AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce vrijdag, 10 december 2021 14:21

Hoogste inflatie ooit zorgt voor duurdere energie, brandstof, voeding en kleding

De inflatie is in Nederland, net als in veel andere landen, op een recordhoogte. In november 2021 bedroeg de inflatie op jaarbasis 5,6 procent, aldus het CBS. Dit betekent dat de inflatie even hoog is als 39 jaar geleden, in 1982, tijdens een lichte recessie. Volgens de statistieken stijgen gas, elektriciteit, motorbrandstoffen, voedsel en kleding allemaal snel in prijs.

Ook in de Verenigde Staten is de inflatie met 6,2 procent, in Duitsland met 6 procent, in België met 7 procent en in de eurozone met 4,9 procent nog nooit zo hoog geweest. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft gewoonlijk naar een inflatiecijfer van 2%, omdat dit het gunstigst lijkt voor de economische groei.

Het is in ieder geval zeker dat de kosten van consumptiegoederen en diensten wereldwijd sneller stijgen dan gezond of gebruikelijk is, maar waarom?

Wat veroorzaakt zo'n hoog inflatiepercentage?

Veel landen gingen op slot bij het begin van de corona-epidemie. Mensen konden niet uit eten, op vakantie of hun geld aan andere dingen uitgeven, vandaar dat de inflatie in die tijd hoog was. Als gevolg daarvan was er minder vraag, waardoor bedrijven gedwongen werden hun prijzen te verlagen. Dit resulteerde in een daling van de productie, waardoor de vraag naar energie daalde. Als gevolg daarvan zijn de brandstofkosten gedaald.

De omslag vond plaats tegen het einde van 2020, toen de inflatie weer begon te stijgen. Mensen haastten zich naar buiten om al hun spaargeld uit te geven zodra de lockdowns werden opgeheven. Door een gebrek aan producten en werknemers konden bedrijven dit echter niet bijbenen. De prijzen stegen als gevolg van de tekorten en de toenemende vraag.

Veel analisten zijn van mening dat als vakbonden door de inflatie hogere lonen eisen, de inflatie in het komende jaar verder zal stijgen. Bedrijven zouden die kosten dan kunnen doorberekenen aan de consument, waardoor werknemers gedwongen worden om opnieuw hogere lonen te eisen. Volgens De Nederlandsche Bank is er echter nog geen spoor van zo'n vicieuze spiraal.

Bitcoin om koopkracht te behouden?

Beleggers zoeken doorgaans naar strategieën om hun koopkracht te behouden, of zelfs te vergroten, in periodes van zware inflatie. Het bezit van uitsluitend fiatvaluta's leidt in perioden van snelle inflatie (en lage rente) immers tot koopkrachtverlies. Mensen zoeken vaak naar alternatieven, zoals goud, zilver, aandelen en, meer recent, cryptocurrency.

Bitcoin (BTC), de bekendste en eerste cryptocurrency, is dit jaar in waarde geëxplodeerd en weerspiegelt daarmee de inflatie. Daarom zeggen velen in de cryptocurrency-sector dat Bitcoin digitaal goud is omdat het, net als goud, kan worden gebruikt om zich tegen inflatie te beschermen.

Maar in tegenstelling tot goud heeft het de tand des tijds nog niet doorstaan, dus of Bitcoin echt een bescherming tegen inflatie is, valt nog te bezien. Goud blijkt al tientallen jaren een effectieve inflatiehedge te zijn, terwijl Bitcoin nog maar iets langer dan tien jaar bestaat. Hoe dan ook, de populairste cryptocurrency heeft de potentie om te dienen als inflatiehedge.

Dit komt mede doordat er een maximale hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins zijn. Dit is in de code van Bitcoin vastgelegd, waardoor het onmogelijk is om dit ooit nog aan te passen. Het zorgt ervoor dat de blockchain een baanbrekende technologie is.

De Aandeelhouder TV

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

september 30, 2022

Ontvang 3 maanden GRATIS DeAandeelhouder Premium

september 30, 2022

AEX Hopen of Vrezen? – 30sep22

Columns

Nieuw
01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store

30 sep 15:20 Redactie

Waarom staan ASML, ASMI en BESI vandaag in het rood?

29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

Het laatste beursnieuws