Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Stefaan Casteleyn -dinsdag, 15 mei 2018

Komt er inhaalbeweging Belgische aandelen?

De bovenstaande grafiek maakt duidelijk dat de Belgische beurs dit jaar opmerkelijk is achtergebleven op de Nederlandse (en trouwens ook op de meeste andere wereldbeurzen). Sinds begin 2018 noteert de AEX nu toch reeds + 3,25 % terwijl de BEL 20 het met -2,35 % moet stellen. In de kering toch een verschil van meer dan 5 % in amper 5 maanden. Nog opvallender is het feit dat deze loskoppeling zich volledig voordoet sinds begin april. Tijdens het eerste kwartaal was het koersverloop tussen de BEL 20 en de AEX nog nagenoeg identiek.  Waarom zijn de Belgische aandelen zo achtergebleven en mogen we in de volgende periode een inhaalbeweging verwachten ?

De voornaamste reden voor het achterblijven van de BEL 20 is te vinden bij een aantal specifieke bedrijfsverhalen. Eerst is er de zeer ontgoochelende evolutie van het kroonjuweel AB Inbev . Echter het feit dat AB Inbev meer geld verdient op lagere bierverkopen en dus efficiënter is geworden, heeft de negatieve trend vooralsnog niet kunnen keren. Zeker de verkoop van Budweiser en Bud light in de V.S. gaat niet goed en ook de Braziliaanse biermarkt lijkt vooralsnog niet in Samba-mood. De markt lijkt niet langer te geloven in de kracht en inventiviteit van het team van CEO Carlos Brito om AB Inbev verder als topbedrijf te sturen in speciale bieren, in digitale marketing, in nieuwe markten en producten. Het track-record van Carlos Brito laat vermoeden dat hij ook dit verhaal tot een goed einde zal brengen. Ik ga er dan ook van uit de het koersverloop van AB Inbev in de volgende maanden eerder een steun dan een tegenstand voor de BEL 20 zal betekenen.

De andere aandelen die de BEL 20 tot nog toe in 2018 onder water hebben gehouden zijn BPost, Telenet en Ontex. De zwaarste verliezer is de Belgische postmaatschappij. Nadat de overname van PostNL niet was kunnen doorgaan heeft CEO Van Gerven “wraak” willen nemen door het Amerikaanse Radial over te nemen. Bij deze overname blijken heel wat lijken uit de kast te vallen en tegelijkertijd valt de traditionele briefwisseling in België nog sneller terug dan verwacht. Dit terwijl de pakjesdienst o.a. de concurrentie van PostNL moet ondergaan. Ik heb er geen studie naar gedaan maar ik heb toch stellig de indruk dat er ten noorden van Antwerpen meer bestelwagens van PostNL dan van BPost rondrijden. En zo telt België 12.905 postbussen terwijl Nederland, met toch de helft meer inwoners, er slechts 13.159 heeft. Heel wat ruimte tot efficiëntieverhoging dus. Aan de huidige koers biedt BPost verder een dividendrendement van 6 % zodat het verdere potentieel tot daling wel heel beperkt lijkt.

Ontex is op zich een boeiend bedrijf (hygiëneproducten voor volwassenen) maar dit bedrijf heeft zich dan weer verslikt in overnames in Brazilië en Mexico (toegegeven het track-record van overnames is de laatste tijd niet zo geweldig). De koers van Ontex is ondertussen nog behoorlijk verder gedaald. Het lijkt me dat het slechte nieuws ook hier wel in de koers zit.

Hetzelfde beeld voor Telenet. De markt is ontgoocheld dat het dividend niet hernomen wordt maar Telenet wil zijn kruit droog houden om eventueel het kabelnetwerk in Wallonië te kopen. Moest dit lukken zou dit een zeer positieve zet zijn. Ondertussen is dit een stabiele en winstgevende business dus valt er ook vanuit Telenet geen negatieve invloed meer te verwachten..

Samengevat lijkt het vrij waarschijnlijk dat de BEL 20 index in de loop van de volgende maanden minstens een deel van zijn achterstand zal inhalen.

Stefaan Casteleyn studeerde af als Licentiaat T.E.W aan de UFSIA in Antwerpen in 1985 en behaalde het jaar daarna ook het diploma M.B.A. aan dezelfde universiteit. Stefaan startte zijn carrière als financieel analist. Bij het toenmalige Bank Corluy bouwde hij de afdelingen beleggingsanalyse en vermogensbeheer uit. Bekend van ondermeer de succesvolle aandelenbeveks “Top Global Belgische Aandelen” en “Vlam-21”. Een fonds in Vlaamse aandelen. Beide beveks behaalden meerdere “Tijd Awards”. Later was hij actief als directielid bij de Belgische tak van het Zwitserse UBS en bij de beursvennootschap Merit Capital. Hij was daarna actief bij de Luxemburgse vermogensbeheerder Anphiko vooraleer in 2016 over te stappen naar Fortuna Invest. Stefaan Casteleyn is een bekende belegger in de Belgische markt en geregeld spreker op allerlei beleggingssymposia en in de media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Casteleyn kan posities innemen op de financiële markten. Benieuwd naar zijn portefeuille? U kunt hem volgen via ProBeleggen. Klik hier.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

Regeringscrisis Italië kan Europa raken – RTL Z NIEUWS

augustus 20, 2019

Dalende rente zet markten voor uitdaging | 20 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?

17 aug 15:43 Nico Bakker

NN Group in de rebound

13 aug 19:40 Jaap Koelewijn

Explosieve Trump