AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce woensdag, 23 juni 2021 15:42

Prijs Bitcoin onderuit vanwege China

Prijs van Bitcoin keldert nu China hard optreedt tegen miners

De cryptomarkt heeft weer een stap teruggezet, na het negatieve nieuws uit China van afgelopen maandag. Een aantal provincies waar miners actief zijn hebben gezegd hun activiteiten te laten beperken, wat de zogenaamde Bitcoin hashrate niet ten goede komt. Dit komt doordat China goed is voor meer dan de helft van de gehele mining-productiviteit van Bitcoin. Als gevolg hiervan wordt het netwerk minder veilig en stabiel.

Maandag stuurde de Chinese Centrale Bank een dringend bericht naar AliPay en alle binnenlandse banken, met de instructie om te stoppen met het faciliteren van cryptotransacties. Toch is de Chinese markt verdeeld over de betekenis van deze aankondiging, aangezien Chinese banken en betaaldiensten sowieso niet betrokken zouden zijn bij crypto-gerelateerde activiteiten.

Colin Wu, een in China gevestigde crypto-schrijver, tweette: "De verklaring van China's centrale bank is vrij duidelijk. Maar is dit ook het einde van het hardhandig optreden van de Chinese overheid tegen crypto? Dat is niet zeker. Niemand had verwacht dat China überhaupt zo hardhandig zou optreden tegen Bitcoin-mining."

Volgens statistieken van Price Dancing zijn de prijzen voor het handelspaar Tether en de Chinese yuan ook gedaald in de afgelopen 24 uur. Deze statistieken zijn geleverd door de over-the-counter (OTC) desks van Huobi en Binance, wat twee van de meest prominente crypto exchanges onder Chinese beleggers zijn.

De daling wijst op een lagere vraag op OTC-tafels voor Tether. Dit is een populaire stablecoin onder Chinese handelaren, omdat deze handelaren en beleggers zo hun crypto-activa verkopen en omzetten in contanten.

Futures op Bitcoin

Na de ineenstorting van de prijs van Bitcoin trokken institutionele beleggers zich terug uit Bitcoin-futures, waardoor een ongebruikelijk scenario ontstond dat bekend staat als "backwardation". 

Hierbij worden futures verhandeld tegen een korting ten opzichte van normale prijzen. In een recente studie suggereert JPMorgan dat een dergelijke verschuiving in de Bitcoin-futuresmarkt moet worden gezien als een indicatie van een zwakke institutionele vraag naar Bitcoin. Backwardation impliceert namelijk dat consumenten verwachten dat de prijs in de toekomst goedkoper zal zijn dan hij nu is.

Altcoins zijn veel harder getroffen dan Bitcoin

Dogecoin (DOGE) is een van de grootste verliezers van de afgelopen dagen, waarbij de overige altcoins nog harder zijn geraakt dan Bitcoin. Dit kun je ook terugzien in de geleidelijke toename van Bitcoin’s market cap terwijl de rest blijft dalen.

Op maandag liet Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency naar marktwaarde, zijn prijs voor het eerst sinds 23 mei onder de $2.000 dalen. Vervolgens daalde de waarde naar $1.868, wat wordt gezien als een enorm verlies.

Bearmarket heeft meerdere oorzaken

Er is de laatste tijd al veel gesproken over een waarschijnlijke bearmarkt. Deze discussie lijkt nu zijn uitwerking te hebben gedaan op de gehele cryptomarkt. De meeste cryptocurrencies hebben 50% of meer van hun waarde verloren sinds hun all-time high, en het lijkt erop dat al het negatieve nieuws nog niet voorbij is. 

Deze bearmarket ontstond nadat Elon Musk liet weten geen vertrouwen meer te hebben in Bitcoin doordat het slecht zou zijn voor het klimaat. De koers van Bitcoin daalde ontzettend hard, wat ervoor zorgde dat ook de koersen van de altcoins in het rood stonden.

Echter was er de afgelopen tijd ook goed nieuws te melden. Zo had El Salvador als eerste land ter wereld aangekondigd om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel. Helaas lijkt het erop dat dit niet ten goede is gekomen voor de waarde van ‘s werelds bekendste cryptocurrency.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

september 23, 2022

Cyclische aandelen uit de gratie

september 23, 2022

“In de ban van de beer…”

september 23, 2022

Opgelet: Beleggers gaan meer belasting betalen

september 23, 2022

Deze aandelen zijn nu extreem aantrekkelijk gewaardeerd! | DeAandeelhouder Podcast Afl. 88

Columns

Nieuw
24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon

23 sep 13:41 Nico Inberg

Komende week: Italië en Donbass zetten de toon

23 sep 12:53 Ole Hansen

Grondstoffen knallen omhoog

23 sep 09:34 Bas Heijink

Gaat de olieprijs omlaag?

22 sep 14:04 Nico Inberg

Alles over de Beursgang van Porsche