Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nasdaq100

Nasdaq100
25 mei 2020 om 12:36

De Amerikaanse technologie-index, Nasdaq100, geeft een nieuw koopsignaal. De 50-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (blauw) is weer opwaarts door de 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (rood) gekruist. Beleggers die op basis van de “3-dagen-regel” (toen de index langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteerde) of recentelijk bij het dead cross-signaal hebben verkocht, zullen nu opnieuw in moeten stappen willen zij de boot niet missen. Een golden cross-signaal staat immers met alle waarschijnlijkheid voor het beginsignaal van een nieuwe lange termijn stijgende trend. Maar hoe waarschijnlijk is dit? De index geeft dit koopsignaal om en nabij zijn hoogste stand ooit. De hele corona correctie is bijna ingelopen. De techfondsen lijken de draad gewoon weer op te pakken en doen of de wereld niet is veranderd. Er worden in de media vergelijkingen gemaakt met de depressiejaren omdat de werkloosheidscijfers in grote delen van de wereld exploderen. Een V-shaped herstel wordt door veel politici, economen en andere personen van aanzien als voor onmogelijk gehouden. Toch laat uitgerekend de Nasdaq100 zien dat zo’n V-vormig herstel kan. Blijkbaar blijven al die werklozen nieuwe computers en telefoons kopen, spelletjes spelen, andere software kopen etc. Hun inkomen zal dalen in deze crisis maar hun uitgavenpatroon aan technologie blijft blijkbaar hetzelfde. Of is het de overheid die flink gaat investeren in IT-diensten om hun burgers beter te kunnen volgen? Chinees-achtige volgpraktijken lijken ook in het Westen steeds meer waarschijnlijk.

Op 25 april schreven wij al dat het dead cross-signaal weinig kracht had (zie onderstaand):

Om onze hele publicatie van 25 april te gaan herhalen bij deze Grafiek van de Dag heeft weinig zin. Onze visie is tenslotte in een maand tijd niet veranderd. Wanneer u onze visie wilt teruglezen, klik dan op de grafiek met de dead cross van de Nasdaq100. Feit is wel dat de strijd tussen de VS en China enkel maar verder toeneemt. In onze Beursvisie van afgelopen vrijdag zijn wij dieper ingegaan op de oorlog tussen beide landen. Het is oorlog op vele fronten en de strijd lijkt enkel maar verder te verharden. Of het nu gaat om het boycotten van elkaars technologie of om politieke standpunten rondom bijvoorbeeld Taiwan en Hongkong. Er is vorige week een nieuw front bijgekomen, welke wij al verschillende keren hebben aangekondigd. De kans is groot dat Chinese bedrijven binnenkort worden verwijderd van de Amerikaanse beurzen. Hun verhandelbaarheid wordt aan banden gelegd.

Een nieuw wapen in de strijd wordt dus waarschijnlijk toegepast. De aandelen van de Chinese bedrijven, de tegenhangers van de Amerikaanse zwaargewichten binnen de Nasdaq100, daalden de laatste dagen fors. ZTE Corporation, welke samen met Huawei wordt gezien als de Chinese 5G zwaargewichten, noteert nu uitgerekend een dead cross-signaal. Waar Amazon weer stijgt als een raket, daalt Alibaba. Een ander feit waaruit wij kunnen herleiden dat de strijd tussen de VS en China toeneemt, is de ontwikkeling van de wisselkoers van beide landen.

De grafiek van de USD/CNY wisselkoers heeft veel weg van die van de Nasdaq100. Ook hier recent een golden cross-signaal voor de US dollar ten opzichte van de Chinese yuan. Ook hier wordt vrijwel direct het hoogste niveau getest van de laatste 10 jaar. De Amerikanen lijken het gevecht op alle fronten te gaan winnnen. Maar let op, schijn kan bedriegen. De oorlog lijkt nog maar op het punt van beginnen te staan. In een oorlog zijn meestal enkel maar verliezers en dat wijzen de huidige ontwikkelingen van de wereldeconomie uit. Het huidige golden cross-signaal in de Nasdaq100 is op basis van onze risico-indicator een positief signaal, maar onderliggend zien wij op basis van macro-economische, geopolitieke en sociale ontwikkelingen ook enorme gevaren. Volg nooit blind onze risico-indicator met aanvullende regels of andere instrumenten uit de technische analyse. Blijf vooral eerst fundamenteel uw visie bepalen. Onze wereldwijde visie ziet de gevaren enkel maar verder toenemen. Wij betwijfelen of dit een gezonde voedingsbodem is voor sterk stijgende technologiekoersen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.