Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring - dinsdag, 6 november 2018 16:20

Hopeloos verliefd

Op de beurs barst het van de valkuilen. Een verlies is zo geleden. Toch zijn missers vaak niet zozeer toe te rekenen aan de beurs, maar eerder aan de belegger zelf. Dit komt doordat veel mensen niet rationeel en objectief (kunnen) handelen wanneer het financiële zaken betreft. Zo vind ik het bijzonder dat sommigen de beslissing om voor €50.000 aandelen te kopen bijna achteloos nemen. Een paar muisklikken. Wanneer ze vervolgens overwegen een auto aan te schaffen, gaat dit gepaard met showroombezoeken, testritten en online research. De kans op een miskoop in geval van aandelen is stukken groter…

Bijzondere is dat beleggers wanneer ze eenmaal aandelen bezitten, hierna bevestiging zoeken over de juistheid van hun keuze. Als mij gevraagd wordt wat ik van ASML vind, weet ik direct hoe laat het is. Om nogmaals de parallel met auto’s te trekken: als ik een BMW zie is dat voor mij iedere keer bevestiging. Belachelijk natuurlijk, maar het voelt goed.
En zo ben ik ook gefocust op nieuwsberichten over Ahold, TomTom, Flow Traders, ING, Besi of Galapagos.


Met Commerzbank kunt u uw eigen Turbo maken. Creëer HIER uw gepersonaliseerde Turbo!


Al die berichten moet ik met objectieve blik beoordelen. Het kan zijn dat er zich een ontwikkeling voordoet die maakt dat de ‘investment case’ niet meer valide is en je beter afscheid van de aandelen kunt nemen. Beleggers kijken echter vaak met een roze bril. Volledig verliefd op hun aandelenbezit struinen ze het internet af naar berichten die hun gelijk bevestigen. Ze monitoren dagelijks de koers (wat uiteraard niets helpt) en bagatelliseren kritischer berichten. Zo heb ik me afgelopen week verbaasd over de woede die ik online opwekte, toen ik tijdens een webinar een paar kritische vragen voorlegde aan de CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Iemand kwam aan het liefje van een heel leger volgelingen en binnen no-time werd ik beticht van koersmanipulatie en leugens.

Wordt dus nooit verliefd op een aandeel, want liefde maakt blind. Ook op de beurs. De belegger die voorafgaand aan een investering minutieus onderzoek doet en daarna doorlopend alle pro’s en con’s objectief in ogenschouw blijft nemen, maakt waarschijnlijk wel de juiste keuzes en dus winst.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

Het laatste beursnieuws