Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Nico Inberg - donderdag, 4 februari 2021 07:15

Nieuwe SPAC van Alfen-aandeelhouders

De laatste tijd hebben we veel aandacht besteed aan SPAC's: Special Purpose Acquisition Vehicles. Een SPAC is een zak met geld die op de beurs genoteerd staat. In het magazine van 23 januari gaven we een uitgebreide uitleg van dit momenteel populaire fenomeen op de beurs.


De managers ervan hebben doorgaans twee jaar de tijd om een geschikt bedrijf uit te zoeken en dat bedrijf (of een deel ervan) over te nemen met het geld dat in de SPAC zit.

Het voordeel voor het over te nemen bedrijf is dat het op een goedkope en snelle manier op de beurs terechtkomt en meteen een sloot groeikapitaal binnenboord heeft.

Bekendste voorbeeld in Nederland qua SPAC's is Dutch Star Companies I en II, die door Niek Hoek, voormalig topman van Delta Lloyd, uitgegeven zijn. Met DSCO I werd CM.COM gekocht, dat is inmiddels bijna verdrievoudigd.

DSCO II is net gelist en is nog op zoek naar een geschikte overnameprooi. De koers van deze SPAC is al opgelopen met een procent of 20: deze noteert rond de €12.

Het risico is dat wanneer Hoek cs niet binnen twee jaar wat vinden, zij het geld weer uitkeren aan de aandeelhouders. Die krijgen dan de originele inleg terug,  minus wat gemaakte kosten. Dat is meestal een procent of 3-5.

Nieuwe SPAC van Alfen-aandeelhouders

Vanaf ergens volgende week komt er een nieuwe SPAC op het Damrak. Deze wordt uitgegeven door Infestos (sponsor heet dat) en die investeert er zelf ook €15 miljoen in.

Er wordt beoogd zo'n €200-250 miljoen op te halen en dan wordt met dat geld gezocht naar een middelgrote onderneming in Noord-West-Europa die voldoet aan alle ESG-criteria.

Deze moet vervolgens ook een competitief voordeel hebben en een business model hebben dat gebaseerd is op een unieke technologie. Investeerders achter deze SPAC zijn Hans Slootweg en Frank van Roij, de mannen die bij Private Equity huis Infestos ook Alfen binnensleepten.

Helaas is de SPAC niet beschikbaar voor particuliere beleggers. De inschrijving gaat per €100.000 en zal vooral geplaatst worden bij institutionele beleggers.

De combinatie SPAC-Alfen-ESG zal de honger naar deze SPAC goed doen aanwakkeren. Wanneer de SPAC na enige tijd rond uitgifte koers of een procent of tien, vijftien erboven nog te krijgen is, is het best een kleine investering waard.

Bent u al lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Elke zaterdagochtend het laatste beursnieuws op uw digitale deurmat met actuele kooptips, achtergrondinformatie en duiding? Voor slechts €8,25 per maand doet u mee. U kunt zich hier inschrijven

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

Columns

Nieuw
12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium

12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden

12 apr 09:05 Cees Smit

Cees Smit: Het kan alleen omhoog

09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

Het laatste beursnieuws