Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waar komt de volgende top AEX?

Waar komt de volgende top AEX?
9 mrt 2018 om 08:42

De AEX bevindt zich nog steeds in de 2e herstelbeweging na de eerdere neerwaartse vrije val beweging. De vraag is waar de top van deze herstelbeweging komt te liggen. Ik acht de kans groot dat deze binnenkort wordt geplaatst.  

De huidige en 2e herstelbeweging is krachtiger dan ik had verwacht. Gisteren werd de top van deze beweging verder opgehoogd waarbij een aantal weerstanden opwaarts werden gebroken. In de afgelopen dagen was ik er vanuit gegaan dat de kans groot was dat onder deze weerstanden een 2e lagere top gevormd zou worden. Hiermee blijft de neerwaartse trend wel intact, maar lijkt een hertest van de steunzone bij 516 – 517 langer op zich te laten wachten. De eerste weerstand die gisteren werd gebroken was de zeer steil dalende toppenlijn. Deze toppenlijn liep langs de toppen van 572,80 en de recente februari-top van 540,70. Deze toppenlijn had echter beperkte waarde door het feit dat hij slechts 1 lager raakpunt had en de steilheid fors was. Met de doorbraak hierboven werd wel meer opwaartse ruimte vrijgemaakt. De AEX sloot daarbij de recente neerwaartse gap 533,40 – 535,30 en testte uiteindelijk op slotbasis het 200-daags gemiddelde. Een verdere opwaartse beweging vandaag maakt ruimte vrij naar de recent lagere top bij 540,70. In dat scenario ontstaat dus een tijdelijke en brede zijwaartse tendens tussen de 516 en 541. Een eventuele doorbraak boven deze top van de 1e herstelbeweging zou verdere opwaartse ruimte vrijmaken naar het dalende 50-daags gemiddelde bij 545,60 en de 1e neerwaartse gap van de vrije val beweging die eind januari plaatsvond tussen de 545,10 en 549,95. Ook in dat scenario blijft de dalende middellangetermijntrend intact maar zal de correctieve fase aanzienlijk langer kunnen gaan duren.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 8 maart 2018

Correctieve fase blijft intact
Dit hele proces van herstelbewegingen zal naar mijn mening leiden tot een nieuwe dalende toppenlijn die minder steil verloopt vanaf de jaartop bij 572,80. Ook zijn de contouren nog steeds zichtbaar van een groot volgend toppatroon sinds november vorig jaar. Het betreft hier een hoofd-schoudertoppatroon met een dalende neklijn. Deze neklijn is momenteel in de zone 510 – 512 te vinden. Wel gaat het hier om een complex patroon met mogelijk een dubbele rechterschouder. De huidige herstelbeweging werd ingezet na de recente vorming van de dubbele bodem bij de zone 516 – 517. Deze bodemzone is momenteel een belangrijke steunzone geworden en tot op heden het huidige dieptepunt van deze correctieve fase. Met de vorming van deze bodemzone werd de bovenkant van mijn 1e doelzone voor deze correctie bijna behaald, de zone 505 – 510. Ik verwacht echter dat deze correctieve fase verder neerwaarts door kan zetten. Volgende richtpunten zijn te vinden bij 500 en de zone 475 – 485. Bij de 500 puntengrens ligt overigens het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele voormalige stijgende middellangetermijntrend over de afgelopen 2 jaar. Deze startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem in februari 2016 bij 378 en eindigde bij de januari-top van 572,80. De belangrijkste bevestiging dat deze opgaande beweging ten einde was gekomen vond begin februari plaats. De AEX brak toen de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn bij 553. In de maand januari zagen we al een zogenoemde blow-off beweging in de meeste aandelenindices, een laatste en zeer steile opgaande kortetermijnbeweging die ook het eindpunt van een lange periode van euforie aangeeft. Een duidelijke trendomkeer in het middellangetermijnbeeld.

Zoektocht naar buitengrenzen van dalende trend
Binnen enkele dagen na de vorming van de jaartop werden zowel de blow-off fase evenals de stijgende en 2 jaar durende trend afgebroken. Een duidelijk correctiesignaal. De daaropvolgende vrije val hebben we ruim 2 jaar lang niet gezien. De AEX viel precies 10% terug tot aan de huidige dubbele bodem bij 516 – 517. Buiten de mogelijke verdere ontwikkeling van het hoofd-schouderpatroon zagen we ook in de maandgrafiek een duidelijk signaal. Daar werd een weinig voorkomend toppatroon afgerond, een bearish engulfing. Verder wezen de intermarktindicatoren op divergentie in de markt, een belangrijk risicosignaal. De algemene opinie stond toen ook zeer hoog en blijft naar mijn mening ook relatief hoog op dit moment. Veel beleggers en analisten blijven maar zoeken naar instapgelegenheden. Zolang deze signalen aanwezig blijven, verwacht ik dat deze correctie zeker nog niet ten einde is gekomen. Ook de trend blijft neerwaarts, ondanks de huidige zoektocht naar de buitengrenzen van een dalend trendkanaal. De opwaartse ruimte in het kortetermijnbeeld lijkt dus beperkt ondanks de verbeteringen die gisteren plaatsvonden. We moeten dan ook zeer alert blijven op topvormingsignalen. Inmiddels kan na een neerwaartse draai de markt ook snel terugvallen door het gebrek aan steunpunten. Dit zagen we ook na de vorming van de top van de 1e herstelbeweging bij 540,70. Het eerste steunpunt ligt rond de 531 en daaronder zijn pas niveaus te vinden bij 519,50 en de zone 516 – 517.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 531 / 519,50 / 517 – 516 / 512,80 535 / 540,70 / 545,10 / 545,60 / 549,95

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.