Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Luc Smits van Oyen donderdag, 15 maart 2018 11:48

Minister van Financiën pleit voor regulering cryptocurrency

De Minister van Financiën Hoekstra heeft donderdag 8 maart de Eerste en Tweede Kamer een brief gestuurd over cryptocurrency. In de brief maakt Hoekstra duidelijk hoe hij over de technologie denkt en hoe hij de regulering ervan voor zich ziet. Hij pleit voor soepele maar stevig gehandhaafde regulering.

Cryptocurrency heeft volgens Hoekstra verschillende verschijningsvormen. Hij maakt onderscheid tussen:

1.       Handel in cryptocurrency

2.       Uitgifte van nieuwe cryptocurrency (Initial Coin Offerings)

3.       Afgeleide producten van cryptocurrency (Bitcoin futures)

4.       Risicovolle financiële producten (binaire opties)

Momenteel zijn cryptocurrencies geen officieel beleggingsproduct. Dit zorgt ervoor dat toezichthoudende overheidsorganen als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet veel bevoegdheid heeft om op te treden bij misstanden. Toch zijn er naar schatting ruim 450.000 Nederlanders die in cryptocurrency geïnvesteerd hebben. Het merendeel doet dit met een klein bedrag maar er zijn ook mensen die spaargeld of zelfs leningen hebben gebruikt om te investeren. Deze mensen lopen een aanzienlijk risico. De markt is niet gereguleerd wat betekent dat investeerders niet zijn beschermd. Daarnaast is de markt ook nog eens buitengewoon volatiel. Voor deze mensen zijn de gevolgen van een crash zoals eerder dit jaar erg problematisch. Het is dus noodzakelijk investeerders te informeren over de risico’s van cryptocurrencies en ICO’s.

Hoekstra’s focus ligt dan ook op het beschermen van de investeerders. Daarnaast wilt hij ervoor zorgen dat criminelen cryptocurrency niet, of in ieder geval moeilijker kunnen gebruiken voor witwaspraktijken. Op veel Nederlandse cryptocurrency wisselkantoren is het al wel gebruikelijk je te identificeren. Dit is op eigen initiatief van de wisselkantoren, want dit is (nog) niet wettelijk verplicht. De minister van Financiën zou graag zien dat deze wisselkantoren aan dezelfde verplichtingen voldoen als banken wat betreft cliëntonderzoek en monitoring.

Tot slot zien zowel de AFM als de Europese markttoezichthouder ESMA de binaire opties die worden verkocht aan niet-professionele beleggers graag verdwijnen. Deze producten zijn risicovol van aard en investeerders zien dit vaak niet in. Hoekstra zegt deze producten hard te willen aanpakken en onder de aandacht te brengen bij andere Europese toezichthouders.

Nederland gaat de komende paar jaren wetsvoorstellen zien die overheidsorganen de macht geeft cryptocurrency te reguleren. Een verbod zoals in China zit er echter niet in, de regulering zal bedoeld zijn als bescherming van de consument. Daarnaast moeten ondernemingen die opereren in de markt gaan voldoen aan richtlijnen en verplichtingen om witwassen tegen te gaan. Regulering is in mijn perspectief een positieve ontwikkeling omdat het de markt legitimiteit geeft. Het publiek zal inzien dat cryptocurrency niet iets is dat wel overwaait. De hype loopt misschien ten einde maar dit geldt niet voor cryptocurrency zelf. De technologie staat nog in de kinderschoenen en gaat een mooie toekomst tegemoet.

De Aandeelhouder TV

september 22, 2021

AEX, DAX en offensieve EL kans – 22sep21

september 22, 2021

Beurscorrectie! Bijkopen of winst nemen? – Nico Inberg over de beurs

september 21, 2021

AEX, DAX en nog een index….21sep21

september 21, 2021

Royal Dutch in de verkoop | 21 september 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 sep 12:16 Redactie

3 aandelen om te kopen in deze dip

22 sep 10:07 Marco Knulst

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

20 sep 11:59 Nico Bakker

ZILVER gaat glanzen

20 sep 09:13 Cees Smit

Correct en tevens juist

20 sep 08:13 Franck Vanhee

In De Vierde Volte

Het laatste beursnieuws