--- ---

De vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers van ABN AMRO lijken op het eerste oog veel beter dan verwacht. ABN AMRO boekt een winst van EUR 725 miljoen tegen verwacht EUR 602 miljoen. Dus 20% beter dan verwacht. Ik zie op andere websites en fora onbegrip over de beperkte koersstijging. Wat mij betreft valt dit in de categorie niet verder kijken dan je neus lang is.

Wat is er aan de hand?

De cijfers lijken dus op het eerste oog ijzersterk, maar veel van de overige inkomsten zijn eenmalig. Dit maakt resultaten van banken altijd hoogst onvoorspelbaar. ABNAMRO boekt een winst op aandelenbelangen van EUR 107 miljoen versus EUR 28 miljoen een jaar eerder. Daarbij boekte de bank een resultaat op hedging (afdekken van risico) van EUR 70 miljoen versus EUR 9 miljoen een jaar eerder. Tenslotte lagen de kredietvoorzieningen lager dan verwacht. Dit scheelt EUR 11 miljoen. Tel je al deze eenmalige posten op dan zit je op een delta van EUR 141 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Al deze opbrengsten komen dus niet kwartaal op kwartaal terug en als je hier voor corrigeert dan zijn de resultaten nog steeds prima, maar niet zo fantastisch dan het lijkt op het eerste oog. Veel beleggers kijken alleen niet veel verder dan de headlines in een persbericht.

 


Klik hier voor live koersen op DeAandeelhouder

 


Positieve elementen

Nu is het zeker niet alleen kommer en kwel in de cijfers. Kijk ik naar de winst over de laatste vier kwartalen dan boekt ABN een winst per aandeel van EUR 2,59. Op de huidige koers handelt de onderneming dus op een bescheiden koers – winstverhouding van 8,5x.

Het dividendrendement ligt op ruim 6,5% en is zeker houdbaar. Sterker nog in het kwartaalbericht staat dat ABN flexibiliteit heeft het uitkeringspercentage op te schroeven! De finale beslissing in deze volgt later. De kans lijkt dus reëel dat er een dividend uitrolt boven de EUR 1,45 per aandeel wat nu de gemiddelde verwachting is.

Wat verder opvalt in de resultaten is dat ABN AMRO de netto rente inkomsten ziet toenemen met 4% en een gemiddelde rentemarge maakt van 1,63% versus 1,54% een jaar geleden. Dat is goed te noemen. Verder heeft ABN AMRO de kosten goed onder controle en behaalt het een mooi rendement op het kapitaal, 14,4%. De kapitaalspositie van de bank verbetert naar 18,6% waarmee het de best gekapitaliseerde bank is van de top 3 in Nederland. Dus het hoogste dividend met de relatief hoogste kapitaalbuffer.

 • Dividendrendement Rabo 5,8%
  Dividendrendement ING 6.5%
  Dividendrendement Abn 6,5%
 • Kapitaalpositie Rabo 15,8% (tier 1)
  Kapitaalpositie ING 14.1%
  Kapitaalpositie ABN 18.6%

Toekomst

Op 16 november volgt er een beleggersdag en ABN AMRO zal dan meer vertellen over de strategische plannen voor de komende jaren. Daarbij staat in het bericht van vandaag dat ze een update gaan geven over de kapitaalspositie. Gezien de sterke balans verwacht ik in deze extra dividenden of een inkoop van aandelen. Dit is iets waar veel beleggers eerder al op hoopten, maar wellicht is nu de tijd rijp.

Ik beleg in de aandelen en blijf deze vasthouden. Ik publiceer dit bericht om beleggers er op te wijzen dat je in de analyse dieper moet kijken dan alleen naar de headlines. Mijn leden bij ProBeleggen ontvingen bovenstaande analyse voor opening van de beurs. Zo krijgen mijn leden duiding op resultaten waar ze ook echt wat aan hebben. Lees hier meer over mijn achtergrond en beleggingsresultaten in 2018.

Albert Jellema

Albert is als gepassioneerd belegger al bijna twintig jaar actief op de aandelenmarkten. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijks Universiteit Groningen. Hier beheerde hij mede het dividend aandelenfonds. Vervolgens werkte Albert als partner acht jaar bij hedgefund GO Capital. Hier specialiseerde hij zich in beleggingen gericht op de Nederlandse aandelenmarkt. In 2014 stond Albert aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @AlbertJellema. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jellema kan posities innemen op de financiële markten.

2 reacties op “Resultaten ABN AMRO onder het vergrootglas”

 1. Redactie schreef:

  In de conference call geeft ABN AMRO aan dat ze een extra dividend over de winst van 2018 willen uitkeren en dat ze dit prefereren boven het inkopen van eigen aandelen. Een tegenvaller voor veel beleggers.

 2. Redactie schreef:

  Daarbij blijkt dat kapitaalspositie niet verbetert volgens Basel 4 alleen volgens Basel 3. Dit vanwege iets technisch betreffende de Risk Weighted Assets.

Geef een reactie