Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Meevallende inflatiecijfers in het voordeel van goud en zilver

Meevallende inflatiecijfers in het voordeel van goud en zilver
24 nov 2023 om 13:47

De goudprijs bleef stijgen tijdens de Europese sessie van vorige week woensdag, hoewel de winsten wel daalden toen het VK zich aansloot bij de groeiende lijst van ontwikkelde economieën waarin de sinistere greep van de inflatie lijkt af te nemen.

 

Officiële gegevens lieten in oktober een jaarlijkse stijging van de consumentenprijzen zien van 4,6%. Dat is het laagste punt in twee jaar en een enorme vertraging ten opzichte van de 6,7% van slechts een maand eerder. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de lagere brandstofprijzen aan de basis lagen van deze daling en dat deze prijzen niet stabiel zullen blijven.

 

De kerninflatiemaatstaf, die deze volledig uit de berekening haalt, daalde echter ook van 6,1% naar 5,7%. De cijfers kwamen slechts een dag nadat vergelijkbare cijfers uit de VS ook een afname van de prijsdruk lieten zien, wat ook een impuls gaf aan goud en zilver. Goud staat inmiddels zo’n 2,5% hoger en zilver ruim 5,5%.

 

Vorige week woensdag bleek ook dat de Amerikaanse fabrieksprijzen zijn gedaald, maar hun impact op de financiële markten is doorgaans aanzienlijk minder uitgesproken. Toch beginnen beleggers er serieus op te hopen dat de strijd tegen de inflatie gewonnen is door de centrale banken, waarvan de overgrote meerderheid de rente aanzienlijk heeft verhoogd. De markten beginnen uit te kijken naar renteverlagingen, wellicht in de eerste helft van volgend jaar.

 

Ondanks alle geroemde eigenschappen van het gele metaal als inflatieafdekking, heeft het geleden onder de stijgende rente. Beleggers zijn geneigd deze en andere niet-rendabele activa in de steek te laten voor een beter rendement op de obligatiemarkten. Dit verklaart op zijn minst gedeeltelijk waarom zwakkere inflatiecijfers de truc kunnen zijn om zowel veronderstelde veilige activa zoals goud als traditioneel risicovollere beleggingen zoals aandelen op te heffen.

 

Het is natuurlijk mogelijk dat de markten een beetje op de zaken vooruitlopen. Ondanks de relatieve recente zwakte blijft de inflatie in een groot deel van de wereld ruim boven de doelstellingen van de centrale banken. De rentetarieven zullen zeker zo lang blijven staan als dat zo is. Bovendien zullen degenen die oud genoeg zijn om zich de inflatoire dagen van de jaren zeventig te herinneren zich er ook terdege van bewust zijn dat inflatie, zodra deze zich heeft verankerd, heel moeilijk te doden kan zijn en niet zal verdwijnen op de lineaire manier die de markten nu lijken te verwachten.

 

Toch bewegen de prijzen voorlopig de kant van de goudstieren, waarbij ook de sombere geopolitiek in Oekraïne en het Midden-Oosten steun biedt. Goud hoort binnen een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille. Goud biedt u bescherming tegen systeemrisico’s, welke duidelijk zichtbaar zijn geworden tijdens de financiële crisis, en tegen de geldcreatie door (centrale) banken. Het is dan wel belangrijk dat u fysiek goud bezit waarvan u eigenaar bent.

 

In de laatste 50 jaar heeft goud een rendement van 8% gemiddeld per jaar behaald. In de laatste 20 jaar is het rendement uitgekomen op 8,5% gemiddeld per jaar.

 

Doijer & Kalff heeft een online account waarmee u goudbaren koopt die onder uw naam worden opgeslagen bij Brinks in Zwitserland. De kosten liggen nipt boven de kosten van een goud ETF. Groot voordeel is dat de goudbaren exclusief onder uw naam liggen opgeslagen en dat u, wanneer nodig, de baren kunt laten leveren.

 

Open hier een account bij Doijer & Kalff

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.