Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO
15 nov 2019 om 16:32

De staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, Saudi Aramco, gaat in december 2019 naar de beurs. Na enkele jaren uitstel is het eindelijk wel zo ver. De exacte datum van de IPO is nog niet bekend maar de initiële waarderingen zijn tussen de 1,4 triljard en 2 triljard. Er zijn ruim 2 triljard aandelen in omloop maar het aantal aandelen dat daadwerkelijk zal worden verkocht wordt pas 5 december duidelijk tegelijkertijd met de prijs.

Het Bedrijf Saudi-Aramco

Saudi Aramco is de oliemaatschappij van de staat in Saoedi-Arabie. Met 12 miljoen vaten per dag is het de grootste oliemaatschappij ter wereld.  Daarnaast is het ook nog eens de meest winstgevende. Maar is de olie niet bijna op? Naar schatting heeft de oliegigant nog een reserve van 260 miljard vaten, wat goed is voor het leveren van olie onder de huidige omstandigheden voor 90 jaar. Waar misschien nog verrassender is, is dat in  85% van de olievelden nog geen olie gewonnen. De gewonnen olie wordt in het land zelf natuurlijk gebruikt maar grotendeels wordt het geexporteert, met de grootste afzetmarkt het Verre Oosten (65%).

Aramco is goed voor 12% van de productie wereldwijd (100 miljoen vaten per dag). Daardoor is Saoedi-Arabie niet het land dat het meeste olie uit de grond haalt. De VS haalt meer als 17 miljoen vaten per dag uit de grond. Het grote verschil is dat in de VS dit door tientallen bedrijven gedaan wordt en Aramco de enige is in Saoedi-Arabie.

Geschiedenis van Aramco

De volledige naam van Aramco is Arabian American Oil Company. Aan het einde van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw was het Amerikaanse bedrijf Standard Oil Company de grootste oliemaatschappij ter wereld. Het was een van de eerste multinationals en aan het begin van de 20e eeuw moest het door nieuw wetgeving om concurrentie te vergroten gesplitst worden in 34 bedrijven. Uit een van die bedrijven, Standard Oil Company of California (Socal), werd Aramco in 1933 opgericht. Het bedrijf tekende een contract met de Koning van Saoedi- Arabie Idn Saud voor het zoeken en winnen van olie in het land. Het contract was voor 60 jaar in een gebied van 420.000 vierkante kilometer. Na 5 jaar was het voor het eerst raak en werd olie gevonden. Pas in de jaren die volgden werd duidelijk dat de woestijn in het Midden-Oosten barstte van het olie.

In 1948 wordt het grootste olie- en gasveld ter wereld ontdekt in Ghawar. Saoedi-Arabie zag hoeveel inkomsten ze misliepen en introduceerde daarom een belasting op oliewinsten. Initieel kreeg het koninkrijk 50% van het bedrijf in handen eind jaren ’50. Uiteindelijk kwam het compleet in handen van het koninkrijk in 1976 na lange onderhandelingen waarna in 1988 de naam naar Saudi Aramco veranderde.

Meest waardevolle bedrijf ter wereld

De kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabie is lyrisch over het bedrijf geweest en is zeker dat het bedrijf een marktwaarde heeft van $2 triljard. Tot nu toe zijn er maar 3 bedrijven die de 1 triljard grens doorbroken hebben: Apple; Amazon; en Microsoft. Op basis van de waarderingen van verschillende zakenbanken wordt Aramco in een keer het grootste bedrijf ter wereld, die wel iets pessimistischer zijn dan de kroonprins. Maar zelfs aan de onderkant van de bandbreedte is Aramco het meest waardevolle bedrijf. Het bedrijf dat momenteel de hoogste marktwaarde heeft is Apple met 1.1 triljard.

Inschatting van Waarde:

  • Bank of America: $1.22 triljard tot $2.27 triljard
  • GS: $1.6 triljard tot $2.3 triljard
  • HSBC: $1.59 triljard tot $2.3 triljard
  • BNP Paribas: $1.42 triljard
  • Sanford C. Bernstein & Co.: $1.2 triljard tot $1.5 triljard

De winst die Saudi Aramco draait is ook niet mis. Met een winst van meer dan $100 miljard dollar maakt Saudi Aramco meer dan Apple, Google en Exxon Mobil bij elkaar.Dit is gedeeltelijk toe te kennen aan het feit dat het bedrijf zowel activiteiten in de up- down- en midstream heeft.

Waarom gaat Saudi Aramco naar de beurs?

Saoedi-Arabie is enorm afhankelijk van olie en Aramco alleen is al goed voor 45% van het bruto binnenlands product. Daarnaast is olie ook nog eens goed voor 87% van de overheidsinkomsten en 90% van de export. Voeg daar aan toe de lagere olieprijs wat de inkomsten heeft bedrukt. Daardoor is de beursgang niet een extreme verassing. De kroonprins had al aangegeven de economie van het land minder afhankelijk te maken. De onderstaande grafiek geeft het huidige probleem aan.

Door een dalende olieprijs heeft Saoedi-Arabië de laatste 5 jaar meer geld uitgegeven dan inkomsten ontvangen. Het gat in de begroting ontstond was een groot probleem omdat juist op dat moment de overheid meer geld wou investeren om groei te stimuleren. Hier komt het plan “Vision 2030” vandaan. Het doel van het plan is om het aandeel van de prive sector te vergroten tot 65% (nu 40%) en zo meer buitenlandse investeringen  aantrekken. Het koninkrijk wil een defensie industrie opzetten en zich focussen op andere grondstoffen als goud, koper en uranium. Ook wil de kroonprins meer investeren in groene energie en het ontwikkelen van een financiële sector en logistieke toerisme.

Het koningshuis is ook progressieve stappen aan het nemen zodat vrouwen zelfstandig kunnen reizen en heeft het meer toeristenvisa’s uitgereikt. Amnesty International is sceptisch en denkt dat de hervormingen enkel bedoeld zijn om het imago te verbeteren zodat het buitenlandse investeerders makkelijker kan aantrekken.

Investeerders & waardering aandeel Saudi Aramco

Saudi Aramco is momenteel volledig in het bezit van Saoedi-Arabie. De schattingen over de waarde van het bedrijf zo als u eerder heeft kunnen lezen lopen aardig uiteen ($1.22 triljard tot $2.3 triljard). Het aantal aandelen die verkocht zullen worden en de prijs daarvan wordt pas 5 december bekend. Er zijn momenteel 2000 miljard aandelen in omloop en de verwachting is dat het koningshuis tussen de 1% en 3% wil verkopen. De verkoop van 2% van de aandelen zou al $30 miljard opleveren als men uitgaat van een waarde van $1.5 triljard. Alibaba haalde tot nu toe het meeste op tijdens een IPO met ruim $25 miljard in 2015.

De komende week kunnen beleggers zich inschrijven voor de IPO en veel Saoedi’s willen graag aandelen omdat zij het zien als vaderlandse plicht. Particuliere beleggers uit Saoedi-Arabie en andere golfstaten kunnen inschrijven op 0.5% van de aandelen. De verwachting is dat de overige aandelen aan staatsinvesteringsfondsen en staat gesteunde partijen uit China, Rusland en Abu Dhabi verkocht zullen worden. Het slechte nieuws is dat Nederlandse beleggers niet in kunnen schrijven voor deze IPO.

Saudi Aramco zal een notering krijgen op de beurs van Saoedi-Arabie, de Saudi Stock Exchange (Tadawul). Deze beurs is niet zeer toegankelijk voor buitenlandse investeerders omdat een vereiste is dat je minimaal $5 miljard vermogen onder beheer moet hebben en vijf jaar ervaring. Daardoor is de kans groot dat Saudi Aramco een tweede listing in de VS zal krijgen om zo internationale beleggers aan te trekken.

De financiële positie van Saudi Aramco

Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd zal blijven groeien omdat de vraag uit ontwikkelingslanden de effecten van de energietransitie zal compenseren. In de prospectus waarschuwt Saudi Aramco wel voor diverse risico’s. Zo is de winst zeer afhankelijk van prijsfluctuaties van olie en gas. Daarnaast zullen conflicten ook voor een tegenwind kunnen zorgen. In september werd een olie-installatie van Saudi Aramco getroffen door een drone-aanval waardoor het een paar weken niet op volle capaciteit kon draaien.

Alles over olie en de olieprijs verwachting van 2019 & 2020 leest u hier

 

Op de jaarrekening hieronder zien we de netto winst in 2018 uitkwam op circa $ 111 miljard ten opzichte van $75 miljard in 2017. Dit zette de stijgende trend door gezien in 2016 pas $15 miljard winst werd behaald. Toch is het enthousiasme over het bedrijf maar matig vanwege een paar factoren.

Aandeel Saudi Aramco

Aandeel Saudi Aramco: Waardering

Een exacte waardering voor het bedrijf wordt 5 december bekend maar we kunnen een voorzichtige analyse maken met huidige prognoses. Op basis van de bandbreedtes betaalt een belegger tussen 12x tot 23x de winst. De onderkant van de bandbreedte oogt aantrekkelijk maar aan de bovenkant komt het best duur uit. Oliebedrijven in de VS of elders in de wereld hebben vergelijkbare of lagers waarderingen dan Saudi Aramco en daarnaast zijn die bedrijven transparanter en nemen minder risico.

Een belegging in Royal Dutch Shell of Chevron lijkt daardoor op het eerste gezicht veel aantrekkelijker. Voor het veilige dividend aandeel Shell betaal je bijvoorbeeld slechts 12 keer de winst. Bovendien zet het Nederlandse concern zich vol in op gas en alternatieve energiebrokken. Omdat Saudi Aramco volledig afhankelijk is van olie en voor een klein deel gas is het bedrijf waar je het beste mee kan vergelijken met dezelfde risico’s is het Russische LUKoil. Voor dit bedrijf betaalt je echter minder dan 7 keer de winst van 2018.

Saudi Aramco probeert met een mooi dividendrendement van 5%, $75 miljard (voor 2020) op een waardering van $1.5 triljard, beleggers te verleiden. Bij een hogere waardering neemt het dividendrendement natuurlijk af. Ook heeft Saudi Aramco nog het recht om het dividend na de beursgang, zonder tussenkomst van aandeelhoudersvergadering, te verlagen of af te schaffen.

Concurrenten van Saudi Aramco

De beursgang van Saudi Aramco kan wellicht de interesse van beleggers in de olie-sector wat aanwakkeren. De olie-industrie is een van de grootste en belangrijkste ter wereld. Aangezien olie als grondstof op veel plekken in de wereld te vinden is zijn er vanzelfsprekend veel bedrijven actief in deze sector. Uiteraard hebben olie bedrijven allemaal baat bij een hogere olieprijs. Saoedi-Arabië heeft weliswaar de grootste oliereserves, is het grootste en meest winstgevende oliebedrijf ter wereld. Maar er zijn uiteraard genoeg alternatieven te vinden voor een belegging in de olie-sector.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.