Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - woensdag, 4 september 2019 08:39

Nuttige tips voor beginnende beleggers

Om goed te kunnen beleggen hoef je geen expert of miljonair te zijn. Een gezonde interesse en enkele nuttige tips volstaan om goed van start te gaan.

Investeer in zowel aandelen als obligaties

Aandelen houden een bepaald risico in terwijl obligaties doorgaans een veiligere investering zijn. Door zowel in aandelen als in obligaties te investeren kun je je portefeuille diversifiëren. Veel experts raden aan om meer in obligaties te gaan beleggen als je ouder wordt.

Hierbij kun je de regel van 100 aanhouden waarbij je 100 gaat verminderen met je eigen leeftijd en op die manier het percentage van je portefeuille berekent dat uit aandelen zou moeten bestaan. Een veertigjarige zou bijvoorbeeld voor 60% in aandelen moeten beleggen en voor 40% in obligaties.

Schakel je emoties uit

De beurs is heel wisselvallig. De beste manier om hiermee om te gaan is om je emoties uit te schakelen. Natuurlijk heeft iedereen emoties, maar laat ze geen rol spelen als je gaat beleggen. Volg op een koelbloedige manier een beleggingssysteem en houd je eraan.

Veel beleggers zijn te actief en reageren telkens op hoogte- en laagtepunten van aandelen of voorspellingen die in de media gemaakt worden. Andere beleggers worden verliefd op een aandeel en verliezen op die manier de realiteit uit het oog. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Probeer je dus niet teveel te laten leiden door je emoties als je gaat beleggen.

Bepaal je eigen strategie

Net zoals gokken in een casino, houdt beleggen ook altijd een zeker risico in. Om het risico zoveel mogelijk in te perken, is het belangrijk dat je voor jezelf een duidelijk plan maakt. Bepaal hoeveel geld je kan en wilt beleggen en hoelang je het kunt missen. Denk ook na over hoeveel rendement je ongeveer zou willen maken en of je bereid bent om een bepaald risico te lopen.

Zet niet alles in op één paard, maar spreid je beleggingen zoveel mogelijk. Je moet er eigenlijk altijd vanuit gaan dat je aandelen naar nul kunnen zakken.

Beperk het aantal transacties

Als je aandelen koopt en verkoopt, moet je telkens transactiekosten betalen. Hoe meer je dus handelt, hoe meer kosten je moet maken en hoe lager het rendement zal zijn. Het lijkt vaak aanlokkelijk om een aandeel te verkopen dat daalt en een ander aandeel te kopen dat stijgt, maar in de praktijk is dit niet altijd de juiste oplossing. Wat blijkt is dat beleggers die het minste aan hun portefeuille veranderen op de langere termijn de hoogste rendementen behalen.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX

15 mei 16:08 Laurens Tabak

5 recessiebestendige Amerikaanse aandelen tijdens de corona crisis

14 mei 11:28 Bas Heijink

Breed topvormingsproces