Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Matthijs Kok - donderdag, 22 augustus 2019 16:35

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

Kraft Heinz Company

Het Amerikaanse voedselbedrijf Kraft Heinz Company, bekend van hun sauzen en merken zoals Philadelphia en Honig, staat genoteerd aan de NASDAQ. In 2019 verloor het aandeel 42% van haar waarde. Met Warren Buffett als grootaandeelhouder, 27% van de aandelen, kijk ik met veel interesse naar wat er speelt. Een interessante koopkans? Hierbij mijn analyse.

Figuur 1 - K oersgrafiek Kraft Heinz Company (bron:Reuters)

Het Bedrijf Kraft Heinz

Het voedselbedrijf Kraft Heinz Company vormde zich in 2015 door een fusie van Kraft Foods en Heinz. Deze fusie werd doorgevoerd door grootaandeelhouders Berkshire Hathaway en 3G Capital. Kraft Heinz beschikt over een portfolio van meer dan 20 merken zoals Honig, Weight Watchers, Philadelphia en Caprisun. Kraft Heinz is wereldwijd actief maar de Verenigde Staten is verreweg de grootste afzetmarkt. In het boekjaar van 2018 boekte Kraft Heinz een omzet van $26.3 miljard waarvan $18.1 miljard uit de Verenigde Staten. Afgelopen juni begon de nieuwe CEO Miguel Patricio, voormalig actief als Marketing Chief bij AB InBev.

Segment en Geografische Omzet

Kraft Heinz verdeelt haar producten in 11 categorieën. Hieronder een tabel van de splitsing van de omzet per segment en een tabel met de geografische omzet.

Met bijna 70% van de omzet is de Verenigde Staten dus de belangrijkste markt voor Kraft Heinz. Dit komt grotendeels doordat de portfolio van Kraft voor de fusie vrijwel alleen in Noord-Amerika actief was. De grootste segmenten van Kraft Heinz zijn de sauzen, goed voor bijna 26% van de omzet. Kaas en zuivel is goed voor 20% van de omzet.

Waarom daalt de koers?

Afschrijvingen

In de laatste twaalf maanden deed Kraft Heinz verschillende afschrijvingen. In februari 2019 $15.4 miljard op de Kraft en Oscar Mayer merken. In augustus nogmaals $1.22 miljard afschrijving op 6 merken. De marktwaarde van deze merken ligt dus veel lager dan de boekwaarde. Deze merken leveren slechtere prestaties door de trend richting organisch en gezonder voedsel.

De nieuwe CEO gaf in de earnings call van 8 augustus 2019 aan dat er een blijvend risico is van verdere afschrijvingen. Deze afschrijvingen geven mij aan dat deze merken in de toekomst minder gaan presteren wat druk zal zetten op het bedrijfsresultaat. Vraag blijft natuurlijk in hoeverre dit verdisconteerd zit in de huidige koers van het aandeel Kraft Heinz.

Dividend

In februari verlaagde Kraft Heinz het dividend met 36%. De gemiddelde verwachting voor het dividend ligt nu op USD 1,63. Op de huidige aandelenkoers een dividendrendement van 6,5%. Verschillende analisten waarschuwen dat een verlaging van het dividend meestal niet eenmalig is. Dit risico valt zeker met het aantreden van de nieuwe CEO niet uit te sluiten. Bij de resultaten gaf de CEO het dividend te willen handhaven, maar aan de andere kant wil hij meer inzetten op groei. Een verdere daling van het dividend zal waarschijnlijk niet in goede aarde vallen en kan druk op de koers van het aandeel veroorzaken.

SEC en CFTC Onderzoek

Er lopen twee onderzoeken naar Kraft Heinz. Het Commodity Futures Trading Commission (CFTC) onderzoek gaat over het manipuleren van de prijs van graan. In 2011 had Kraft Foods $90 miljoen in graan futures gekocht met een afnamedatum op december 2011. Desondanks bleek de onderneming nooit de intentie te hebben het graan af te nemen. Dit creëerde een artificiële prijsstijging waar Kraft $5 miljoen aan verdiende volgens het CFTC. Een potentiele boete van $16 miljoen hangt het bedrijf nu boven het hoofd.

De SEC startte een onderzoek naar de boekhoudmethodes en procurement van Kraft Heinz in februari 2019. Kraft Heinz verwacht niet dat er materiele schade uit zal komen. In juni werd duidelijk dat de kosten van verkochte goederen met $208 miljoen te laag ingeschat was. Kraft Heinz liet weten de jaarverslagen van de voorgaande 3 jaar opnieuw te rapporteren om fouten te verbeteren. Het SEC onderzoek is nog steeds gaande.

Conclusie

Het aandeel van Kraft Heinz verloor in twee jaar bijna drie kwart van haar waarde. Verschillende problemen hangen Kraft Heinz nog boven het hoofd. De boete voor graan manipulatie, het SEC onderzoek en de afschrijving van waarde van merken in de portfolio zijn probleemdossiers. Vooral de afschrijvingen en een CEO die verdere afschrijvingen niet uitsluit zetten veel neerwaartse druk op het aandeel. Daarbij het potentiele risico dat er verder in het dividend gesneden wordt. Dit maakt Kraft Heinz in mijn ogen een aandeel met aanzienlijke risico’s. De aandelen lijken op koers- winstverhouding aantrekkelijk gewaardeerd op 12 x de winst voor 2019. Gezien de stevige schuldposities kijk ik liever naar EV/EBITDA. Deze ligt op 10x het jaar 2019. Ter vergelijk Unilever handelt op 28x de winst en op 14,7 x EV/EBITDA. Dus wel aanzienlijk hoger, maar ook zonder de grote problemen bij Kraft Heinz.

Ik heb besloten vooralsnog geen aandelen te kopen ondanks de relatief aantrekkelijke waardering. Ik zal dat ook niet doen tot verdere afschrijvingen en een verlaging van het dividend uitgesloten zijn.

 

Berkshire Hathaway is grootaandeelhouder van Kraft Heinz Company. Voor meer informatie of Berkshire Hathaway klik hier.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19