Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Nico Inberg - vrijdag, 26 februari 2021 14:23

Pharming: Komt er een konijn uit de hoge hoed?

  • Koers loopt behoorlijk op voor de cijfers
  • De Groof Petercam start volgen Pharming met koersdoel €1,40
  • Nog steeds geen covid-nieuws

Volgende week donderdag komt Pharming met de jaarcijfers. Het afgelopen jaar was er één van wachten, wachten en nog eens wachten voor de aandeelhouders. Toen Pharming in augustus bekendmaakte vijf mensen genezen te hebben van corona met Ruconest, schoot de koers omhoog naar €1,50-1,60.

Sinds die tijd werd er echte niets noemenswaardigs meer vernomen over de coronatesten met Ruconest: afgezien van de start van de studie in Zwitserland en in de VS. Een opmerkelijke gang van zaken, zeker gezien de tijdsdruk die er door de overheden op dit soort onderzoeken wordt uitgeoefend.

Volgens een zegsman van Pharming is het echter niet zo eenvoudig om een breed onderzoek op te starten: er zijn veel minder zware patiënten dan in de beginfase van corona en er is veel concurrentie: veel pharma- en biotechbedrijven willen hun medicijnen loslaten op coronapatiënten.

Deze week sloeg echter de vlam in de pan bij Pharming door waarschijnlijk een combinatie van factoren. De belangrijkste reden was het koopadvies van een serieus analistenhuis: De Groof Petercam.

De analist van dienst schreef een uitvoerig rapport van 35 kantjes waarin de auteur tot de conclusie kwam dat Pharming leunt op twee pijlers: Ruconest en leniolisib. Daarnaast staat de ruime kaspositie en riante cashflow Pharming toe om kleine acquisities te plegen van kandidaat-medicijnen die bij de grotere jongens van de tafel vallen.

Vaak zie je ook in aanloop naar jaarcijfers dat er wat beweging in het aandeel komt. En niet onbelangrijk is dat shortende partijen juist weer wat positie gaan afbouwen om toch niet teveel verrast te worden bij jaarcijfers. Het is toch al niet het jaar van de shortende hedge funds en een nieuwe snee in de neus wordt graag voorkomen.

Petercam: markt heeft nog veel potentie

De Groof Petercam komt tot de conclusie dat de HAE-markt (Angio oedeem) nog veel potentie heeft. Het blijkt dat slechts 40% van de mensen die HAE-aanvallen krijgen daarvoor behandeld wordt.

Bovendien heeft Pharming met Ruconest haar eigen niche gevonden. Pharming heeft weliswaar de boot betreffende prophylaxe (preventief behandelen) gemist maar is daardoor wel uitgegroeid tot bijkans het enige middel dat gebruikt kan worden als er, ondanks het gebruik van een preventiemiddel, toch een doorbraak is.

Risico: nieuwe pil van Kalvista

Risico's zijn er uiteraard ook. De totale markt voor HAE-medicijnen ($2 miljard) valt ruwweg uiteen in twee delen: prophylaxe (preventief, als onderhoudsmedicijn) van $1,2 miljard, en on-demand (bij een acute aanval) van $0,8 miljard.

Pharming heeft van de acute markt ongeveer een kwart. Er komt echter een nieuwe speler bij, Kalvista, dat met een nieuwe pil, de KVD900, goede fase-2 resultaten heeft geboekt. De aandelenkoers van Kalvista  nam een spurtje toen op 9 februari dat nieuws bekend werd. (zie grafiek hieronder).

Waarschijnlijk zal later dit jaar een fase 3 onderzoek worden opgestart waarna het, mits de resultaten goed zijn, rond 2023/24 op de markt kan komen. Dit hoeft niet per se ten koste te gaan van Ruconest: de markt als geheel blijft groeien omdat slechts 40% van de HAE-gevallen medicijnen gebruikt.

Donderdag cijfers

Het derde kwartaal was best in orde, zeker na het wat tegenvallende tweede kwartaal. Dat viel te vergoelijken door enige hamsteractiviteit in Q1. In het derde kwartaal haalde Pharming een omzet van €46 miljoen (in euro's dus) wat een mooie stap voorwaarts was vergeleken bij het tweede kwartaal.

De jaaromzet zal zo rond €180-190 miljoen gaan uitkomen en de schattingen van de winst per aandeel lopen uiteen van 5 tot 10 cent bij de verschillende analisten. Belangrijker is uiteraard de ontwikkeling: de groei in Ruconest, de hoge kaspositie en de voortgang bij leniolisib.

Verder ligt de rest van de pijplijn (de overige Ruconest onderzoeken) allemaal zo goed als stil door corona en wordt daar dus behoorlijke vertraging opgelopen. Het wachten is daarnaast op nieuws over de gratis calloptie die er op het aandeel Pharming zit: het corona-onderzoek.

De Nasdaq-notering is inmiddels een feit maar veel omzet genereert Pharming nog niet aan de techno-schermenbeurs. We moeten deze Nasdaq-notering echter vooral zien als een investering in de toekomst: zodra Pharming met serieus (covid) nieuws komt, is het voor Amerikaanse beleggers gemakkelijk om in te stappen.

Amerikanen houden niet van buitenlandse aandelen en kopen het liefst aandelen uit eigen land. Wij Nederlanders ook trouwens. En eerlijk is eerlijk, keus te over op Wall Street. Donderdag komt Pharming met de cijfers en weten we of Pharming eindelijk met een covid-konijn uit de hoge hoed komt.

Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Pharming.

Bent u al lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Elke zaterdag het nieuwe online beursmagazine in de mail, met beleggingstips, duiding en achtergrondinformatie. Om u te helpen bij een betere beleggingsbeslissing. Lid worden kan hier voor €99 per jaar.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom

09 apr 09:25 Redactie

In de Boardroom: Matthijs Storm, CEO Wereldhave

09 apr 09:51 Coinmerce

Bitcoin maakt een goede start in 2021

Het laatste beursnieuws