Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst -woensdag, 21 augustus 2019

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

HSBC Holdings is de bank met de grootste weging binnen de iShares STOXX600 Banks ETF. Met een gewicht van 18,17% is de weging veel groter dan bijvoorbeeld ING (4,43%) en ABN Amro (1,04%). Beleggen in trackers is door de spreiding in veel gevallen risicomijdender dan beleggen in individuele titels. Maar of deze tracker voor de Nederlandse belegger het risico nu veel beperkt is de vraag. De afkorting HSBC staat voor Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Je zult bijna denken dat deze twee steden een gelukkige combinatie zijn, maar momenteel zijn de gemoederen tussen China en de stadsstaat sterk verhit. Hoewel het zwaartepunt van de activiteiten van de bank in Azië liggen, werken de meeste bankiers in Londen. En het tweede land waar de bank de meeste werknemers heeft is India. HSBC kan met recht momenteel een bank worden genoemd die geopolitiek in de vuurlinie ligt. Thuis hebben zij te maken met de Brexit, in Hongkong en Shanghai met de handelsoorlog plus de protesten in Hongkong en in India raken de gemoederen met buurland Pakistan steeds meer verhit. Het is niet vreemd dat de iShares STOXX600 Banks, met de grootste Europese banken, mede naar beneden gedrukt wordt door de koersvorming van zwaargewicht HSBC. In de onderstaande grafieken is duidelijk te zien dat afgelopen maand de koers van HSBC de koersvorming van de iShares STOXX600 Banks niet ten goede is gekomen.

Maar het is niet enkel HSBC wat zwak presteert. Europese banken liggen sinds de kredietcrisis op het hakblok. Koersen zijn in veel gevallen nog een fractie van het hoogste niveau voor het uitbreken van de kredietcrisis. HSBC heeft het eigenlijk nog relatief goed gedaan. Zeer opvallend is dat JP Morgan Chase & Co, één van de weinige Amerikaanse banken in de onderstaande afbeelding, juist meer dan verdubbeld is. Het ziet er naar uit dat Europa de prijs heeft betaald van o.a. de Amerikaanse huizenbubbel. Maar de kredietcrisis werd uiteraard ook nog gevolgd door de Europese schuldencrisis. Europese banken hadden blijkbaar veel Amerikaanse schulden op hun balans staan tijdens de kredietcrisis terwijl de Amerikanen daarentegen minder Europese staatsschulden hadden waarop zij verloren.

Beleggen in Europese banken is deze eeuw niet de meest lucratieve keuze. De iShares STOXX Europe 600 Banks ETF noteert onder de emissiekoers van 25 april 2001! En in de grafiek zijn de bruto dividenden herbelegd. De Nederlandse belegger zou normaliter nog lager uitkomen qua rendement. De tracker beweegt nog steeds in een dead cross-fase en gezien de renteontwikkelingen is er momenteel weinig zicht op beterschap. Eigenlijk hebben wij te maken met een zeer vreemde situatie. Aandelen, obligaties en vastgoed noteren in veel plaatsen in de wereld op recordhoogte. In veel gevallen zijn de banken de adviseurs/beheerders van veel belegd kapitaal. Zij zorgen het vaakst voor de handel. Maar uitgerekend de Europese banken noteren rond langjarige dieptepunten. Het financieel systeem staat ons inziens aan de vooravond van een belangrijke herziening. Een herziening die helemaal niet hoeft te betekenen dat de rol van banken definitief verleden tijd is. Wij geloven vooralsnog niet dat Facebook, met bondgenoten met hun Libra, de leiders worden in het financiële systeem. Meer dan 100 jaar geschiedenis wijst uit dat banken de spil zijn in ons geldsysteem. Een bank als JP Morgan was begin vorige eeuw ook leidend in het wereldwijde bankensysteem. Zoals technologie uit de as is herrezen na de ICT-crisis, zo zullen banken wellicht de komende jaren herstellen bij een herziening van het financiële systeem. Maar voor het zover is zullen banken en veel andere bedrijven waarschijnlijk nog door een turbulente periode gaan, waarbij de enorme schulden in de wereld op één of andere manier moeten worden kwijtgescholden en/of worden herverdeeld. Één ding is zeker HSBC heeft zijn naam, zijn vestigingsland, de geopolitieke situatie en de financiële ontwikkelingen niet mee.

De Aandeelhouder TV

september 18, 2019

Wachten op rentebesluit! | 18 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen

13 sep 16:02 Nico Bakker

Altice: bulls in herkansing

13 sep 10:31 Redactie

Video: 5 duurzame beleggingslessen