Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Luc Smits van Oyen - maandag, 1 oktober 2018 13:32

Oostenrijk zet groot in op blockchain

De Oostenrijkse overheid heeft plannen om staatsobligaties te veilen middels blockchain technologie. Het gaat om ruim €1,1 miljard aan staatsobligaties die moeten worden uitgegeven. De obligaties zullen worden geregistreerd op de Ethereum blockchain.

Ethereum

Hoewel het erop lijkt dat Ethereum zijn positie als beste smart contract platform aan het verliezen is vanwege de vele concurrentie, is het veelzeggend dat de Oostenrijkse overheid toch kiest voor Ethereum. Onduidelijk is of de keuze gemaakt is vanwege het first-mover voordeel of dat de technologie achter Ethereum nog steeds superieur is tegenover andere dergelijke platformen zoals EOS en NEO. Ethereum is een van de oudste en best geteste blockchain platformen dus vanuit dat perspectief lijkt de keuze logisch.

De Federale Overheid Financiën Instantie van Oostenrijk heeft de financiële dienstverlener Oesterreichische Kontrollbank de opdracht gegeven de uitgifte te coördineren. De veiling zal plaatsvinden op 2 oktober. De verantwoordelijkheid van de bank ligt in het vastleggen van de transacties en eigenaarschap van de obligaties op de blockchain middels hashes.

Uitgifte obligaties

Het gebruik van blockchain biedt veiligheid, transparantie en vertrouwen voor het verkoopproces en de registratie van de staatsobligaties. Het gebruik van blockchain voor uitgifte van obligaties en aandelen is steeds populairder aan het worden. In juli kondigde Daimler AG aan €100 miljoen aan obligaties te hebben uitgegeven op een private versie van Ethereum.

Ondanks de zware klappen die de Ethereum koers te verduren heeft gehad afgelopen weken zijn er dus nog wel degelijk positieve ontwikkelingen voor de nummer twee cryptocurrency. Een tijdje geleden gaf Ethereum bedenker Vitalik Buterin aan dat de dagen van stijgingen van 1000% voorbij zijn in de cryptocurrency markt. Ik geloof dat hij gelijk heeft wat dit betreft, de tijden van het wilde westen zijn voorbij. Natuurlijk zullen er altijd uitschieters blijven waaronder Ripple afgelopen week die binnen één dag +120% steeg. De groei van blockchain toepassingen neemt echter niet af. Veel bedrijven en overheden zijn de overstap aan het maken van experimenteren met blockchain naar daadwerkelijke implementatie ervan.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom

09 apr 09:25 Redactie

In de Boardroom: Matthijs Storm, CEO Wereldhave

09 apr 09:51 Coinmerce

Bitcoin maakt een goede start in 2021

Het laatste beursnieuws