AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce maandag, 1 maart 2021 10:51

Kan elke token ooit €1 miljoen waard zijn?

Kan elke token op een dag ooit €1 miljoen waard zijn?

Op dit moment heeft Bitcoin (BTC) een waarde van €41.632, terwijl Cardano (ADA) een waarde van €0,8324 heeft. Door de sterke koersstijgingen en dalingen van de laatste tijd is de kans groot dat de koers alweer sterk is gewijzigd op het moment dat jij dit leest. Veel mensen zullen denken dat, nu ADA zo goedkoop is, je hier nu in moet investeren. Het zou dan net als BTC meer dan €20.000 waard kunnen worden, waarna je veel winst kunt pakken. Toch werkt het niet helemaal op deze manier.

De marktkapitalisatie, ook wel beurswaarde, is een erg belangrijk gegeven. Je berekent deze door de prijs van een cryptomunt te vermenigvuldigen met het aantal munten/tokens dat in omloop is. Wanneer de prijs verandert, verandert ook de marktkapitalisatie. Maar ook wanneer er meer cryptomunten of tokens op de markt komen. Op websites als Coinmarketcap kun je zien dat munten worden geïndexeerd op basis van de marktkapitalisatie, en niet op basis van de prijs. Bitcoin staat toevallig op nummer 1, maar dat komt niet doordat het de hoogste prijs heeft.

Cryptomunten waarvan er meer in omloop zijn, zijn vaak goedkoper. Er zijn relatief gezien weinig Bitcoin munten in omloop (ongeveer 18,6 miljoen), al groeit dit aantal langzaam. Dit komt doordat BTC munten worden gemined. In totaal kunnen er uiteindelijk 21 miljoen munten in omloop komen. In tegenstelling tot ADA, waarvan er nu al 31 miljard in omloop zijn.

De marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt momenteel ongeveer €770 miljard. Dit is dus de ‘beurswaarde’ van Bitcoin. ADA heeft daarentegen een marktkapitalisatie van €25 miljard euro. Zelfs als ADA een prijs van €1500 zou kunnen bereiken, zou de marktkapitalisatie rond de €55 biljoen euro liggen. Dit is zeer onrealistisch gezien het feit dat de totale cryptomarkt samen nu een marktkapitalisatie heeft van €1,3 biljoen.

Over het algemeen gezien kunnen cryptocurrencies met een kleinere oplage een hogere prijs per munt bereiken dan cryptocurrencies met een grote uitgave van cryptomunten. Zo heeft Yearn.finance (YFI) bijvoorbeeld een erg kleine muntuitgave van slechts 36.635 munten. YFI heeft een stijging gezien van €740 in juli 2020 naar €33.000 in september 2020. Dat is dus relatief gezien een ontzettend grote stijging!

Er zijn verschillende factoren betrokken bij dergelijke prijsstijgingen, maar wanneer een cryptovaluta een relatief groot circulerend aanbod aan munten heeft, kan de prijs per munt (of token) over het algemeen niet direct worden vergeleken met de prijs van munten met een kleiner circulerend aanbod. Het aantal munten dat in omloop is, is dus een ontzettend belangrijke factor bij het bepalen van de prijs van een cryptomunt.

Cryptocurrencies hebben ook vaak een maximale voorraad die in hun code is geprogrammeerd. De beschikbare voorraad kan groeien doordat er nieuwe munten worden gemined of gestaked. Dit gaat door, totdat alle beschikbare munten in omloop zijn. Van tevoren wordt dus al bepaald hoeveel munten uiteindelijk in omloop zullen zijn. Prijzen kunnen dalen als extra munten of tokens op de markt komen, omdat validators de neiging hebben hun beloningen voor netwerkondersteuning te verkopen om hun kosten te dekken. Vraag en aanbod bepaalt, net zoals in de economie, de prijs van de cryptomunten.

Het is belangrijk om de werking van marktkapitalisatie te begrijpen wanneer je een belegger bent. Zo kun je de waarde van een cryptomunt veel beter beoordelen, en bepalen of een munt ondergewaardeerd is of niet. Het is dus belangrijk om de cijfers achter de cryptomunt te begrijpen. Er is genoeg informatie over cryptomunten beschikbaar, dus dat zal nooit het probleem zijn. Echter is het gebruik van de beschikbare informatie een stuk lastiger dan het verkrijgen en evalueren van de informatie.

Laten we terugkomen op de vraag die in de titel van dit artikel wordt gesteld. Want kan elke token ooit 1 miljoen euro waard zijn? Het antwoord is eenvoudig: nee. Het heeft namelijk te maken met het aantal tokens dat in omloop is. Een cryptomunt als Bitcoin of Yearn.finance zou best een prijs van €1 miljoen kunnen bereiken, omdat de productie van nieuwe munten ooit stopt. Bij tokens als ADA zou het simpelweg onmogelijk zijn. Toch betekent dat niet dat je geen geld kunt verdienen met ADA. Want het is een token dat snel in prijs kan dalen of stijgen, waardoor je veel geld kunt verdienen wanneer je met een grote hoeveelheid handelt.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 17, 2023

ABNAMRO grootste daler, en nu? – 15mrt23

maart 17, 2023

NN GROUP rijp voor een rebound – 16mrt23

Columns

Nieuw
17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB

16 mrt 09:57 Redactie

Terugkijken: Bankencrisis, Pharming, Basic-Fit, TomTom, ABN Amro

15 mrt 15:45 Nico Inberg

Flow Traders: Bond Kings

Het laatste beursnieuws