Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver
26 jan 2023 om 10:45

Terwijl goud in drie maanden tijd maar liefst 18% is gestegen, krijgt het niet de aandacht die het verdient. Edelmetalen hebben zich het afgelopen jaar bewezen als ideale hedge voor de waardedaling van onze euro, maar ook voor de geleden verliezen op de aandelen- en obligatiemarkten.

Daar waar de gemiddelde retail belegger vorig jaar 20% van zijn portefeuille zag verdampen, noteerde goud een jaarrendement in euro’s van 6% en zilver maar liefst ruim 9%. Het rendement van fysiek edelmetaal is over een langere termijn nog veel indrukwekkender.

We leggen u graag uit hoe u zo optimaal mogelijk gebruik maakt van fysiek edelmetaal in uw portefeuille met een hedge functie.

Het belang van de goud-zilver ratio

Goud en zilver zijn al millennia edele en monetaire metalen, waarbij de verhouding tussen goud en zilver al sinds de tijd van het oude Rome wordt gemeten. Historisch gezien speelde de verhouding tussen goud en zilver een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat munten hun juiste waarde hadden. Het blijft vandaag de dag een belangrijke technische indicator voor beleggers.

De goud-zilver ratio vertegenwoordigt de hoeveelheid zilveren ounces die overeenkomt met één enkele ounce goud. Deze ratio geeft aan of één van de twee edelmetalen onder- of overgewaardeerd is. Op dit oment noteert de goud-zilver ratio 1:82. Concreet betekent dit dat we met 82 ounces zilver één (1) ounce goud kunnen kopen. 

De ratio heeft zich in de laatste 35 jaar grofweg tussen de 40 en de 100 bewogen. Het gemiddelde niveau ligt historisch gezien rond de 1/59. Wanneer u een langetermijnbelegger bent dan kan de goud-zilver ratio als cruciale indicator dienen om uw investeringsstrategie te bepalen. 

De strategie ziet er als volgt uit:

  • Bevindt de goud-zilver ratio zich boven de 80, kopen we uitsluitend zilver. (blauwe pijlen)
  • Bevindt de goud-zilver ratio zich onder de 50, kopen we uitsluitend goud. (groene pijlen)
  • Bevindt de goud-zilver ratio zich tussen de 50 en 80, kopen we zowel goud als zilver.

Met deze strategie koop je ten alle tijde op de bodem. Dit zijn dit de absolute buitenkansjes die zich om de zoveel jaar voordoen, zoals u kunt zien op de grafiek hierboven. Echter bevindt de ratio zich doorgaans tussen de 50 en de 80. Hiermee doet er zich een interessante beleggingskans voor.

Ter illustratie:

De rendementen die worden gerealiseerd o.b.v. deze strategie leest u hier: https://www.doijerkalff.nl/zilver-prijs/het-belang-van-de-goud-zilver-ratio/

De high bèta van zilver in uw voordeel gebruiken

Zilver wordt ook wel een high bèta-versie van goud genoemd. De gemiddelde bèta van zilver t.o.v. goud is 1,2. Dit betekent dat zilver met een factor 1,2 – zowel meer upside als downside kent. Vanuit eigen research hebben we gezien dat de bèta van zilver nog hoger kan uitvallen. In scenario’s waar de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld sterk daalt bedraagt de bèta 1,4 – 1,5.

Zilver biedt exposure aan dezelfde fundamentele factoren, maar tegen een veel lagere prijs. Goud en zilver hebben dezelfde blootstelling aan dezelfde factoren en de correlatie is ongeveer 0,8 over vrijwel elk tijdsinterval. (Ter referentie dat is ongeveer net zo close als de link tussen de spotprijs van goud en de ‘front-month futures contracts’).

Zilver heeft een grotere industriële vraag dan goud, wat betekent dat in een recessie, de correlatie afneemt en dat goud zilver zal outperformen. Maar bovenal zijn de key drivers op de goud- en zilvermarkt de reële rente en de reflectie van de Amerikaanse dollar.

Historisch gezien hebben zowel goud als zilver solide winst gemaakt wanneer de inflatie stijgt. Beide metalen worden gewaardeerd in Amerikaanse dollars, dus wanneer de dollar in waarde daalt, stijgen goud en zilver, omdat ze goedkoper worden in andere valuta. Gezien de grotere industriële vraag (denk aan elektrische auto’s, zonnepanelen en computers/telefoons), neigt zilver meer te stijgen dan goud met een stagflatoir scenario c.q dalende dollar.

Ook in 2022 was dit het geval. Daar waar aandelen- en obligatieportefeuilles flink onder water stonden behaalde goud (in euro’s) een jaarrendement van +6% en zilver maar liefst +9% en bieden beide edelmetalen een ideale hedge in een beleggingsportefeuille! 

Gezien de bèta van zilver (1,2-1,5) kent zilver een groter opwaarts potentieel dan goud. Dit in het achterhoofd houdend waarbij een zwakkere dollar en het zilvertekort grote fundamentele drijfveren vormen, is dat vooral muziek in de oren voor beleggers in edelmetaal.

Onderscheid tussen fysiek en ETF’s

U herinnert zich ongetwijfeld de SilverSqueeze rond februari 2021 nog. De ETF’s die hun zilver in de LBMA-kluizen op dat moment opsloegen, waren goed waren voor 85% van al het zilver in de kluizen. Op dat moment beweerde de LBMA 33.600 ton zilver te bevatten, terwijl ETF’s 28.700 ton van dat totaal voor hun rekening namen, waardoor er minder dan 5.000 ton fysiek zilver overbleef om aan alle andere vraag naar zilver te voldoen.

Dit bracht de iShares Silver Trust (SLV) ertoe om stilletjes haar prospectus te wijzigen op 3 februari 2021, waar het een waarschuwing toevoegde dat: “De vraag naar zilver tijdelijk het beschikbare aanbod kan overschrijden dat acceptabel is voor levering aan de Trust, wat een negatief effect kan hebben op een investering in iShares Silver Trust”, en dat “Geautoriseerde deelnemers [market makers van iShares Silver Trust] mogelijk niet in staat zijn om voldoende zilver te verwerven dat acceptabel is voor levering aan de Trust, als gevolg van een beperkt beschikbaar aanbod in fysiek zilver in combinatie met een sterke vraag naar de ETF.”

Gezien het feit dat er op dat moment (op papier) ongeveer 5.000 ton zilver bij de LBMA lag opgeslagen dat niet door ETF’s werd gehouden, maakte dat iShares in paniek raakte over een mogelijk aanvoerprobleem. Dit blijkt uit deze reactie van iShares door de prospectus onopgemerkt aan te passen. Deze paniek werd ook opgemerkt door adviesbureau Metals Focus. In april 2021 schreef Metal Focus dat “Er bezorgdheid bestond dat de LBMA zonder zilver zou komen te zitten als de vraag naar ETF’s op hetzelfde niveau zou blijven. Een hoog niveau” en dat er “de angst ontstond of er genoeg zilver [in de kluizen zou liggen] als de vraag in dit tempo zou doorgaan.”

Waar het op neer komt is dat er in de zilvermarkt, en overigens ook in de goudmarkt, op papier meer wordt verkocht dan er fysiek aanwezig is. Dit kan heel lang goed gaan, maar vroeg of laat zal de fysieke markt domineren. En dit is precies de reden dat het investeren in fysiek goud en zilver, met volledige toewijzing (100% allocated), zeer populair is. 

Rendement van fysiek edelmetaal

Goud en zilver zijn de laatste jaren een van de best presterende assets geweest. Zolang centrale banken miljarden euro’s en dollars ‘printen’ stijgt de prijs van fysiek edelmetaal. De schuldenberg, die sinds 2010 alleen maar is toegenomen, dwingt centrale bankiers naar een vorm monetaire verruiming. De gestegen inflatie is daar een bewijs van en edelmetalen profiteren. 

Een belegging in fysiek goud is sinds het jaar 2000 met 9% gemiddeld per jaar gestegen. Fysiek zilver deed het nog iets beter met een rendement van 9,4% gemiddeld per jaar. 

Wilt u fysiek goud of zilver kopen? Open dan een account bij Doijer & Kalff en koop edelmetaal dat onder uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen van Zwitserland. Via het online account kunt u het rendement op uw belegging live volgen. Zoals u bij een broker een aandeel als Shell kunt kopen, zo koopt u bij Doijer & Kalff op een veilige wijze fysiek goud en zilver waarbij u juridisch eigenaar bent van het edelmetaal.

“Gold because they can’t print it”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.