Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Albert Jellema vrijdag, 15 maart 2019 12:11

Kan de beurs nog verder stijgen?

Kan de beurs nog verder stijgen? Daar waar de emotie de overhand leek te nemen in het laatste kwartaal van 2018, lijkt het alsof de beurzen in 2019 alle angst achter zich hebben gelaten. De vraag rijst nu of beurzen door kunnen stijgen. Albert Jellema, hoofd beleggingen bij 1Vermogensbeheer, bekijkt alle actualiteiten met een rationele blik en legt uit hoe hij hiermee om gaat in zijn  beleggingen.

Brexit: “van uitstel komt afstel?”
Het Britse Lagerhuis heeft donderdagavond ingestemd met een uitstel van de Brexit op 29 maart 2019. Er is nog altijd geen deal die de goedkeuring van zowel het Britse Lagerhuis als de EU heeft. Londen wil dus meer tijd, echter de EU moet dit verzoek nog goedkeuren.

De financiële wereld houdt er rekening mee dat het met een sisser af loopt. Er komt uitstel, een nieuw referendum of, als het doorgaat, dan komen er even geen grenscontroles. Wellicht doen we of er niets aan de hand is en is alle angst voor niets geweest. Ik hoop het. Het mooiste zou zijn als het hele idee van de Brexit van tafel gaat, maar dat lijkt te optimistisch.

Handelsoorlog: “partijen naderen elkaar”
De Verenigde Staten en China lijken een akkoord te naderen waarin de partijen afspreken handelstarieven af te bouwen en waarin China belooft hervormingen door te voeren. Beurzen zijn gebaat bij een oplossing en tot op heden houdt Trump hier rekening mee. Een akkoord in de handelsoorlog lijkt daarom dichterbij dan een escalatie.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping treffen elkaar weer op 27 maart. Er wordt gehint op een formeel akkoord, al moeten er nog wel veel details uitgewerkt worden. Gezien de wispelturigheid van beide blijft er altijd een kans dat het akkoord uitblijft.

Macro economisch: “groei is groei”
De afgelopen maanden hebben we neerwaartse bijstellingen van de economische groei gezien. Heel even hoorden we zelfs het woord ‘recessie’ vallen. De neerwaartse bijstellingen zorgden in 2018 voor volatiliteit op de financiële markten met lagere aandelenkoersen tot gevolg.

Inmiddels is de vrees voor een recessie weggezakt en gaan beleggers uit van solide economische groei op een iets lager niveau dan de afgelopen jaren. Dit reflecteert zich in het herstel van de aandelenkoersen.

Rente blijft laag
De centrale banken hebben een goed besef van de huidige economische situatie en passen hun bewoording over de economie aan. Ook de ECB en de FED voorzien een lagere groei. Wij verwachten daarom dat de centrale banken dit jaar geen renteverhogingen zullen doorvoeren. Dit ruime monetaire beleid zou positief moeten zijn voor de aandelenmarkt.

Conclusie
De Brexit en de handelsoorlog zorgen voor onzekerheid. De consensus gaat er echter vanuit dat beide dossiers niet escaleren en dat er een oplossing komt die de economische groei behoudt. De rente blijft laag en bedrijven laten zich optimistisch uit over het tweede deel van 2019.

Hoe nu verder?
2019 is tot nu toe een goed beleggingsjaar, maar de risico’s zijn echter nog niet van tafel. De Brexit en handelsoorlog zijn namelijk nog steeds niet definitief opgelost.

 

De Aandeelhouder TV

september 23, 2021

Hoe werkt dividend uitkeren? Uitleg over ex-dividend en dividendbetaling – Nico Inberg over dividend

september 22, 2021

AEX, DAX en offensieve EL kans – 22sep21

september 22, 2021

Beurscorrectie! Bijkopen of winst nemen? – Nico Inberg over de beurs

september 21, 2021

AEX, DAX en nog een index….21sep21

Columns

Nieuw
22 sep 12:16 Redactie

3 aandelen om te kopen in deze dip

22 sep 10:07 Marco Knulst

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

20 sep 11:59 Nico Bakker

ZILVER gaat glanzen

20 sep 09:13 Cees Smit

Correct en tevens juist

20 sep 08:13 Franck Vanhee

In De Vierde Volte

Het laatste beursnieuws