Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - vrijdag, 31 augustus 2018 16:14

Nederlandse Midcap index opnieuw in de aanval

De Nederlandse Midcap index, de aandelenindex met de nummer 51 t/m 75 van de grootste beursgenoteerde ondernemingen aan de Amsterdamse effectenbeurs, test voor de 7de keer het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Deze psychologische barrière werd afgelopen februari neerwaarts overschreden. Toen de index meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn zakte, zonder deze te raken, kantelde het beeld van mijn risico-indicator van positief naar negatief. Bij het voldoen aan mijn “3-dagen-regel” stijgt de kans aanzienlijk op een aanstaand dead cross-signaal. Ook dit keer volgde dit signaal eind maart. Dit is het officiële signaal volgens de Golden Crosses beleggingsmethode dat de index in een neerwaartse trend verkeert.

Het kenmerk van een negatieve trend is dat oplevingen in de regel worden gestopt om en nabij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Waar de rode lijn in een opgaande trend de onderkant van de trend vervult, is het bij een dalende trend de bovenkant. De scheidslijn die de grens tussen optimisten en pessimisten markeert. Pas wanneer de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen boven de rode lijn noteert, dan kantelt het beeld weer richting positief. In de grafiek is duidelijk zichtbaar dat de optimisten in februari één serieuze poging hebben ondernomen om weer boven de rode lijn uit te stijgen, maar zij slaagden hier niet in. Mijn ervaring is dat wanneer dit langer dan 3 dagen was gelukt, de kans op een geslaagde aanval stijgt. Aan de “3-dagen-regel” is echter niet voldaan. En vanaf die poging is de Midcap index er nooit meer in geslaagd om ook maar één volle dag boven de rode lijn te noteren. De scheidslijn is vooralsnog bikkelhard. Op basis van de regels van mijn risico-indicator is ook nu weer de kans het grootst dat de trend neerwaarts continueert. Alhoewel het neerwaarts nauwelijks is te noemen. Het lijkt meer een zijwaartse beweging waarin de Midcap index is gevangen. De door mij gebruikte risico-indicator kent echter alleen een golden- of dead cross fase. Zijwaarts kan de risico-indicator niet onderscheiden. Het is simpelweg een stijgende of dalende trend. Vooralsnog is de status dalend.

Maar ook in een dalende trend zijn er bedrijven die zich positief ontwikkelen qua koers (zie bovenstaande tabel uit IEX.nl). Het aandeel Takeaway.com loopt de eerste 8 maanden van het jaar met een koersstijging van 32,86% met de eer weg. Dit bedrijf wordt gevolgd door OCI en WDP. Aan de onderkant bungelt BESI en Wessanen. Ook Air France-KLM lijkt op crash koers. De verschillen tussen de toppers en floppers zijn tot nu toe zeer groot. Bij het onderscheiden van de goede ten opzichte van de slechte bedrijven had mijn risico-indicator zeker kunnen helpen. Ieder kwartaal laat ik mijn methode los op de AEX index. U kunt deze methode zelf ook toepassen op de Midcap index. Volg de regels maar van mijn risico-indicator zoals ik dit bovenstaand heb gedaan voor de Midcap index. Voor de index zelf blijft de status voorlopig neerwaarts. De index staat voorlopig op een koersverlies van 4,37% in 2018.

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie

16 okt 13:52 Redactie

Trump vs Biden: 3 aandelen die “verkiezingsproof” zijn