NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst vrijdag, 31 augustus 2018 16:14

Nederlandse Midcap index opnieuw in de aanval

De Nederlandse Midcap index, de aandelenindex met de nummer 51 t/m 75 van de grootste beursgenoteerde ondernemingen aan de Amsterdamse effectenbeurs, test voor de 7de keer het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Deze psychologische barrière werd afgelopen februari neerwaarts overschreden. Toen de index meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn zakte, zonder deze te raken, kantelde het beeld van mijn risico-indicator van positief naar negatief. Bij het voldoen aan mijn “3-dagen-regel” stijgt de kans aanzienlijk op een aanstaand dead cross-signaal. Ook dit keer volgde dit signaal eind maart. Dit is het officiële signaal volgens de Golden Crosses beleggingsmethode dat de index in een neerwaartse trend verkeert.

Het kenmerk van een negatieve trend is dat oplevingen in de regel worden gestopt om en nabij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Waar de rode lijn in een opgaande trend de onderkant van de trend vervult, is het bij een dalende trend de bovenkant. De scheidslijn die de grens tussen optimisten en pessimisten markeert. Pas wanneer de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert, dan kantelt het beeld weer richting positief. In de grafiek is duidelijk zichtbaar dat de optimisten in februari één serieuze poging hebben ondernomen om weer boven de rode lijn uit te stijgen, maar zij slaagden hier niet in. Mijn ervaring is dat wanneer dit langer dan 3 dagen was gelukt, de kans op een geslaagde aanval stijgt. Aan de “3-dagen-regel” is echter niet voldaan. En vanaf die poging is de Midcap index er nooit meer in geslaagd om ook maar één volle dag boven de rode lijn te noteren. De scheidslijn is vooralsnog bikkelhard. Op basis van de regels van mijn risico-indicator is ook nu weer de kans het grootst dat de trend neerwaarts continueert. Alhoewel het neerwaarts nauwelijks is te noemen. Het lijkt meer een zijwaartse beweging waarin de Midcap index is gevangen. De door mij gebruikte risico-indicator kent echter alleen een golden- of dead cross fase. Zijwaarts kan de risico-indicator niet onderscheiden. Het is simpelweg een stijgende of dalende trend. Vooralsnog is de status dalend.

Maar ook in een dalende trend zijn er bedrijven die zich positief ontwikkelen qua koers (zie bovenstaande tabel uit IEX.nl). Het aandeel Takeaway.com loopt de eerste 8 maanden van het jaar met een koersstijging van 32,86% met de eer weg. Dit bedrijf wordt gevolgd door OCI en WDP. Aan de onderkant bungelt BESI en Wessanen. Ook Air France-KLM lijkt op crash koers. De verschillen tussen de toppers en floppers zijn tot nu toe zeer groot. Bij het onderscheiden van de goede ten opzichte van de slechte bedrijven had mijn risico-indicator zeker kunnen helpen. Ieder kwartaal laat ik mijn methode los op de AEX index. U kunt deze methode zelf ook toepassen op de Midcap index. Volg de regels maar van mijn risico-indicator zoals ik dit bovenstaand heb gedaan voor de Midcap index. Voor de index zelf blijft de status voorlopig neerwaarts. De index staat voorlopig op een koersverlies van 4,37% in 2018.

De Aandeelhouder TV

november 26, 2021

AEX en DAX duiding van dag- en weekchart – 26nov21

november 26, 2021

Corona strikes back | De Aandeelhouder Podcast Afl. 46

november 26, 2021

Black Friday op de beurs: 3% korting | Nico over de Beurs

november 26, 2021

Corona dip | 26 november 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 nov 13:41 Redactie

NIEUW: Koersdoelen en Adviezen op ruim 100 aandelen!

25 nov 11:21 Marco Knulst

DEAD CROSS Nederlandse Smallcaps (AScX)

24 nov 14:07 Peter Garnry

Nederlandse aandelen zeer gevoelig voor stijgende rente

24 nov 09:18 Nico Inberg

OCI grijpt kans in groene economie

24 nov 08:28 Bas Heijink

Meer negatieve signalen in de AEX

Het laatste beursnieuws