Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem
22 sep 2021 om 10:09

De Japanse yen geeft een koopsignaal. De 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe) lijn is neerwaarts door de 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode) lijn gekruist. Oftewel een dead cross-signaal voor de euro. En volgens de regels van onze risico-indicator stijgt hiermee de kans dat de euro zwakker wordt ten opzichte van de Japanse yen. De euro noteert nu in dead crosses tegenover alle grote valuta zoals de US dollar, Chinese yuan en het Britse pond. De euro is momenteel de zwakste valuta uit het mandje van de SDR van het IMF. Zegt de huidige daling iets over de relatieve zwakke staat van de economie van de Europese lidstaten? Valuta worden wereldwijd als water gecreëerd door de respectievelijke centrale banken. Het lijkt op een wedloop wie er het meeste geld kan drukken. Geld wat vervolgens internationaal gebruikt wordt om elkaars handel c.q. goederen mee te betalen. Als er geen fatsoenlijke spelregels meer zijn tussen centrale banken, dan ontstaat er chaos in de wereldeconomie. Geopolitieke spanningen zullen verder oplopen. En die lopen nu dan ook in rap tempo op.

Als er wordt uitgezoomd in de grafiek, dan lijkt er op het eerste oog sprake van een kabbelende golfbeweging. De ene keer is de euro sterker, de andere keer de Japanse yen. Maar de wisselkoers geeft wel degelijk een schommeling aan tussen EUR/JPY 0,90 en 1,50. Een belegger die de valutagolven goed kan timen, kan wel degelijk goed geld verdienen! Terwijl een valuta in principe niet failliet kan gaan. Het kan tenslotte onbeperkt gedrukt worden door de centrale bank. Valuta, oftewel geld, is het smeermiddel van de economie. Dit ruilmiddel zorgt ervoor dat handel makkelijker kan worden gedreven. Geld is daarnaast een rekenmiddel en een oppotmiddel.

Het beleid van centrale banken heeft gevolgen voor de handel tussen landen. In dit geval tussen de landen uit de EU en Japan. Maar indirect ook tussen alle andere landen in de wereld. Want stel dat de euro fors goedkoper wordt ten opzichte van de yen. Dan zullen wij vroeg of laat steeds minder producten en diensten uit Japan kopen en gaan kijken of wij dezelfde soort goederen en dienst elders kunnen betrekken. De handel kan zich dus gaan verplaatsen. Japan heeft als belangrijkste handelspartners China en de VS. Japan behoort tot het zgn. Westerse Rijk. Samen met de Amerikanen voeren zij al jaren de druk op China op. Een gevaarlijk spel voor de Japaners, want als je qua import voor 1/4 deel afhankelijk bent van China, dan staat er economisch veel op het spel. Wat de export van Japan betreft, ligt de handel tussen zowel China als de VS dicht bij elkaar.

De gemoederen in de Oost-Aziatische regio zijn momenteel zeer gespannen. De macht van de Chinezen neemt toe en zij eigenen zichzelf steeds grotere delen van de Zuid-Chinese Zee toe. Grondstoffenbelangen zijn de inzet, naast strategische belangen. De Japanners hebben dus met een buurland in opmars te maken. Waar de Japanners in de jaren’80 en ’90 zelf nog de tweede economie van de wereld waren, zijn zij nu ruimschoots ingehaald door de Chinese draak. Het land van de rijzende zon ligt steeds meer in de schaduw. Daarnaast is Japan ook een buurland van Taiwan. Een land of provincie wat momenteel inzet is in de geopolitieke strijd tussen de Amerikanen en Chinezen. De Japanners behoren nog steeds tot het Westerse kamp. Samen met de Australiërs en Amerikanen zijn zij hun belangen in deze regio aan het verdedigen. Maar ook in andere samenwerkingsverbanden wordt voortdurend China aangevallen. In onze Westerse pers wordt uiteraard aangegeven dat de dreiging vanuit China komt en dat wij slechts onze belangen verdedigen. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Maar uiteindelijk draait het altijd om MACHT, zie hiervoor onze lezing “Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht“. De EU, we spreken tenslotte over de dead cross van de euro ten opzichte van de Japanse yen, behoort ook tot het Westerse Rijk dat onder aanvoering staat van de Amerikanen. EU zwaargewicht Frankrijk werd deze week geconfronteerd met een defensieve tegenvaller. Een defensie order van Australië, voor de levering van 12 nucleaire onderzeeërs, werd voor de neus van de Fransen weggekaapt door de Amerikanen. Frankrijk riep direct hun ambassadeurs terug uit de twee partnerlanden. Is dit een nieuw zetje richting een sterk Eurazië supercontinent? De Chinezen en Russen proberen uiteraard vriendschap aan te knopen met de EU. De geopolitieke situatie in de wereld is verre van stabiel. De financiële wereld is ook verre van stabiel. En de grote boosdoener lijkt de ongelijkheid in de wereld. De verschillen tussen arm en rijk zijn enorm en een bron voor de arme landen om in opstand te komen. Valuta’s schommelen de afgelopen decennia heen en weer tussen (ruime) bandbreedtes maar uiteindelijk toch rondom een bepaald middelpunt, geheel volgens economische evenwichtstheorieën. Echter, ons inziens kunnen die theorieën wellicht binnenkort de prullenbak in. Het evenwicht in de wereld raakt, zoals zoveel andere keren in de geschiedenis geheel verloren, waarna een reset volgt.

De 2 grootste kemphanen staan volgens onze risico-indicator ook weer op een belangrijk kruispunt. De US dollar test ten opzichte van de Chinese yuan de rode lijn. Gaat het tij keren waardoor de dollar weer sterker wordt of continueert de daling van de USD/CNY wisselkoers? Volgens de regels van onze risico-indicator is dit laatste vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario. De spanning in de wereld tendeert naar een kookpunt. De huidige coronapandemie kan niet los gezien worden van deze mondiale strijd. “It is a small window of opportunity” zoals de wereldleiders het zelf noemen. Voor veel burgers is de koppeling (nog) niet zichtbaar, maar geschiedkundig is het overduidelijk. Wij leven in één van de meest onstabiele fases in een langjarige cyclus die zich door de geschiedenis voortdurend herhaalt. Sociale onrust neemt toe. Revoluties en oorlogen vinden reeds plaats en zullen naar alle waarschijnlijkheid nog gaan toenemen in hevigheid. Het financiële systeem zal gereset gaan worden. Zoals dat ook gebeurde na afloop van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De verhoudingen in de wereld zullen anders zijn na het sluiten van een nieuw verdrag. Maar voordat er een nieuw Verdrag van Versailles of Bretton Woods-verdrag wordt ondertekend, is er veel ellende. De meest waarschijnlijke einduitkomst is teruggaan naar een wereld met vaste wisselkoersen! De invoering van een eSDR. Geen golden- en/of dead cross-signalen meer. Maar voordat het zover is, zullen de valutaschommelingen waarschijnlijk in hevigheid gaan toenemen. Hoewel het Golden Crosses Beleggingsmodel niet positief is voor de Japanse yen, is er wel degelijk een koopsignaal voor de  yen. Degenen die denken te vluchten naar goud of bitcoin hebben allerminst zekerheid. De spanning stijgt.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.