Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Albert Jellema -woensdag, 7 augustus 2019

Rabobank certificaten immuun voor lage rente en slecht beursklimaat

Met verbazing kijk ik naar de koersontwikkeling van de Rabobank Certificaten. De certificaten staan dit jaar op een positief rendement van 15% en handelen in de buurt van het hoogste niveau ooit. In de koersgrafiek hieronder ziet u dat de certificaten vanaf circa een koers van EUR 106,5 eind vorig zijn gestegen naar EUR 123. De coupon ligt op 6.5, betaalbaar per kwartaal. Op de huidige koers maakt dit een effectief rendement van 5,3% (6.5 gedeeld door 123).

Ik vind deze koersstijging opvallend gezien de lastige marktomstandigheden.

  1. De rente daalt, met dank aan de Europese Centrale Bank, wat druk zet op de netto rentebaten.
  2. Toezichthouders in Nederland zitten bovenop de banken in Nederland en ‘eisen’ duidelijke verbetering van de compliance procedures. Dit vergt stevige extra investeringen zonder dat er omzet uitkomt.
  3. Tenslotte verslechterde het economisch klimaat de afgelopen maanden. Banken zijn hier over het algemeen zeer gevoelig voor.

Bovengenoemde lastige marktomstandigheden hebben wel grote invloed op de koers van de twee andere grote banken in Nederland. Zo staat de koers van ABNAMRO dit jaar op 22% verlies en ING op een verlies van 6%. Het verschil in rendement tussen Rabobank, ABNAMRO en ING is dus echt stevig.

Hoe kan dit?

Ik denk dat er meerdere redenen zijn. Allereerst zien beleggers de certificaten als relatief veilig. Wellicht zelfs als obligatie. Er is een grote schare van trouwe houders die in dit lage renteklimaat de certificaten lijken te zien als 'risicoloos'. Ik zie dit anders. De certificaten zijn het meest achtergestelde kapitaal van de Rabobank en komen wat mij betreft qua risico meer overeen met aandelen.  De Rabobank kan indien noodzakelijk de rente niet uitbetalen en de belegger kan ook een (gedeelte) van de inleg verliezen. Zie ook wat de Rabobank op haar eigen website schrijft.

Quote

Diep achtergesteld beleggingsproduct

Een Rabobank Certificaat is een diep achtergesteld beleggingsproduct. Dit betekent dat certificaathouders bij een eventueel faillissement van de Rabobank als laatste worden uitbetaald, na alle schuldeisers.

Unquote

Naast dat veel beleggers het in mijn ogen als hele veilige belegging zien denk ik ook dat het helpt dat de certificaten geen onderdeel uitmaken van bekende aandelenindices zoals de AEX en de MSCI. Grote institutionele beleggers kijken daarom in veel mindere mate naar de Rabobank in verhouding tot ABNAMRO, ING of andere grote Europese banken. Dus in een fase waar veel banken onder druk staan lijkt de Rabobank zich hieraan te kunnen onttrekken.

Dividend (rente) Rabobank versus ABNAMRO en ING

Rabobank heeft te kampen met dezelfde problemen als ABNAMRO en ING. Het is echt niet zo dat Rabobank geen extra toezicht kosten heeft en geen last heeft van de lagere rente. Uit een artikel van de Volkskrant blijkt dat ook bij de Rabobank inmiddels 1000 medewerkers speuren naar crimineel geld. Dus kijk ik puur naar de vergelijkbare getallen dan resulteert de volgende tabel.

Het effectief rendement op de Rabobank Certificaten ligt op 5,3% versus 9% voor de ABNAMRO en 7,7% voor ING op basis van mijn aannames en gepubliceerde resultaten. Het verschil in effectief rendement is in mijn ogen stevig. Kijk ik dan verder naar de kapitaalspositie dan is het ook niet zo dat Rabobank er uitspringt. ABNAMRO springt er meer uit gezien de Equity tier I ratio. Kijk ik naar de return on equity dan valt er nog veel te verbeteren bij de Rabobank, 7,3% versus boven de 11% van de andere banken. En tenslotte maakt Rabobank op dit moment nog duidelijk meer kosten in verhouding tot de inkomsten (C/I 2018).

Dus op basis van de getallen en de ontwikkelingen in de markt zie ik geen objectieve maatstaven voor de immuniteit van Rabobank. De koers van de Rabobank Certificaten kan ik het beste verklaren vanwege het gevoel van veiligheid. Als belegger snap ik het niet….

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema

Ps. Voor de volledigheid vermeld ik dat ik geen Rabobank Certificaten bezit, maar wel aandelen ABNAMRO.

Albert is als gepassioneerd belegger al bijna twintig jaar actief op de aandelenmarkten. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO na de afronding van zijn studie bedrijfseconomie aan de Rijks Universiteit Groningen. Hier beheerde hij mede het dividend aandelenfonds. Vervolgens werkte Albert als partner acht jaar bij hedgefund GO Capital. Hier specialiseerde hij zich in beleggingen gericht op de Nederlandse aandelenmarkt. In 2014 stond Albert aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @AlbertJellema. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jellema kan posities innemen op de financiële markten.

De Aandeelhouder TV

augustus 22, 2019

AEX 22 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 22, 2019

Komt de volgende crisis uit Hongkong? • Z zoekt uit

augustus 22, 2019

Effecten lagere rentestanden

augustus 22, 2019

Private video

Columns

Nieuw
22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?