Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Kiadis stopt verrassend met ATIR101

Kiadis stopt verrassend met ATIR101
13 nov 2019 om 09:32

Kiadis heeft haar aandeelhouders dinsdag onaangenaam verrast. Waar mid-oktober Kiadis ook al slecht nieuws had toen ATIR 101, het grootste product van Kiadis, geen toestemming kreeg voor conditionele marketing in 2020. Nu is het van kwaad tot erger gegaan omdat Kiadis bekend gemaakt heeft te stoppen met de ontwikkeling van ATIR 101 om te focussen op de ontwikkeling van NK-cell therapie platform. CEO Arthur Lahr ziet daar veel potentie voor zowel patienten als beleggers.

Wat is ATIR?

ATIR staat voor “Allodepleted T-Cell ImmunotheRapeutics” en helpt het immuunsysteem van een patiënt na een transplantatie.  ATIR101 zorgt er voor dat de risicos en limitaties van HSCT (hematopoietic stem cell transplantation) in bloedkanker en Graft-versus-Host-Disease worden geminimaliseerd.

Tijdslijn

In 2017 diende Kiadis een marktaanvraag in voor ATIR 101 op basis van fase 2 onderzoeksresultaten. Kiadis had de hoop in 2018 goedkeuring zou volgen en dat de behandeling in 2019 het product in Europa gelanceerd zou kunnen worden. Kiadis liep al snel vertraging op toen het EMA, de Europese medicijnwaakhond, aanvullende vragen had. Kiadis had nog wel vertrouwen dat het vermarkting toch kon beginnen maar ik oktober 2019 werd duidelijk dat dit ook niet zou kunnen. Het EMA zou naar alle waarschijnlijkheid de aanvraag afwijzen.

Een maand later is het dus over en uit voor het medicijn ATIR 101. Zoals op de website te lezen is van Kiadis:

ATIR (Allodepleted T-cell ImmunotheRapeutics) is no longer being developed by Kiadis. Kiadis announced on November 12th, 2019 that it has completed a strategic portfolio review and has decided to change its strategy and focus all resources and investments on the company’s NK-cell therapy platform and product candidates. The company will discontinue development of ATIR101 and stop its ongoing phase 3 trial.

Op basis hiervan is duidelijk dat er geen weg terug is voor het medicijn wat jarenlang de hoop van beleggers en Kiadis was.

Reactie van Analisten

Analisten laten zich nu ook negatief uit over de toekomstperspectieven van het aandeel. NIBC zette Kiadis op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van €2,50 tot €1,00. NIBC verwacht dan ook een forse koersdaling. Jefferies maakt het nog bonter en zegt dat het geen waarde te hebben toegekend aan het NK-cell platform. Gardner, analist van Jefferies, nuanceerde het wel door te zeggen dat de aankomende bijeenkomst in Florida aanstaande vrijdag cruciaal is om het potentieel hiervan te begrijpen.

KBC verwachte in oktober nog dat Kiadis medio 2020 al haar cash zal verbranden. KBC vond de goedkeuring van ATIR 101 essentieel voor inkomstenpotentieel. Wat de impact is van het stoppen van de ontwikkeling van ATIR 101 op de cash positie van Kiadis is nog onduidelijk. Volgens de halfjaarrapporten had Kiadis op 30 juni €62.7 miljoen aan cash en cash equivalenten.

Koersverloop

De eerste 25 minuten van de handelsdag liet Kiadis nog geen koers noteren. Geen abnormaal verschijnsel bij dit aandeel. In oktober duurde het ruim anderhalf uur voordat de eerste koers zichtbaar was. Maar het wordt verwacht dat het aandeel een aardig klap zal oplopen. Nu opende het aandeel om 9:27 (CET) 40% lager op een koers van 1,341. Door deze extreme beweging werd de handel onmiddellijk stil gelegd zoals de regels van Euronext dicteren. De handel begon weer om 9:39 (CET) waar het aandeel tussen €1,40 en €1,50 schommelde. Rond het middaguur handelde het aandeel op 1,425, een daling van 36%.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.