financiering van handel met Iran, dan mogen zij vrij rondlopen maar Chinese bestuurders wordt dit niet gegund. Er zal wel een verschil zitten in de gradatie van de overtreding, dat valt nu nog niet te bepalen. De winnaar van alle onrust is in ieder geval weer de staatsobligatie. Vooral van Westerse landen wel te verstaan. Ondanks de toename van schulden en schuldenratio’s blijven beleggers vluchten in deze schuldenpiramide. De Amerikaanse staatsobligaties (zie grafiek iShares $ Treasury Bond 7-10yr ETF) vormen wellicht de absolute schijnzekerheid. Het huidige geldstelsel is geformeerd rond de Amerikaanse dollar. De Amerikanen hebben, na hun beslissende rol in de twee Wereldoorlogen in de vorige eeuw, een financieel systeem gecreëerd waarbij de dollar het centrale middelpunt is van alles. In eerste instantie was de dollar nog inwisselbaar voor goud maar nadat president Nixon de koppeling losliet met het goud, kon de VS zoveel dollars in omloop brengen als zij schijnen te willen.

De staatsschuld van de VS is nu circa 105% van het BBP. Bijna gelijk aan de hoogte na de Tweede Wereldoorlog. Nu al een gigantische schuld en de “echte” oorlog lijkt nog te moeten beginnen. De Amerikaanse staatsobligatietracker test momenteel het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Gaat de aanval, die eind augustus niet slaagde, nu wel resulteren in een nieuwe opgaande trend voor staatsobligaties? Oftewel, gaat de kapitaalmarktrente in de VS een nieuwe fase tegemoet van rentedalingen? De rentecurve is op delen al invers. Het lijkt een kwestie van tijd of de korte rente noteert hoger dan de rente verder op de curve. Een signaal wat vaak vooraf gaat aan een recessie.

Bedrijfsobligaties daarentegen (afgebeeld via de iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF) profiteren niet van de onrust. Integendeel, deze bewegen nog steeds rond de laagste koers van het jaar. Eersteklas bedrijfsobligaties, obligaties van bedrijven met een goede kredietwaardigheid, geven niet de beschermingsstatus die de overheid wel geeft.

De iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF, de tracker met hoogrisico bedrijfsobligaties, gedraagt zich bijna als de Amerikaanse aandelenindex. Niet voor niets staat high yield voor hoog risico. Hierin zitten bedrijven die bij economisch mindere tijden als eerste in de problemen komen, waardoor rente- en/of aflossingsverplichtingen niet meer kunnen worden nagekomen.

Het koersverloop van de 3 obligatiecategorieën laat duidelijk zien dat een risk-off fase is begonnen. Bankaandelen dalen weer met procenten tegelijk. Het lijkt op een herhaling van zetten. Ook tijdens de kredietcrisis waren het de staatsobligaties waar men het beste kon schuilen. En ook goud onttrekt zich voorlopig van het negatieve sentiment. De vraag is nu of zaken verder gaan escaleren of niet. Gezien de verschillende signalen van mijn risico-indicator, maar vooral door de geopolitieke signalen en de zorgelijke staat van ons financiële systeem, lijkt het mij geen tijd om risicovolle beleggingscategorieën vol op te zoeken. Risk-off lijkt meer passend.

Marco Knulst

Marco Knulst studeerde in 2000 af aan de VU te Amsterdam tot Register Beleggingsanalist (RBA). Zijn passie voor beleggen begon echter al in 1993 toen hij zijn afstudeerscriptie schreef over de euforie van het beursjaar 1993. Vanaf 1995 adviseerde hij de zeer vermogende particulieren in de regio Zeeland en West-Brabant voor achtereenvolgens Rabobank, Van Lanschot Bankiers en MeesPierson. In 2007 was hij medeoprichter van de beleggingsonderneming De Jonge & Knulst Vermogensadvies te Goes. Sinds 2015 richt Marco zich met zijn nieuwe onderneming Golden Crosses specifiek op coaching, begeleiding en educatie van de belegger. Beleggen is Marco’s grootste passie en beleggers wijzer maken in beurszaken is zijn missie. Twitter: @mjknulst

Geef een reactie