NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg donderdag, 4 februari 2021 07:15

Nieuwe SPAC van Alfen-aandeelhouders

De laatste tijd hebben we veel aandacht besteed aan SPAC's: Special Purpose Acquisition Vehicles. Een SPAC is een zak met geld die op de beurs genoteerd staat. In het magazine van 23 januari gaven we een uitgebreide uitleg van dit momenteel populaire fenomeen op de beurs.


De managers ervan hebben doorgaans twee jaar de tijd om een geschikt bedrijf uit te zoeken en dat bedrijf (of een deel ervan) over te nemen met het geld dat in de SPAC zit.

Het voordeel voor het over te nemen bedrijf is dat het op een goedkope en snelle manier op de beurs terechtkomt en meteen een sloot groeikapitaal binnenboord heeft.

Bekendste voorbeeld in Nederland qua SPAC's is Dutch Star Companies I en II, die door Niek Hoek, voormalig topman van Delta Lloyd, uitgegeven zijn. Met DSCO I werd CM.COM gekocht, dat is inmiddels bijna verdrievoudigd.

DSCO II is net gelist en is nog op zoek naar een geschikte overnameprooi. De koers van deze SPAC is al opgelopen met een procent of 20: deze noteert rond de €12.

Het risico is dat wanneer Hoek cs niet binnen twee jaar wat vinden, zij het geld weer uitkeren aan de aandeelhouders. Die krijgen dan de originele inleg terug,  minus wat gemaakte kosten. Dat is meestal een procent of 3-5.

Nieuwe SPAC van Alfen-aandeelhouders

Vanaf ergens volgende week komt er een nieuwe SPAC op het Damrak. Deze wordt uitgegeven door Infestos (sponsor heet dat) en die investeert er zelf ook €15 miljoen in.

Er wordt beoogd zo'n €200-250 miljoen op te halen en dan wordt met dat geld gezocht naar een middelgrote onderneming in Noord-West-Europa die voldoet aan alle ESG-criteria.

Deze moet vervolgens ook een competitief voordeel hebben en een business model hebben dat gebaseerd is op een unieke technologie. Investeerders achter deze SPAC zijn Hans Slootweg en Frank van Roij, de mannen die bij Private Equity huis Infestos ook Alfen binnensleepten.

Helaas is de SPAC niet beschikbaar voor particuliere beleggers. De inschrijving gaat per €100.000 en zal vooral geplaatst worden bij institutionele beleggers.

De combinatie SPAC-Alfen-ESG zal de honger naar deze SPAC goed doen aanwakkeren. Wanneer de SPAC na enige tijd rond uitgifte koers of een procent of tien, vijftien erboven nog te krijgen is, is het best een kleine investering waard.

Bent u al lid van De Aandeelhouder op Zaterdag? Elke zaterdagochtend het laatste beursnieuws op uw digitale deurmat met actuele kooptips, achtergrondinformatie en duiding? Voor slechts €8,25 per maand doet u mee. U kunt zich hier inschrijven

De Aandeelhouder TV

augustus 8, 2022

Aandelen ING op weg naar €10?

augustus 8, 2022

BitCoin Dobbel deel 3

augustus 5, 2022

Obligaties interessanter dan aandelen

augustus 5, 2022

BESI koopkans – 01aug22

Columns

Nieuw
08 aug 10:53 Cees Smit

Column: Inflatie lekker doorberekenen

08 aug 09:37 Coinmerce

Het belangrijkste cryptonieuws van afgelopen week

06 aug 11:55 Redactie

Homerun (met) Belgische Exmar

05 aug 15:46 Nico Inberg

Tip van de Week

05 aug 07:21 Van Eck

Waterstof: Langetermijn belegging of gebakken lucht?