Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Ruud Starreveld - vrijdag, 23 november 2018 10:22

Hollandse zuinigheid

Een beetje Hollander is gek op korting. Wij ook. Nu dure inkopen door voor de feestdagen? Wij wachten liever tot na de kerstdagen om dan onze slag te slaan in de sale. Of liever nog tot januari om maximaal te profiteren van prijsreducties van 50% of meer. Heerlijk voelt dat. Al is de kans dat je achter het net vist natuurlijk wel aanwezig.

De afgelopen maanden verloren de beurzen behoorlijk terrein. In augustus stonden we voor het jaar 2018 nog op een mooi positief resultaat, maar dat is door de recente correctie helaas niet meer het geval. Inmiddels hebben we enig herstel achter de rug, maar daarmee zijn de eerdere koersdalingen nog niet weggewerkt.

Beurs2018
AEX-4,6%
AMX-15,1%
DAX-12,4%
Bel 20-11,7%
EuroStoxx50-9,3%

Internationale beurzen 1 januari 2018 – 16 november 2018, 1Vermogensbeheer

Beurscorrecties zijn altijd vervelend, bovenal voor degenen die recent zijn begonnen met beleggen. Angst is het gevoel dat in dergelijke situaties bij veel beleggers overheerst. Niet in de laatste plaats aangewakkerd door afschrikkende verhalen in de media.

Is het allemaal zo erg?

De winstgroei van bedrijven vlakt af, handelsspanningen nemen toe en er is angst voor stijgende rentes. Dit zet druk op de financiële markten en dat reflecteert zich dalende de aandelenbeurzen. Er is echter geen sprake van echte zorg.

Hoewel de groei in winst afneemt, maken bedrijven nog steeds winst. Ook de handelsspanningen en rentestijgingen zijn tot nu toe beheersbaar. Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten, maar schrikken hier niet van. Net als dat we niet schrikken van een jaarlijkse aandelencorrectie van 5 – 10%. Met uitzondering van 2017 is dit in de afgelopen 20 jaar ieder jaar wel voorgekomen.

Maar waarom corrigeert de beurs dan?

Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Beleggers kunnen zich maar beter verzoenen met het feit dat beurzen heel vaak corrigeren. Beurzen dalen door verkopende beleggers. Dit zorgt er al gauw voor dat meer beleggers verkopen. Zij maken zich zorgen of raken zelfs in paniek. Beleggers die rustig blijven zitten, profiteren hiervan. Zij begrijpen dat de economie op termijn blijft groeien. En dat de winsten van het bedrijfsleven uiteindelijk meegroeien.

Hoe gaan we hiermee om?

Bij 1Vermogensbeheer gaan we ervan uit dat beurzen in de toekomst per saldo stijgen. We moeten er alleen af en toe even op wachten. In dit soort tijden moet het juist de Hollandse zuinigheid zijn die de boventoon voert. De eerste ronde van de sale is gestart en voor je het weet zijn de mooiste items de deur uit. Het is net de Bijenkorf.

Uiteraard weten we ook niet of de beurs op een later moment de mogelijkheid biedt om tegen nog lagere prijzen te kopen. Wat we wel weten is dat iedereen die dit jaar overwoog te beleggen of bij te storten, het beter nu kan doen. De eerste korting is dan binnen en de kans op winst een stuk groter.

 

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2020

Twijfel over value-aandelen

oktober 22, 2020

AEX 22 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2020

Wat heb je nog aan obligaties? – #Beursspel2020

oktober 22, 2020

Veel cijfers! | 22 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!