fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - donderdag, 23 januari 2020 09:25

Opnieuw slechte signalen voor energiesector


Oplopende spanningen in het Midden-Oosten en Libië, maar de olieprijs lijkt opnieuw op zijn retour. De prijs van de Crude Oil Future daalde gisteren weer hard door haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (rode lijn). En vandaag wordt deze daling voortgezet. Hoewel er aan de aanbodzijde dus toenemende bottlenecks zijn te bespeuren, lijkt de markt daar geen zorgen voor te hebben. Blijkbaar rekent men het coronavirus een zwaarder gewicht toe. De vraagzijde zal beïnvloed gaan worden. Daarnaast is het wellicht de speech van Trump in Davos, waarin hij benadrukt dat de VS zelfvoorzienend is en is uitgegroeid tot de grootste producent. Of is het misschien het succes van Tesla? De beurskoers van deze elektrische autoproducent stijgt als een raket. Als dit model staat voor een versnelling in de transitie naar elektrische auto's, dan is de te neergang van de auto op fossiele brandstoffen nabij. Feit is dat de olieprijs nu noteert onder de rode lijn, de belangrijke psychologische barrière. Wanneer de koers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze aan te raken, dan stijgt de kans sterk op een nieuwe dead cross-fase.


Eenzelfde soort beweging hebben wij recent nog gezien bij Natural Gas. Deze future daalt de laatste maanden hard, ook na een kortstondige valse uitbraak boven de rode lijn. Nieuwe dieptepunten zijn inmiddels bereikt. In vrijwel heel de wereld is het momenteel onrustig in landen die sterk betrokken zijn bij de olie- en gasproductie. Het geopolitieke spel is op de wagen. Grondstoffenlanden, met een beperkte diversiteit van hun economie, zijn zeer kwetsbaar wanneer de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen afneemt. Deze landen hebben te maken met de zogenaamde "Resource Curse". Een vloek die vaak resulteert in onrustige sociale en politieke situaties. Wij hebben de afgelopen jaren hier al vaak, via verschillende publicaties en videoberichten, op gewezen. U kunt zich wellicht voorstellen wat er in deze landen gebeurt wanneer de olie- en gasprijs nu opnieuw aan een neerwaartse langdurige beweging is begonnen. Nieuwe prijsdalingen zullen de gemoederen in deze landen opnieuw sterk doen oplaaien. Sterk dalende fossiele brandstofprijzen kunnen weleens een extra aanzet zijn voor toenemende geopolitieke spanningen. Onderliggend wordt "het spel" hard gespeeld.


In de tussentijd worden de Shell's, BP's en Exxons van deze wereld opnieuw getroffen door koersdalingen. Waar de iShares STOXX600 Oil & Gas vorige week nog een golden cross-signaal gaf, lijkt het signaal nu al vals. Ook hiervoor geldt dat de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn dient te noteren voordat onze risico-indicator definitief negatief keert. De Amerikaanse tegenhanger, Energy Select Sector SPDR, is wat dat betreft accurater geweest als spanningsmeter. Iedere test bij het 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt af met hernieuwde koersdalingen. De energiesector lijkt opnieuw niet te gaan profiteren van het positieve beurssentiment.

De Aandeelhouder TV

februari 20, 2020

Hamers laat ING goed achter

februari 20, 2020

CEO Ralph Hamers vertrekt bij ING | 20 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt

17 feb 15:56 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (2/3)

Het laatste beursnieuws