Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Matthijs Kok - woensdag, 29 januari 2020 09:27

Nieuwe Notering aan de Amsterdamse Beurs – Renewi

4 maanden geleden schreef ik een stuk over Renewi en de het de mogelijkheid bekeek om naar de Nederlandse beurs te komen. Morgen krijgt Renewi haar tweede notering in Amsterdam dus leek het mij gepast om Renewi weer onder de loep te nemen.

Ten eerste een korte samenvatting van wat ik in September schreef. Renewi kende veel problemen in Nederland en het VK waardoor een aannemelijke kans op afschrijvingen bestond. In Nederland kwam het door hitte gereinigde grond niet door de keuring en in het VK was de joint venture met het nu failliete bedrijf Interserve een grote kostenpost. Ook bij ELWA in het VK waren er afschrijvingen gerelateerd aan de Brexit en de levering van 100,000 ton refuse derived fuel per jaar aan een niet op capaciteit draaiende AEB.

Naast de operationele problemen moet Renewi zich aan strikte convenanten voldoen die in juni 2020 in effect zouden treden. De schuld mocht ten opzichte van de operationele winst (net debt/EBITDA) niet boven de 3.0x staan. In september 2019 stond de ratio op 3.07 wat een breuk van de convenanten zou betekenen, zou er geen verandering plaatsvinden tot juni.


Voor meer informatie over het bedrijf Renewi lees de eerdere kolom van Matthijs Kok: Renewi: Afval of ruwe diamant?


Wat is er sinds september veranderd?

Sinds september heeft Renewi REYM weten te verkopen voor €50 miljoen en heeft de Nederlandse overheid ATM weer de goedkeuring gegeven voor de met hitte gereinigde grond. De goedkeuring van ATM zorgde voor een fikse koersstijging van 23% op 20 december. Een belangrijke kanttekening is dat het nog enkele maanden gaat duren tot Renewi de benodigde vergunningen binnen heeft. De verwachting is Q2 2020 dat ATM weer operationeel is.

VK blijft hoofdpijndossier

Van de drie locaties in het VK blijven twee hoofdpijndossiers. De brexit gaat impact hebben op Renewi. Op 20 janauri schatte Renewi dat de kosten van de logistiek en tarieven op €1 miljoen per jaar. Daarnaast had het 10 jarige contract van ELWA met AEB in Nederland al kosten met betrekking tot de brexit. In de november Q3 update maakte Renewi bekend dat een risico bestaat dat Renewi €5 miljoen per jaar moet betalen als de voorgestelde afvalverbrandingsbelasting ingevoerd wordt. Daardoor zal Renewi een afschrijving van €25.5 miljoen nemen in haar aankomende jaarcijfers.

In Derby bemachtigde Renewi een contract om de tijdelijk limbo te overbruggen tot de overheid daar een beslissing neemt over het vervolgtraject. Mocht Renewi de oude fabriek volledig overnemen zal Renewi kapitaal moeten investeren. Desondanks de €110 miljoen cash van de verkoop van REYM en de Canadese tak zou dit de bankconvenanten verder onder druk zetten.

Schulden

De verkoop van REYM en de Canadese tak klinkt als goed nieuws omdat de cash de netto schuld kan doen dalen. De keerzijde van de verkoop is dat de EBITDA ook daalt. In september schreef ik dat Renewi in 2020 onder een Net Debt/EBITDA ratio van 3.0x moet staan om aan convenanten te voldoen. Sindsdien heeft het management een nieuwe deal gesloten met de banken. Renewi moet nu in december 2021 onder de 3.5x staan.

Op basis van de gemiddelde analisten verwachting in Reuters is dat maar goed ook. Met de verkoop van REYM daalt de EBITDA en verwachten analisten een EBITDA van €179 miljoen over een netto schuld van €555 miljoen (3.10x) voor het fiscaal jaar van 2021. Voor 2022 is het €542 miljoen om €188 miljoen (2.88x). De doelstelling van het management is 2.0x maar dit lijkt ver weg.

Impact van morgen

Morgen krijgt Renewi haar tweede notering, ditmaal aan de Amsterdamse beurs. Hiermee hoopt Renewi meer investeerders uit de Benelux te verwerven. De mogelijkheid om in euro te investeren, bekendheid van Renewi in de Benelux en de afstemming van Renewi met haar grootste markt ziet Renewi als redenen voor de tweede notering. Renewi verwacht dat het aandeel meer liquide zal worden en de extra analisten die het aandeel zullen volgen meer overzichtelijkheid bieden.

Conclusie

Ik vind de notering van Renewi logisch en in lijn vallen met de doelstelling om Renewi beter af te stemmen op haar actieve markten. Verder verwacht ik weinig vuurwerk morgen gezien het een tweede notering is zonder nieuwe aandelen. Of Renewi nieuwe aandeelhouders weet te trekken wordt nog afwachten. Ik wacht persoonlijk de jaarresultaten af om de impact van de verkoop te zien op de convenanten. Renewi heeft stappen gemaakt en het ergste lijkt achter zich wat de koersprestatie ook weergeeft. Toch blijft het VK problematisch en zal er kritisch gekeken worden naar de EBITDA. Die moet boven de €180 miljoen blijven en het liefst voor 2021 richting de €200 miljoen (ceterus paribus) anders zit Renewi te dicht tegen haar convenanten aan.

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 sep 16:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

Het laatste beursnieuws