Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Kiadis Pharma daalt met 60% door Afwijzing Medicijn

Kiadis Pharma daalt met 60% door Afwijzing Medicijn
18 okt 2019 om 09:56

De koers van Kiadis Pharma opende vrijdag ochtend 60% lager nadat CEO Arthur Lahr slecht nieuws had over het grootste product van Kiadis Pharma, ATIR101. Lahr verwacht dat het European Medicines Ageny’s (EMA) niet langer toestemming zal geven voor conditionele marketing for ATIR101 in 2020. De uitslag wordt officieel pas bekend in november 2019 tijdens de Committee for Medical Products (CHMP) maar Lahr kijkt het somber in.

Het nieuws van vandaag is zeer teleurstellend, vooral voor patiënten die baat zouden kunnen hebben bij een behandeling met ATIR101. We hebben in 2017 een aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen (MAA) ingediend met onze fase 2 ATIR101 gegevens en historische T-cel uitgeputte haplo-identieke hematopoïetische stamceltransplantatie (HSCT) controlegegevens op basis van de input van het EMA, die als voldoende werden beschouwd om te worden beoordeeld. Uit de feedback van het EMA blijkt nu dat de fase 2 gegevens en de historische controlegegevens van de T-cel uitgeputte cellen geen adequate ondersteuning bieden voor een vergunning voor het in de handel brengen vanwege de evolutie van de zorgstandaard met het protocol voor posttransplantatie cyclofosfamide (PTCy, ook wel Baltimore protocol genoemd).

– Arthur Lahr (CEO)

Lahr houdt hoop dat na fase 3 die problemen die het EMA voorziet verholpen zullen worden als er een positief resultaat wordt geboekt relatief tot de huidige standaard, het PCTy protocol. De onderzoeken zullen ook door gaan. “HSCT de patiënten zijn met behoefte aan nieuwe behandelingsopties en wij zullen ijverig werken om onze HSCT programma’s vooruit te gaan, terwijl ook het nastreven van kankertherapie met ons NK – celplatform.”.

CFO maakt zich geen zorgen, analisten wel

De CFO van Kiadis Pharma, Scott Holmes, voorziet geen veranderingen in de lange termijn omzet en de benodigde cash in de korte termijn. “Wij geloven niet dat deze tegenvaller het inkomstenpotentieel voor ATIR op lange termijn of de kasbehoeften van Kiadis op korte termijn aanzienlijk verandert. De omzetverwachtingen in de eerste jaren van de Europese lancering waren minimaal en zouden geen positieve operationele marge hebben opgeleverd. Belangrijk is dat we de fase 3-studie die nodig is voor de mogelijke goedkeuring van de regelgeving in de Verenigde Staten, en nu ook in de Europese Unie, hebben gepland en momenteel aan het uitvoeren zijn.”

Hoewel de CFO de impact als minimaal beschouwt zijn analisten pessimistischer over de toekomst. KBC gaf na het uitkomen van het nieuws een verkoopadvies en verlaagde het koersdoel van €6.50 tot €3.50. KBC voorziet de lange termijn perspectieven slechter in en verwacht dat Kiadis medio 2020 al haar cash zal hebben verbrandt.

KBC zet Kiadis Pharma op Verkooplijst, Jefferies haalt Kiadis van Kooplijst

KBC: Kiadis Pharma moet Geld Ophalen

Wat is ATIR?

ATIR staat voor “Allodepleted T-Cell ImmunotheRapeutics” en helpt het immuunsysteem van een patiënt na een transplantatie.  ATIR101 zorgt er voor dat de risicos en limitaties van HSCT (hematopoietic stem cell transplantation) in bloedkanker en Graft-versus-Host-Disease worden geminimaliseerd.

Pijn voor sommige beleggers

De forse daling zal beleggers van Kiadis Pharma flink pijn doen en een terugkeer naar het oude niveau zal pas in de lange termijn weer bereikt kunnen worden. Je zou dit maar hebben gekocht met de gedachte dat Kiadis Pharma een blue chip aandeel kon zijn, een bedrijf dat betrouwbaar is en van hoge kwaliteit dat goed presteert in goede en slechte markten met een stabiel rendement, maar die beleggers komen nu van de koude kermis thuis. Het aandeel liet het eerste uur geen koers noteren maar opende om 10:10 CET op €2.10, een daling van bijna 60%. Het aandeel begon om 10:48CET met handelen.

Het aandeel beleefde een turbulente dag waar het handel in aandelen 3 keer moest stilgelegd worden vanwege de regels bij Euronext. Als de koers meer dan 10% veranderd wordt het handelen voor een kwartier stilgelegd. Het aandeel bereikte een piek van €2.80 en een dal van €1.91 en leek zich te stabiliseren rond de €2.40. Hieronder het koersverloop van Kiadis Pharma van Reuters.

Bron: Kiadis Pharma

Toch nog interesse in pharma bedrijven maar wil je toch iets anders dan Kiadis Pharma bekijk dan het aandeel Pharming.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.