--- ---

Op de beurs barst het van de valkuilen. Een verlies is zo geleden. Toch zijn missers vaak niet zozeer toe te rekenen aan de beurs, maar eerder aan de belegger zelf. Dit komt doordat veel mensen niet rationeel en objectief (kunnen) handelen wanneer het financiële zaken betreft. Zo vind ik het bijzonder dat sommigen de beslissing om voor €50.000 aandelen te kopen bijna achteloos nemen. Een paar muisklikken. Wanneer ze vervolgens overwegen een auto aan te schaffen, gaat dit gepaard met showroombezoeken, testritten en online research. De kans op een miskoop in geval van aandelen is stukken groter…

Bijzondere is dat beleggers wanneer ze eenmaal aandelen bezitten, hierna bevestiging zoeken over de juistheid van hun keuze. Als mij gevraagd wordt wat ik van ASML vind, weet ik direct hoe laat het is. Om nogmaals de parallel met auto’s te trekken: als ik een BMW zie is dat voor mij iedere keer bevestiging. Belachelijk natuurlijk, maar het voelt goed.
En zo ben ik ook gefocust op nieuwsberichten over Ahold, TomTom, Flow Traders, ING, Besi of Galapagos.


Met Commerzbank kunt u uw eigen Turbo maken. Creëer HIER uw gepersonaliseerde Turbo!


Al die berichten moet ik met objectieve blik beoordelen. Het kan zijn dat er zich een ontwikkeling voordoet die maakt dat de ‘investment case’ niet meer valide is en je beter afscheid van de aandelen kunt nemen. Beleggers kijken echter vaak met een roze bril. Volledig verliefd op hun aandelenbezit struinen ze het internet af naar berichten die hun gelijk bevestigen. Ze monitoren dagelijks de koers (wat uiteraard niets helpt) en bagatelliseren kritischer berichten. Zo heb ik me afgelopen week verbaasd over de woede die ik online opwekte, toen ik tijdens een webinar een paar kritische vragen voorlegde aan de CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Iemand kwam aan het liefje van een heel leger volgelingen en binnen no-time werd ik beticht van koersmanipulatie en leugens.

Wordt dus nooit verliefd op een aandeel, want liefde maakt blind. Ook op de beurs. De belegger die voorafgaand aan een investering minutieus onderzoek doet en daarna doorlopend alle pro’s en con’s objectief in ogenschouw blijft nemen, maakt waarschijnlijk wel de juiste keuzes en dus winst.

Jim Tehupuring

Jim studeerde aan de VU en specialiseerde zich in de optiematerie. Als manager van de Alex Academy trainde hij niet alleen tienduizenden beleggers, maar ook leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op. Hij spreekt veelvuldig bij seminars en symposia en veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio of de column die hij schrijft in de Telegraaf. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. In 2014 stond Jim aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @jimtehupuring. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Tehupuring kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie