fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Luc Smits van Oyen - maandag, 1 oktober 2018 13:32

Oostenrijk zet groot in op blockchain

De Oostenrijkse overheid heeft plannen om staatsobligaties te veilen middels blockchain technologie. Het gaat om ruim €1,1 miljard aan staatsobligaties die moeten worden uitgegeven. De obligaties zullen worden geregistreerd op de Ethereum blockchain.

Ethereum

Hoewel het erop lijkt dat Ethereum zijn positie als beste smart contract platform aan het verliezen is vanwege de vele concurrentie, is het veelzeggend dat de Oostenrijkse overheid toch kiest voor Ethereum. Onduidelijk is of de keuze gemaakt is vanwege het first-mover voordeel of dat de technologie achter Ethereum nog steeds superieur is tegenover andere dergelijke platformen zoals EOS en NEO. Ethereum is een van de oudste en best geteste blockchain platformen dus vanuit dat perspectief lijkt de keuze logisch.

De Federale Overheid Financiën Instantie van Oostenrijk heeft de financiële dienstverlener Oesterreichische Kontrollbank de opdracht gegeven de uitgifte te coördineren. De veiling zal plaatsvinden op 2 oktober. De verantwoordelijkheid van de bank ligt in het vastleggen van de transacties en eigenaarschap van de obligaties op de blockchain middels hashes.

Uitgifte obligaties

Het gebruik van blockchain biedt veiligheid, transparantie en vertrouwen voor het verkoopproces en de registratie van de staatsobligaties. Het gebruik van blockchain voor uitgifte van obligaties en aandelen is steeds populairder aan het worden. In juli kondigde Daimler AG aan €100 miljoen aan obligaties te hebben uitgegeven op een private versie van Ethereum.

Ondanks de zware klappen die de Ethereum koers te verduren heeft gehad afgelopen weken zijn er dus nog wel degelijk positieve ontwikkelingen voor de nummer twee cryptocurrency. Een tijdje geleden gaf Ethereum bedenker Vitalik Buterin aan dat de dagen van stijgingen van 1000% voorbij zijn in de cryptocurrency markt. Ik geloof dat hij gelijk heeft wat dit betreft, de tijden van het wilde westen zijn voorbij. Natuurlijk zullen er altijd uitschieters blijven waaronder Ripple afgelopen week die binnen één dag +120% steeg. De groei van blockchain toepassingen neemt echter niet af. Veel bedrijven en overheden zijn de overstap aan het maken van experimenteren met blockchain naar daadwerkelijke implementatie ervan.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?

28 mrt 13:39 Redactie

Blijf op de hoogte! Corona update

27 mrt 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verrassing in de groeidata van China