Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Luc Smits van Oyen author- vrijdag, 16 maart 2018 16:32 date

De intrinsieke waarde van Bitcoin

“This brings us to a key question: what is the fair value of a Bitcoin? In our view, its intrinsic value must be zero.” Aldus Stefan Hofrichter, head of global economics and strategy bij Allianz Global Investors.

Mijn vraag aan meneer Hofrichter: wat is het verschil tussen de waarde van een euro of dollar en bitcoin?

Bitcoin heeft inderdaad geen intrinsieke waarde. Maar is dat niet hetzelfde bij traditionele valuta zoals de dollar en euro? De intrinsieke waarde van een dollar biljet is theoretisch niet meer dan het papier waarop het geprint is. Het heeft waarde omdat wij er waarde aan geven. De nominale waarde die op het biljet staat is de waarde die wordt gebruikt. Als voorbeeld: Wij geven een 1 dollar biljet een waarde van $1 en een 100 dollar biljet een waarde van $100.

Vroeger representeerde geld uitgegeven door de overheid een fractie eigenaarschap in goud. Maar wat is de intrinsieke waarde van goud? Het heeft geen waarde in zichzelf. Goud is schaars, hierdoor ontstaat er een vraag en aanbod-relatie die niet makkelijk kan worden gemanipuleerd. Maar ook goud ontleent zijn waarde doordat wij die geven aan de grondstof. Als jij één kilo goud hebt, dan ben ik bereid jou daar ongeveer €35.000 voor te betalen. Dat is de waarde die wij met hebben gegeven aan een kilo goud.

Gelukkig zijn er ook mensen die anders denken dan Hofrichter. Oud-voorzitter van de Federal Deposit Inscurance Corporation Sheila Bair zegt het volgende: “I don’t think we should ban it — the green bills in your pocket don’t have an intrinsic value, either. The value is based on what others think is its value. That’s true of any currency.”

We kunnen dus concluderen dat bitcoin weinig verschilt met de dollar, euro of goud in termen van intrinsieke waarde. In economische termen heeft iets waarde als het schaars is en als het een toepassing heeft. Bitcoin is schaars en wordt ondanks de volatiliteit steeds meer gebruikt als ruilmiddel. Waarom gebruiken dan zoveel bankiers het argument dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft als hetzelfde geldt voor traditionele valuta? Bankiers hebben jarenlang kunnen bepalen hoeveel geld er wordt bij geprint en bij wie het terecht komt. Kortom, zij hebben de controle. Bij bitcoin verliezen zij deze controle. Dit maakt ze wellicht wat angstig.

Ik begrijp het punt van de bankiers, maar het argument van het ontbreken van intrinsieke waarde is naar mijn mening niet steekhoudend. Maar eerlijk is eerlijk: bitcoin is momenteel ook niet geschikt als valuta. De hoge volatiliteit en het gebrek aan regulering maken de cryptocurrency ongeschikt voor dagelijks gebruik. Maar het is een jonge technologie en naarmate deze ouder wordt zal de volatiliteit afnemen en de regulering toenemen. En wellicht dat het zich dan kan meten met de euro en de dollar.

De Aandeelhouder TV

juli 26, 2021

AEX, DAX en een WINSTNEMER – 26jul21

juli 23, 2021

AEX en DAX dag- en weekchart – 23jul21

juli 23, 2021

Cijferseizoen barst los op de beurs | De Aandeelhouder Podcast Afl. 28

juli 23, 2021

ASML schittert en Cijfers van Basic-Fit en Flow Traders | Deze Week in het DAH Magazine

Columns

Nieuw
26 jul 12:25 Redactie

Philips aan de beademing?

26 jul 11:47 Nico Bakker

Voor KPN een 2-traps setup

26 jul 09:57 Cees Smit

Column: Hoogvliegers

25 jul 07:50 Van Eck

IJsflatie en het smeltende vermogen

23 jul 09:20 Marco Knulst

Dollar, bitcoin & goud