Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Luc Smits van Oyen - donderdag, 15 maart 2018 11:48

Minister van Financiën pleit voor regulering cryptocurrency

De Minister van Financiën Hoekstra heeft donderdag 8 maart de Eerste en Tweede Kamer een brief gestuurd over cryptocurrency. In de brief maakt Hoekstra duidelijk hoe hij over de technologie denkt en hoe hij de regulering ervan voor zich ziet. Hij pleit voor soepele maar stevig gehandhaafde regulering.

Cryptocurrency heeft volgens Hoekstra verschillende verschijningsvormen. Hij maakt onderscheid tussen:

1.       Handel in cryptocurrency

2.       Uitgifte van nieuwe cryptocurrency (Initial Coin Offerings)

3.       Afgeleide producten van cryptocurrency (Bitcoin futures)

4.       Risicovolle financiële producten (binaire opties)

Momenteel zijn cryptocurrencies geen officieel beleggingsproduct. Dit zorgt ervoor dat toezichthoudende overheidsorganen als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet veel bevoegdheid heeft om op te treden bij misstanden. Toch zijn er naar schatting ruim 450.000 Nederlanders die in cryptocurrency geïnvesteerd hebben. Het merendeel doet dit met een klein bedrag maar er zijn ook mensen die spaargeld of zelfs leningen hebben gebruikt om te investeren. Deze mensen lopen een aanzienlijk risico. De markt is niet gereguleerd wat betekent dat investeerders niet zijn beschermd. Daarnaast is de markt ook nog eens buitengewoon volatiel. Voor deze mensen zijn de gevolgen van een crash zoals eerder dit jaar erg problematisch. Het is dus noodzakelijk investeerders te informeren over de risico’s van cryptocurrencies en ICO’s.

Hoekstra’s focus ligt dan ook op het beschermen van de investeerders. Daarnaast wilt hij ervoor zorgen dat criminelen cryptocurrency niet, of in ieder geval moeilijker kunnen gebruiken voor witwaspraktijken. Op veel Nederlandse cryptocurrency wisselkantoren is het al wel gebruikelijk je te identificeren. Dit is op eigen initiatief van de wisselkantoren, want dit is (nog) niet wettelijk verplicht. De minister van Financiën zou graag zien dat deze wisselkantoren aan dezelfde verplichtingen voldoen als banken wat betreft cliëntonderzoek en monitoring.

Tot slot zien zowel de AFM als de Europese markttoezichthouder ESMA de binaire opties die worden verkocht aan niet-professionele beleggers graag verdwijnen. Deze producten zijn risicovol van aard en investeerders zien dit vaak niet in. Hoekstra zegt deze producten hard te willen aanpakken en onder de aandacht te brengen bij andere Europese toezichthouders.

Nederland gaat de komende paar jaren wetsvoorstellen zien die overheidsorganen de macht geeft cryptocurrency te reguleren. Een verbod zoals in China zit er echter niet in, de regulering zal bedoeld zijn als bescherming van de consument. Daarnaast moeten ondernemingen die opereren in de markt gaan voldoen aan richtlijnen en verplichtingen om witwassen tegen te gaan. Regulering is in mijn perspectief een positieve ontwikkeling omdat het de markt legitimiteit geeft. Het publiek zal inzien dat cryptocurrency niet iets is dat wel overwaait. De hype loopt misschien ten einde maar dit geldt niet voor cryptocurrency zelf. De technologie staat nog in de kinderschoenen en gaat een mooie toekomst tegemoet.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding

22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u