Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Risico-indicator benchmarks wijst op trendomslag

Risico-indicator benchmarks wijst op trendomslag
7 mrt 2020 om 16:41

De internationale financiële markten zijn sinds 19 februari in de ban van het coronavirus. In heel de wereld vreest men het nieuwe virus waardoor productie- en consumptiestromen anders worden dan normaal. Evenementen worden afgelast en veel organisaties nemen diepgaande maatregelen. De meest extreme maatregel is vooralsnog het platleggen van een bepaalde regio waardoor een economie vrijwel tot stilstand komt. Wij volgen dagelijks de belangrijkste beursindices. Op aandelen-, vastgoed-, grondstoffen-, obligatie- en valutagebied lijkt er een aardverschuiving plaats te vinden. Het lijkt op een lawine die alles op zijn weg meeneemt naar beneden. De opbouw van de in eerste instantie vriendelijk ogende sneeuwlaag voelde prettig aan. Maar het proces van de lawine laat diepe sporen achter. Deze lawine gaat pas stoppen als hij voldoende steun heeft gevonden. In de toepassing van onze risico-indicator is dit normaliter het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn). Vaak stopt hier, vanuit een golden cross-fase gezien, de correctie. Maar deze correctie schiet door de belangrijke “rode lijn” heen. Dit duidt erop dat een trendomslag waarschijnlijk is. Van een stijgende fase gaan wij nu naar een “lange termijn” dalende fase. De afgelopen beursdagen zijn er al 2 belangrijke crosses geweest.

De bovenstaande grafiek geeft het golden cross-signaal in de iShares Euro Government Bond 7-10yr aan. Een nieuw koopsignaal voor euro staatsobligaties. Beleggers vluchten massaal naar euro staatsobligaties, nadat er aan het begin van het jaar nog een verkoopsignaal was afgegeven. Een vals signaal zo blijkt nu achteraf. Want wij blijven benadrukken dat er geen risico-indicator bestaat die 100% accuraat is. Het is slechts een hulpmiddel die u helpt bij het al dan niet bevestigen van uw fundamentele visie. Onze fundamentele visie voor euro staatsobligaties is er één van zgn. mixed feelings. Wie vlucht er nu in staatsobligaties van landen waarvan de effectieve rente negatief is en waar bij het ontstaan van een nieuwe crisis de schuldenratio’s waarschijnlijk opnieuw zullen exploderen? Het financiële systeem, zoals deze nu is opgebouwd, is een piramidespel waarbij iedere crisis opgelost wordt met nog lagere rente niveau’s en nog meer geld bijdrukken waardoor bubbels op de financiële markten ontstaan. De nieuwe bezwering die centrale banken voornemens zijn om te nemen, zullen het effect opnieuw enkel maar vergroten. De huidige kringloopredenering zal een keer wreed tot zijn einde komen. Vluchten naar euro staatsobligaties lijkt het beste alternatief voor de klassieke denkers. Centrale banken van muntunies kunnen geld drukken en zullen daardoor, tenzij er sancties zijn tegen de betreffende valuta, aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen. Bedrijven en overige instanties hebben deze luxe positie niet.

Het tweede signaal wat ontstaan is door de recente turbulentie is een verkoopsignaal voor de Australische dollar. EUR/AUD geeft een golden cross-signaal. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) kruist opwaarts door het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Een golden cross-signaal betekent dat de euro vermoedelijk sterker gaat worden en de Australische dollar vice versa zwakker. Ook hier lijkt sprake van een koersexplosie. In het valutapaar zijn vanaf 2018 wel meer fases te ontdekken van hevige wisselkoersschommelingen. Dit leverde de nodige aan- en verkoopsignalen op zonder dat er per saldo sprake was van een grote wijziging in de wisselkoers. Is dit signaal anders? Of is het dit keer ook vals, net zoals bij de vorige 5 signalen? Beleggers hebben vaak de neiging om een risico-indicator af te schrijven als deze een paar keer niet het gewenste resultaat biedt. Een belegger wil enkel maar (100%) goede signalen waar hij geld aan kan verdienen. Als je gebruik wilt maken van technische analyse, dan is het aan te bevelen om ook kennis te vergaren van de fundamentele analyse. Sterker nog, deze laatst genoemde is bij ons leidend. Ons beleggingsmodel, met veel fundamentele variabelen, wijst al geruime tijd op een overwaardering van de Australische dollar. Het huidige verkoopsignaal bevestigt dus onze fundamentele visie! Dat is een belangrijker signaal dan dat een technisch signaal onze fundamentele visie niet bevestigt. Ons beleggingsmodel voor euro staatsobligaties geeft momenteel een neutrale waardering aan.

Het ziet er naar uit dat er de komende weken veel aan- en verkoopsignalen gaan volgen. De koersen van veel van onze benchmarks zijn boven of onder hun respectievelijke rode lijn geschoten. Rekent u op allemaal valse signalen? Of gaat u inspelen op deze veranderingen? Ziet u de huidige correctie als een mooie jonge dame waar u nu achteraan moet? Of is deze correctie het begin van een grote crisis? Oftewel, ziet u een mooie jonge dame of een oude dame die vroeger waarschijnlijk heel mooi is geweest?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.