Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 1 maart 2019 16:01

Renteverhoging uitgesteld

Dr. Dope redt ons weer

Een van mijn  terugkerende thema’s is dat van de twee motortjes. De aandelenmarkt wordt aangedreven door de motor van rente en van groei. Samen met de waardering – waarin zaken als angst, optimisme en irrationeel gedrag zitten – komen daar de koersen uit.

Waarom gaat het opeens weer goed? In de eerste plaats omdat de rente niet omhoog gaat. Afgelopen weken is de Fed gedraaid. De plannen om snel te verhogen zijn afgezakt, waardoor de waardering kon stijgen. Over de redenen om niet te verhogen, kunnen we twisten. Is het omdat de inflatie hardnekkig laag is of omdat de groei afzwakt? Feit is dat de inflatie ondanks de langduig hoge groei in de VS maar niet van zijn plek komt. Onmiskenbaar heeft de Fed ook onder druk gestaan van de president. Trump heeft belang bij hoge koersen want dat is weer goed voor zijn populariteit.

In zo’n klimaat kan de ECB weinig anders doen dan haar plannen tot verhoging uit te stellen. De markt had dit jaar een rentestapje ingeprijsd, maar men gaat nu uit van eind 2020. Als het al gebeurt, dan is dat men minieme stapjes.

Het rentemonster heeft dus een spuitje gekregen en zal minimaal 1,5 jaar verder slapen.

De achterkant van het goede rentenieuws is dat we de wat minder optimistisch is over de winstgroei. De economie in Europa hapert en ten aanzien van de VS worden de verwachtingen eveneens naar beneden bijgesteld. Dat zou slecht nieuws zijn, maar dat wordt weggeblazen door het optimisme over een handels deal met de Chinezen. Het doemscenario van een handelsoorlog lijkt van tafel te zijn.

De dip van 2018 is nu bijna weggewerkt. Ja, er is Brexit, Italië en ander ongerief. Dat laten we maar even voor wat het is. Soberheid: dat kan later wel.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 jan 16:32 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, ASML, Intel, Carrefour

22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!

Het laatste beursnieuws