Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - maandag, 24 augustus 2020 13:37

6% Rendement in 4 maanden met TomTom

Aandelenkoers op het moment van schrijven: €7,06

De onzekerheid over de ontwikkeling van het coronavirus blijft rondspoken op de financiële markten. Een nieuwe opleving van besmettingsgevallen in Catalonië en België kenmerkt dat de impact van het virus nog steeds daar is met een onbekende einddatum. Inmiddels draait ook het cijferseizoen op volle toeren en zien we de negatieve impact van het virus op verschillende marktsegmenten duidelijk. De horeca-, olie- en autosector hebben het allemaal zwaar.

In deze sectoren bevinden zich ook kansen. Bill Ackman van Pershing Square zag de afgelopen maanden als een goed koopmoment van bedrijven die te hard afgestraft zijn (bron: kwartaalverslag Pershing Square). Hij zoekt naar bedrijven met een sterke balans, een sterke markpositie, duurzaam bedrijfsmodel en sterke herstelcapaciteit.

Deze maand een Nederlands aandeel dat wat mij betreft exact voldoet aan al deze voorwaarden. Met het gebruik van een rendement certificaat dekken wij deze positie in want het timen van de markt kan natuurlijk niemand! De belegger behoudt met deze manier wel zicht op een interessant rendement.

Het bedrijf

Het in 1991 opgerichte TomTom, gevestigd in Amsterdam, produceert navigatiesystemen. In het verleden richtte TomTom zich vooral op het produceren van kastjes voor in de auto. Nu focust TomTom zich op de ontwikkeling van software en services om steeds meer autonoom te kunnen rijden en het aanbieden van exacte verkeersinformatie. Samen met Here en Google vormt TomTom één van de drie spelers die de nadruk leggen op hoge kwaliteit (HD maps) kaarten die een essentieel onderdeel vormen bij de transitie naar autonoom rijden. TomTom staat genoteerd aan de AScX met een beurswaarde van €928 miljoen.

2020

De aandelen van TomTom noteren op het moment van schrijven 26% lager dan het begin van het jaar. Door het coronavirus daalde de verkoop van auto’s met navigatiesystemen in het 2de kwartaal met 47% en de verkoop van navigatiekastjes aan consumenten zelfs met 68%. Voor TomTom als geheel daalde de omzet in het tweede kwartaal met 41% en ligt de omzet over de eerste helft van 2020 33% lager dan vorig jaar. Voor het coronavirus noteerde TomTom boven de €10. Het aandeel daalde in maart naar €6,50 en herstelde sindsdien nauwelijks.

Uit de afbeelding hierboven (halfjaar verslag TomTom) blijkt dat ondanks deze forse omzet daling de operationele winst (EBITDA) van TomTom over de eerste helft wel positief bleef. De vrije kasstroom kwam daarentegen wel op -€40 miljoen uit.

Sterke Balans

Vorig jaar verkocht TomTom haar Telematics divisie voor €850 miljoen. Een gedeelte keerde de onderneming uit richting aandeelhouders. Halverwege dit jaar stond € 373 miljoen cash op de balans en dus geen schuld. Per aandeel betekent dit € 2,81 cash op de balans wat 40% van de huidige beurswaarde vertegenwoordigt. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden door het coronavirus verwacht TomTom in de tweede helft van het jaar een positieve kasstroom te generen.

De toekomst van TomTom

In de eerste helft van 2020 won TomTom veel contracten en spreekt de onderneming van een sterke groei van nieuwe orders. Namen zoals Ford, Delphi en Michelin wist TomTom vast te leggen (bron: halfjaarverslag TomTom). Hier ligt de basis voor groei in de komende jaren. Zoals eerder benoemt maakt TomTom de transitie naar autonoom rijden mede mogelijk. De groei komt tot stand door de introductie van nieuwe elektrische modellen en de toename van het gebruik van ADAS (Advanced Driver Assistance). Zie hieronder de officiële outlook van TomTom.

TomTom verwacht vanaf 2021 15% groei per jaar en denkt deze lijn tot 2030 te kunnen doortrekken (Bron: capital markets day september 2019). Vooral door introductie van HD kaarten die een steeds grotere rol gaan spelen. Deze kaarten zijn essentieel voor de trend naar volledig geautomatiseerd rijden. Hieronder ziet u een slide van de beleggersdag afgelopen september.

Waardering

Analisten verwachten dat TomTom in 2021 haar vrije kasstroom zou kunnen laten groeien naar circa € 95 miljoen. Met de huidige beurswaarde van €928 miljoen en €373 miljoen netto kas op de bank ligt de ondernemingswaarde op €555 miljoen. Het rendement op vrije kasstroom kan volgens deze verwachtingen over twee jaar voor de belegger al op 17% liggen (€95/€555). Daarnaast kan de belegger kijken naar de strategische waarde van de kaarten van TomTom. In 2015 kochten BMW, Audi en Mercedes samen het bedrijf Here voor €2,5 miljard van Nokia voor de kaarten. Dit ligt substantieel boven de huidige waarde van de aandelen TomTom.

Rendement Certificaat TomTom

Zoals benoemd kunnen rendement certificaten een interessant rendementspotentieel bieden en als alternatief voor een directe investering in de aandelen dienen.

Onderstaande rendement certificaat op TomTom biedt bijvoorbeeld 6% potentieel rendement voor de komende 4 maanden. Een rendement certificaat werkt als volgt: onder voorwaarde dat de aandelenkoers gedurende de looptijd niet de ondergrens raakt, ontvangt u na einddatum een vaste uitkering. Raakt de aandelenkoers wel de ondergrens? Dan ontvangt u na einddatum een bedrag gelijk aan de slotkoers van de aandelen op einddatum. U loopt dus wel risico, want als een aandeel fors daalt, zal ook het bijbehorende rendement certificaat dalen.

BNP Paribas heeft op TomTom een rendement certificaat beschikbaar dat afloopt op 18 december 2020. Dat is over 4 maanden. De ondergrens van het certificaat ligt op € 5,00. Een marge van 28% en een koersniveau dat zelfs tijdens de coronadip van afgelopen maart bij lange na niet werd bereikt.

De prijs van dit rendement certificaat vergt wel een grotere investering vergeleken met de aandelenkoers: € 7,52. Onder voorwaarde dat het aandeel de komende 5 maanden ook boven de ondergrens van € 5,00 blijft, ontvangt u in december een uitkering van €8,00. Dus € 0,48 meer dan de investering nu. Dat betekent een rendement van 6%. In onze optiek een interessant potentieel rendement in 4 maanden. Daarbij biedt de marge van 26% een degelijke buffer.

Het rendement is wel gemaximeerd. Meer dan € 8,00 krijgt u niet irrelevant hoe hoog TomTom op 18 december 2020 noteert. In ruil voor een positief resultaat bij een zijwaartse beweging of beperkte daling, geeft u dus naar boven toe rendementspotentieel op.

Mocht de koersreactie toch negatief zijn, dan is er voor u in dit rendement certificaat niets aan de hand, zolang de aandelenkoers de komende 4 maanden maar boven de ondergrens van € 5,00 blijft. Daaronder loopt u hetzelfde risico als met de aandelen zelf. In het geval dat TomTom de ondergrens namelijk wel raakt, betekent dit dat je na de einddatum een bedrag ontvangt gelijk aan de slotkoers van TomTom die dag. Als u in aandelen TomTom belegt, een investering overweegt te doen, of gewoon op zoek bent naar rendement met het hiervoor beschreven risico, kan u dit certificaat van BNP Paribas overwegen.

Rendement Certificaat TomTom - NL0014845653 (bron: BNP Paribas)

  • Prijs op het moment van schrijven: €7,52
  • Einddatum: 18 december 2020
  • Ondergrens: €5,00
  • Maximale uitbetaling: €8,00

Matthijs Kok en Albert Jellema zijn verbonden aan ProBeleggen.nl en DeAandeelHouder.nl en hebben een zakelijke positie in TomTom.

Bronnen: BNP Paribas Markets, Reuters Eikon, Jaarverslag TomTom, Halfjaarverslag TomTom, Beleggersdag Presentatie TomTom en Marketscreener

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

Het laatste beursnieuws