AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

NASDAQ: Kans groot op verdere daling

NASDAQ: Kans groot op verdere daling
10 jan 2023 om 09:07

Sinds medio december is de Nasdaq 100 fors teruggevallen en testte hij opnieuw een belangrijke steunzone. De kans op een verdere daling is groot. 

De tegenstellingen tussen de Amerikaanse en Europese indices is groot. Zo braken de Europese indices al door hun langere dalende toppenlijnen heen en testten gisteren veelal de toppen van de afgelopen maanden.

Lange dalende toppenlijn bijna getest en intact gebleven

De Nasdaq 100 bevindt zich in het kortetermijnbeeld in een zijwaartse tendens. Belangrijker dan deze zijwaartse kortetermijnfase is de langere dalende trend. Net als in veel andere Amerikaanse indices is de sinds eind 2021 dalende toppenlijn nog steeds intact. Deze toppenlijn startte bij de meervoudige toppenzone tussen grofweg de 16.600 en 16.760. De meest recente top medio december bij 12.166 zorgde nog bijna voor een test van deze dalende trendlijn. 

Vaak zien we een tijdelijke (zijwaartse) consolidatie-fase na een krachtige neerwaartse beweging om kracht op te bouwen voor de volgende neerwaartse fase. 

Neerwaarts vervolg bearmarkt realistisch

De genoemde langere dalende toppenlijn ligt momenteel bij 11.930. Een structurele doorbraak daarboven met bevestiging boven de recente top van 12.166 zorgt voor een eerste verbetering. In dat scenario is echter de bearmarkt nog niet ten einde. Daarvoor moet aanzienlijk meer gebeuren, namelijk een doorbraak boven de top van 13.720. Ik acht de kans op een neerwaarts vervolg dus realistisch. 

Om de bearmarkt te beëindigen moet niet alleen de dalende toppenlijn worden gebroken, maar ook een eerdere belangrijke top.

Op weg naar niveaus onder de 10.000?

In het kortetermijnbeeld zit de Nasdaq 100 gevangen in een tijdelijke zijwaartse fase. De bovenkant ligt bij 12.166 en de onderkant bij 10.630 – 10.670. De druk op deze onderkant wordt momenteel steeds verder opgevoerd. Ik acht een doorbraak realistisch waarna de volgende richtpunten bij 9.700 (voormalige 2020-top) en de 9.500 liggen. Een test van deze niveaus in het komende kwartaal acht ik realistisch.

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Short 10.671 / 10.632 / 10.440 11.285 / 11.430 / 11.591

Grafiek Nasdaq 100 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 9 januari 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/-   Groei wereldeconomie zwakt af, reële kans op een recessie
Liquiditeit / rente -   Centrale banken schalen stimulering in forse stappen af; financiële condities verkrappen
Waardering +/=   Aandelen en obligaties zijn na stevige koersdalingen aantrekkelijker gewaardeerd
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren bevinden zich op lage niveaus, beleggers gedreven door angst
Technische analyse² -   Dalende trend in meeste indices nog intact
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 21 december 2022

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!