--- ---

Dr. Dope redt ons weer

Een van mijn  terugkerende thema’s is dat van de twee motortjes. De aandelenmarkt wordt aangedreven door de motor van rente en van groei. Samen met de waardering – waarin zaken als angst, optimisme en irrationeel gedrag zitten – komen daar de koersen uit.

Waarom gaat het opeens weer goed? In de eerste plaats omdat de rente niet omhoog gaat. Afgelopen weken is de Fed gedraaid. De plannen om snel te verhogen zijn afgezakt, waardoor de waardering kon stijgen. Over de redenen om niet te verhogen, kunnen we twisten. Is het omdat de inflatie hardnekkig laag is of omdat de groei afzwakt? Feit is dat de inflatie ondanks de langduig hoge groei in de VS maar niet van zijn plek komt. Onmiskenbaar heeft de Fed ook onder druk gestaan van de president. Trump heeft belang bij hoge koersen want dat is weer goed voor zijn populariteit.

In zo’n klimaat kan de ECB weinig anders doen dan haar plannen tot verhoging uit te stellen. De markt had dit jaar een rentestapje ingeprijsd, maar men gaat nu uit van eind 2020. Als het al gebeurt, dan is dat men minieme stapjes.

Het rentemonster heeft dus een spuitje gekregen en zal minimaal 1,5 jaar verder slapen.

De achterkant van het goede rentenieuws is dat we de wat minder optimistisch is over de winstgroei. De economie in Europa hapert en ten aanzien van de VS worden de verwachtingen eveneens naar beneden bijgesteld. Dat zou slecht nieuws zijn, maar dat wordt weggeblazen door het optimisme over een handels deal met de Chinezen. Het doemscenario van een handelsoorlog lijkt van tafel te zijn.

De dip van 2018 is nu bijna weggewerkt. Ja, er is Brexit, Italië en ander ongerief. Dat laten we maar even voor wat het is. Soberheid: dat kan later wel.

Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

Geef een reactie