Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Recessievrees drijft scherpe grondstoffendalingen aan

Recessievrees drijft scherpe grondstoffendalingen aan
24 jun 2022 om 16:26

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector wordt steeds meer opgeschrikt door het recessiespook. De voorbije week daalden de prijzen in de sectoren energie, metaal en landbouw fors. Op dit moment is het nog onduidelijk hoe groot de potentiële vraagvernietiging is.

De huidige ongerustheid zal zich echter pas in de komende maanden en kwartalen manifesteren. Op dit moment betwijfelen wij of de uiteindelijke impact voldoende zal zijn om de langetermijnreden waarom grondstoffen zich in een cyclische bull-run bevinden, uit het evenwicht te brengen.

Structurele problemen, zoals twijfels over de investeringsbereidheid op lange termijn voor nieuwe projecten in de energie-exploratie en de mijnbouw, blijven een belangrijke reden waarom krapte de komende jaren prijsondersteunend zal blijven. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door de groene transformatie, die de vooruitzichten voor de op fossiele brandstoffen gebaseerde energievraag steeds moeilijker voorspelbaar maken.

De prestaties van de belangrijkste grondstoffen sinds 10 juni, toen een hoger dan verwachte inflatiedruk in de VS bijdroeg tot een agressieve reactie van de Amerikaanse Federal Reserve door middel van een renteverhoging, en daarmee ook tot bezorgdheid over een recessie.

De onvoorspelbaarheid van de toekomstige vraag is onlangs benadrukt door verschillende energieproducenten, die momenteel kritisch worden becommentarieerd door regeringen – met name door de regering-Biden. Die heeft die in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van dit najaar moeite om voet aan de grond te krijgen, te midden van de recordhoge brandstofprijzen aan de pomp. Ter verdediging van het niet verhogen van de kapitaaluitgaven voor een verhoogde olieproductie en raffinagecapaciteit, zeggen de meeste energieproducenten dat de stijgende verkoop van elektrische voertuigen het marktaandeel van benzine de komende jaren zal verkleinen, waardoor nieuwe langetermijnboringen en raffinageprojecten minder aantrekkelijk zullen worden.

De bezorgdheid over de wereldwijde groei hielp de Bloomberg Commodity Index naar het laagste punt in vier maanden, waarbij alle sectoren, met granen als uitschieter, tegenslagen te verwerken kregen. Sinds het bereiken van een recordpiek op 9 juni is de index met ongeveer 12% gedaald, maar blijft op jaarbasis ongeveer 21% hoger. Ruwe olie en brandstofproducten hebben voor het grootste deel van die winsten gezorgd. Zoals blijkt uit de tabel hierboven, is er sinds die dag in alle sectoren sprake van zwakte, waarbij aardgas uit de EU de enige markt is die wordt gesteund door het risico van tekorten in de komende maanden.

Ruwe olie toonde vrijdag tekenen van stabilisatie, na een correctie van bijna 15% van boven naar beneden in de afgelopen tien dagen, door de toegenomen bezorgdheid dat agressieve renteverhogingen door centrale banken over de hele wereld uiteindelijk de groei zullen schaden. En, op hun beurt, de vraag naar belangrijke grondstoffen, van energie tot industriële metalen. De prijzen zijn gedaald ondanks aanhoudende tekenen dat de markt voor ruwe olie en brandstofproducten zeer krap blijft – dit laatste wordt benadrukt door bijna recordmarges van raffinaderijen. Die zouden zijn gedaald als de vraag zou afnemen. Op korte termijn zullen we een strijd zien tussen macro-economisch gerichte traders, die ‘papieren’ olie verkopen via futures en andere financiële producten als indekking tegen een recessie, en de fysieke markt waar prijsondersteunende krapte blijft bestaan.

Koper leed zijn grootste wekelijkse verlies in een jaar tijd toen de vrees voor een wereldwijde recessie toenam en de Chinese lockdowns de groei en de vraag in ’s werelds grootste afnemer van industriële metalen bleven schaden. Terwijl de Bloomberg Industrial Metal Index 6% lager noteert op jaarbasis, staat koper momenteel 15% onder water.  Ongeveer de helft van dat verlies werd de voorbije week gerealiseerd toen Fed-voorzitter Powell herhaalde dat hij de inflatie wil terugdringen, waardoor het risico op een harde landing toenam. Bovendien heeft Codelco, een groot mijnbouwbedrijf in Chili, een akkoord bereikt met de arbeiders om een einde te maken aan een staking die had kunnen leiden tot een prijsondersteunende vermindering van het aanbod.

Nu de prijs onder $3,95 per pond is gebroken, een niveau dat sinds begin 2021 steun heeft geboden, kan het volgende belangrijke steunniveau worden gevonden op $3,50 per pond, het 50% retracement van de rally van 2020 tot 2022.

Bron: Saxo Groep

Tarwe, dat samen met eetbare oliën de stijging van maart in landbouwgrondstoffen aanvoerde, nadat de aanval van Rusland op Oekraïne de bezorgdheid over de bevoorrading van een belangrijke leverancier van deze twee voedingsmiddelen aanwakkerde. Na het bereiken van een recordhoogte vorige maand op $13,63 per bushel, vertoonde de prijs van Chicago-tarwe sindsdien een opkomende zwakte die de voorbije week omsloeg, nadat de doorbraak onder een belangrijke steun de sluizen opende voor technische verkopen en long liquidatie. Ondanks het vooruitzicht van een Russische recordproductie en verbeterde vooruitzichten in de VS, wijzen de vooruitzichten op een aanhoudende krapte na de oogst, niet in het minst door de droogte en hittegolven in Europa en de onopgeloste kwestie van hoe de Oekraïense export van gewassen over zee weer op gang kunnen worden gebracht.

Het decembercontract (nieuwe oogst) voor Chicago-tarwe zag een versnelde verkoop na het breken van de steun, die omsloeg in weerstand op $10.50/bushel, de neklijn van een kop-schouder formatie. Dit zou kunnen duiden op verdere technische zwakte op de korte termijn.

Bron: Saxo Groep

Edele metalen: Goud blijft binnen een brede bandbreedte tussen $1780 en $1880, waarbij het vooruitzicht van snelle renteverhogingen wordt teniet gedaan door de zorgen over een recessie en, in het ergste geval, het risico van stagflatie. Dat is historisch gezien ondersteunend  gebleken voor goud. Zilver werd echter lager getrokken door sterk gedaalde industriële metalen en een terugkerende risicobereidheid op de aandelenmarkten. Goud eindigde deze week lager, omdat deze ontwikkelingen het anderszins positieve effect van de Amerikaanse schatkistrendementen en de aan kracht verliezende dollar meer dan teniet deden.

Onze langgekoesterde bullish visie op goud is door de ontwikkelingen van de afgelopen weken versterkt, en wij zien nog steeds de mogelijkheid dat goud in de tweede helft van 2022 een nieuwe recordhoogte bereikt, wanneer de groei vertraagt en de inflatie hoog blijft. Voorlopig moet de rust echter terugkeren in het zilver en andere semi-industriële metalen, zoals platina, voordat beleggers een nieuwe blik zullen werpen.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.