Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - donderdag, 13 juni 2019 11:41

Recente emissies zetten green bonds-markt in schijnwerper

De recente green bond van Nederland van ongeveer EUR 6 miljard was de eerste groene staatsobligatie met een AAA rating; aan de andere kant van de wereld kwam Hongkong SAR China (met rating AA +) niet veel later met een uitgifte van USD 1 miljard als onderdeel van zijn USD 13 miljard (HKD 100 miljard) green bonds-programma.

Zowel de Nederlandse als de Hongkongse regering gaf aan dat er in de toekomst meerdere emissies van green bonds zouden zijn, wat de omvang van hun obligaties zou kunnen opdrijven tot minimaal EUR 10 miljard voor het Nederlandse aanbod en USD 12 miljard voor Hong Kong. Deze volumes komen op de tweede plaats, na de Franse "groene OAT" van EUR 16,5 miljard. De uitgave van die obligatie in 2017 maakte Frankrijk tot een drijvende kracht in de uitvoering van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.

De recente emissies vergroten de kans dat de markt voor klimaatobligaties dit jaar een geschatte stijging van bijna 50% ten opzichte van het totaal van 2018 realiseert. Dat onderstreept nog eens de snelle groei sinds de introductie van de eerste groene obligatie in 2007.

Best practice green bonds

BNP Paribas Asset Management is van mening dat groene staatsobligaties het perfecte financiële instrument zijn voor landen om de kloof te overbruggen tussen de “nationaal vastgestelde bijdragen” (NDC’s), die de kern vormen van het klimaatakkoord van Parijs, en de kapitaalmarkten.

Zij zijn "de ontbrekende schakel" omdat ze landen helpen hun duurzame en groene infrastructuurbehoeften en klimaatstrategieën te financieren zoals beschreven in de NDC's. Groene staatsobligaties stellen beleggers en belanghebbenden namelijk in staat de fiscale beleid van regeringen ter ondersteuning van de overgang naar een koolstofarme economie te monitoren en te volgen.

Lees onze analyse van de (op)groeiende markt voor green bonds en de financiering aan duurzame projecten en hoe groene obligaties beleggers kunnen helpen te voldoen aan wet en regelgeving.

De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

juli 6, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Fibonacci Charting Tool

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven

06 jul 09:00 Martijn Rozemuller

De kansen van de roze rentewolk

02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil