Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Laatste fase AEX stijging?

Laatste fase AEX stijging?
20 nov 2019 om 08:50

De krachtige opwaartse beweging vanaf de augustus-bodem van 528,70 is nog steeds intact, maar lijkt in de eindfase te zitten. Tijdens deze beweging is de jaartop verder verhoogd tot net boven de 600 punten.

Tijdelijke overshoot in krachtige opwaartse beweging sinds augustus
Deze krachtige opwaartse beweging duurt inmiddels drie maanden vanaf de augustusbodem bij 528,70. Deze augustusbodem werd geplaatst tijdens een eendaagse overshoot onder de belangrijke horizontale bodem van 534,50. Dit dieptepunt werd gevormd tijdens de 2e correctie van 2019. Dit is een zeer klein aantal correcties in een bijna volledig beursjaar. De kans op een 3e correctie in de laatste weken van 2019 blijft overigens nog steeds mogelijk. De 1e correctie vond in mei plaats waarbij de AEX terugviel vanaf de 572 tot aan de 534,50. De 2e correctie in juli-augustus was aanzienlijk forser en bleef net onder de 10% daling. De AEX viel toen terug vanaf de 586,30 tot aan de 528,70. Tijdens de gehele opgaande beweging vanaf de 528,70 bodem in augustus vond slechts één kleine mini-correctie plaats die zorgde voor een hogere bodem bij 553,80. Verder vond in de afgelopen weken een belangrijke opwaartse doorbraak plaats boven de toppenzone van de afgelopen twee jaar. Hij brak door de 586,30 waarna ik mijn kortetermijnopinie verhoogde naar Neutral. Ik acht de kans groot dat deze kortetermijnopinie binnenkort weer wordt verlaagd. Mijn langetermijnopinie houd ik onveranderd op Short staan. Ik acht de kans groot dat de recente doorbraak en huidige bewegingen een zogenoemde overshoot zijn waarbij de AEX (net als veel andere indices) slechts tijdelijk boven de eerdere toppen breekt als eindbeweging van een opwaartse kortetermijntrend. Een dergelijke overshoot staat ook bekend als een blow-off beweging. Ondanks deze hogere toppen geven een aanzienlijk aantal signalen aan dat de kans op een krachtige verdere stijging beperkt is en een grotere kans aanwezig is op een neerwaarts verloop in de komende maanden.

Drietal versteilingen in de AEX geven ook een belangrijk risicosignaal aan
In het langetermijnbeeld zien we al bijna 2 jaar een groot topvormingsproces. De recente doorbraak die leidde tot hogere toppen valt ook nog steeds binnen dit proces. Deze doorbraak had ik zelf niet meer verwacht, maar de opwaartse kracht blijkt in 2019 toch aanzienlijk groter te zijn geworden. Een belangrijk signaal binnen dit proces was de neerwaartse doorbraak in het laatste kwartaal van 2018 door de lange stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Dit betekende destijds het eindsignaal van de bijna 10 jaar durende bullmarkt. In de laatste handelsdagen van 2018 werd toen een bodem geplaatst bij 472,20. De huidige opleving tot net boven de 600 puntengrens is daarbij nog steeds te zien als terugtest richting de voormalige langetermijnbodemlijn. Als we verder kijken naar de naar de stijgende middellangetermijnbodemlijn langs de decemberbodem van 472,20 en de mei-bodem van 534,50 dan werd deze bodemlijn begin augustus gebroken en wordt deze voormalige steunlijn inmiddels ook precies teruggetest. Inmiddels is er met deze doorbraak wel een nieuwe stijgende bodemlijn ontstaan vanaf de 472,20 langs de 528,70-bodem die aanzienlijk minder steil verloopt. Deze bodemlijn ligt momenteel bij 553 en zal uiteindelijk gebroken moeten worden om een krachtig neerwaarts signaal voor de daaropvolgende maanden te verkrijgen. Wat we overigens ook zien is dat er meerdere opwaartse versnellingen zijn ontstaan sinds deze nieuwe stijgende bodemlijn. Buiten de genoemde nieuwe stijgende bodemlijn ontstond een volgende versteiling vanaf de 528,70 langs de 553,80 bodems. Vanaf de 553,80 bodem in oktober ontstond de 3e versteiling die als volgend raakpunt de 575,50 van eind oktober heeft. Binnen een half jaar tijd ontstonden dus drie versteilingen in de opwaartse middellangetermijntenden0 wat naar mijn mening aangeeft dat de risico’s voor een neerwaartse beweging aanzienlijk groot zijn en we zeer alert moeten zijn op een plotselinge en krachtige neerwaartse draai in de AEX. Dit wijst verder ook op een blow-off beweging in de markt. We zien deze bewegingen in veel aandelenindices waarbij er ook geregeld sprake is van een stijgende wig in het kortetermijnbeeld.

Opwaartse ruimte lijkt beperkt. Wees alert op meer neerwaartse signalen
Buiten deze blow-off signalen zijn er genoeg andere signalen die aangeven dat een duurzaam verder opwaarts vervolg niet realistisch is. Zo geven de intermarktindicatoren (goud, rente, valuta en olieprijs) aan dat een verder opwaarts langetermijn vervolg in de aandelenmarkten niet waarschijnlijk is. Als we overigens de Fibonacci-projectieniveaus toepassen op deze gehele opwaartse beweging zijn deze projecties te vinden bij 610 en 640. Deze vallen samen met de horizontale niveaus uit de jaren 1999 – 2001 waarbij belangrijke punten zijn te vinden bij 610 en 635. Ook de euforie onder beleggers en analisten is tot grote hoogte opgelopen en geeft een contrair signaal. Vanuit de technische indicatoren zien we duidelijke negatieve divergentie in het middellangetermijnbeeld. Dit betekent dat de aandelenmarkten hogere niveaus bereiken, maar de RSI en de MACD lagere toppen vormen. Opvallend is daarbij de neerwaartse crossing in de MACD. Ik gaf eerder al aan dat de kans op een volgende top in de zone 600 – 610 realistisch is. Daarboven ontstaat meer ruimte voor een verder opwaarts vervolg in deze blow-off beweging richting de 635, maar die kans acht ik klein. Als we kijken naar de afgelopen 2 handelsweken dan is de bewegingsruimte zeer klein na de doorbraak boven de 586,30. Zo zien we al 9 kleine body’s in de daggrafiek (zeer beperkte beweeglijkheid). Gisteren werd de jaartop nog verhoogd naar 602,40 maar werd aan het einde van de dag de horizontale bodemlijn van de afgelopen twee weken onder druk gezet. Deze is te vinden bij 595. Daaronder treedt de eerste verzwakking op, maar meer bevestiging dat een top is gezet, treed op onder de meest steile opgaande bodemlijn die dagelijks 1 punt oploopt en vandaag bij 588,50 is te vinden. Hieronder is de kans groot dat de blow-off beweging ten einde is gelopen. Daaronder liggen de eerdere top van 586,30 en de 2e opwaartse versteiling bij 578,80. Onder deze opgaande bodemlijn is de kans groot dat meer druk ontstaat richting de nieuwe en sinds eind vorig jaar opgaande bodemlijn die bij 553 ligt.

 

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 595 / 588,50 / 586,30 / 578,80 602,40 / 604 / 610

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.