Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jim Tehupuring - dinsdag, 6 november 2018 16:20

Hopeloos verliefd

Op de beurs barst het van de valkuilen. Een verlies is zo geleden. Toch zijn missers vaak niet zozeer toe te rekenen aan de beurs, maar eerder aan de belegger zelf. Dit komt doordat veel mensen niet rationeel en objectief (kunnen) handelen wanneer het financiële zaken betreft. Zo vind ik het bijzonder dat sommigen de beslissing om voor €50.000 aandelen te kopen bijna achteloos nemen. Een paar muisklikken. Wanneer ze vervolgens overwegen een auto aan te schaffen, gaat dit gepaard met showroombezoeken, testritten en online research. De kans op een miskoop in geval van aandelen is stukken groter…

Bijzondere is dat beleggers wanneer ze eenmaal aandelen bezitten, hierna bevestiging zoeken over de juistheid van hun keuze. Als mij gevraagd wordt wat ik van ASML vind, weet ik direct hoe laat het is. Om nogmaals de parallel met auto’s te trekken: als ik een BMW zie is dat voor mij iedere keer bevestiging. Belachelijk natuurlijk, maar het voelt goed.
En zo ben ik ook gefocust op nieuwsberichten over Ahold, TomTom, Flow Traders, ING, Besi of Galapagos.


Met Commerzbank kunt u uw eigen Turbo maken. Creëer HIER uw gepersonaliseerde Turbo!


Al die berichten moet ik met objectieve blik beoordelen. Het kan zijn dat er zich een ontwikkeling voordoet die maakt dat de ‘investment case’ niet meer valide is en je beter afscheid van de aandelen kunt nemen. Beleggers kijken echter vaak met een roze bril. Volledig verliefd op hun aandelenbezit struinen ze het internet af naar berichten die hun gelijk bevestigen. Ze monitoren dagelijks de koers (wat uiteraard niets helpt) en bagatelliseren kritischer berichten. Zo heb ik me afgelopen week verbaasd over de woede die ik online opwekte, toen ik tijdens een webinar een paar kritische vragen voorlegde aan de CEO van een beursgenoteerd bedrijf. Iemand kwam aan het liefje van een heel leger volgelingen en binnen no-time werd ik beticht van koersmanipulatie en leugens.

Wordt dus nooit verliefd op een aandeel, want liefde maakt blind. Ook op de beurs. De belegger die voorafgaand aan een investering minutieus onderzoek doet en daarna doorlopend alle pro’s en con’s objectief in ogenschouw blijft nemen, maakt waarschijnlijk wel de juiste keuzes en dus winst.

De Aandeelhouder TV

januari 28, 2021

Sentiment draait | 28 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Opvallend sterke kwartaalcijfers Microsoft

januari 27, 2021

AEX 27 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Stilte voor de storm | 27 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 jan 09:30 Bas Heijink

TA S&P500: Stijgende wig gebroken

28 jan 09:59 Bas Heijink

TA AEX: Krachtige neerwaartse omkeer

28 jan 07:48 Redactie

De 10 beste NASDAQ aandelen om te kopen

27 jan 17:14 Van Eck

Investeren in het zenuwstelsel van technologie: halfgeleiders

27 jan 11:30 Nico Inberg

Meest geshorte Nederlandse aandelen

Het laatste beursnieuws