Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

EU gaat voor €255 miljard groen

EU gaat voor €255 miljard groen
18 sep 2020 om 12:19

Eergisteren vond in Brussel de zogeheten State of the Union plaats, de jaarlijkse toespraak waar de Europese Commissie officieel haar beleidsvisie presenteert aan het Europees Parlement. Een belangrijk punt dat Ursula von der Leyen (President van de Europese Commissie) maakte ging over het eerder gesloten EU-akkoord waar bijna 2 biljoen euro aan stimulus werd aangekondigd. Een belangrijk onderdeel van dat akkoord was het plan om ruim 750 miljard euro te gaan lenen via de financiële markt om daarmee te gaan investeren in verschillende sectoren van de Europese Unie.

Tijdens de State of the Union toespraak maakte von der Leyen bekend dat 30% (ca. 225 miljard euro) van de 750 miljard euro zal worden opgehaald door de uitgifte van “green bonds” oftewel groene obligaties. Een opmerkelijke aankondiging gezien het enorme bedrag dat hiervoor zal worden uitgetrokken. Die uitgifte van 225 miljard euro geeft de markt voor groene obligaties een enorme boost, aangezien het bedrag bijna gelijk staat aan de totale uitgifte van groene obligaties wereldwijd in 2019. Zie de grafiek hieronder van bloomberg.com voor een visuele weergave. 

Grafiek wereldwijde groene obligatie uitgifte

Groene obligaties 

Groene obligaties zijn een relatief nieuw fenomeen alhoewel de hoeveelheid in omloop de afgelopen jaren flink is toegenomen. Zo gaf Duitsland deze maand haar eerste groene obligaties uit. Ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland gaven eerder al groene obligaties uit. In 2019 was Frankrijk nog de grootste uitgever. De grafiek hieronder laat zien welke landen de meeste groene obligaties hebben uitgegeven. Op zichzelf stevige bedragen, maar de uitgifte van de Europese Unie is bijna twintig keer zo groot wanneer je het vergelijkt met de hoeveelheid die Frankrijk in heel 2019 heeft uitgegeven. De geplande uitgifte door de EU is dan ook een interessante en belangrijke ontwikkeling in de groei van deze markt.  

 

Groen, groener, groenst

De afgelopen jaren is er steeds meer gewicht toegekend aan de strijd tegen klimaatverandering, het terugdringen van emissies en het inzetten op duurzaamheid. De groei van de uitgifte van groene obligaties past dan ook in deze bredere trend. Naast nieuwe wetgeving en aanpassing van beleid wordt er nu dus ook financieel flink ingezet op deze doelstellingen. De Europese Unie lijkt het stimulus plan – wat in beginsel is ingezet om de economische schade van Covid-19 tegen te gaan – dan ook deels te gebruiken om haar bredere doelstellingen voor de Europese Unie te bereiken. De Europese “Green Deal” is eerder al aangekondigd als de grootste prioriteit voor de komende jaren, en deze uitgifte van groene obligaties komt dan ook niet geheel als verrassing. Eerder was er al onduidelijkheid over hoe de Europese Unie haar doelstellingen wil financieren. Deze massale uitgifte van groene obligaties lijkt deels die vraag te beantwoorden. Hoewel de bedoeling duidelijk is heerst er ook kritiek op deze groene obligaties van de Europese Unie. Marcus Ashworth stelt de vraag of de voorwaarden wat betreft de allocatie van het geld dat wordt opgebracht wel objectief genoeg vaststaat. Hoe dan ook, het is een enorm bedrag dat deze relatief nieuwe markt een flinke boost geeft.

Meer informatie over de State of the Union van 2020 vind u hier

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.