Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Hoeveel rendement maakt de AEX in 2018?

Hoeveel rendement maakt de AEX in 2018?
8 dec 2017 om 12:24

In december kijken beleggers graag vooruit naar het nieuwe jaar. De lijstjes met tips komen vanuit alle hoeken aangevlogen. Deze aandelen moet u bezitten in 2018… Alhoewel het natuurlijk volkomen arbitrair is om op 1 januari te beginnen en niet bijvoorbeeld op 1 februari doe ik er in dit artikel even aan mee. Ik kijk naar de verwachtingen van de analisten voor de AEX aandelen voor de komende twaalf maanden. Over een jaar ga ik dan eens kijken of de aandelen met het meeste opwaarts potentieel inderdaad ook goed gepresteerd hebben. Gemiddeld denken analisten dat aandelen in de AEX 10,9% kunnen stijgen de komende 12 maanden. Altice het meeste met een verwacht rendement van slechts 89,8% en Aalberts het minste met een min van 5,3%. Hier gaan we dan met de top vijf!

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel in de AEX volgens de analisten:

 1. Altice met verwacht opwaarts potentieel van 89,8%
 2. Galapagos 34,4%
 3. Gemalto met 27,4%
 4. SBM 18,7%
 5. KPN met 11,9%

Overzicht van alle AEX aandelen per peildatum 8 december 2017

Wat opvalt in deze tabel is dat analisten 321 koopaanbevelingen geven en 55 verkoopaanbevelingen. Dit overdreven positieve zie je eigenlijk altijd terug. Het pitchen van een sell valt altijd wat minder bij de klant dus dat doen analisten liever niet. Men zet er dan gewoon een ‘hold’ op. Hieronder het overzicht van de aandelen waar analisten het meest negatief over zijn.

 

Top 5 aandelen met minste potentieel volgens de analisten:

 1. Aalberts -5.3%
 2. Wolters Kluwer -5.3%
 3. Boskalis -2.4%
 4. Aegon -1%
 5. RELX +1,3%

Dus de uitgevers staan er beide bij. Bij Aalberts lijkt 20x de winst voor 2018 wat al te gortig. Boskalis zit nog steeds met moeilijke eindmarkten en Aegon moet zorgen voor betere kapitaalsratio’s. Ondanks deze aandelen kunnen we dus in de komende twaalf maanden 10,9% rendement maken met het beleggen in de AEX…aldus de analisten. Ik kijk wat dat betreft graag nog even naar de waardering. Nu is het niet zo dat er één waarderingsmaatstaf is die als de heilige graag kan worden gezien. Naast de koers-winstverhouding bestaan er nog vele andere. Ik houd het simpel en kijk naar een koerswinstverhouding van 16,6x gemiddeld voor 2018. Met de 10,9% koersstijging moet dit dus oplopen naar 18,4x. Dat is zeker geen koopje te noemen. Maar ja de economie draait goed, je krijgt een gemiddeld dividend van 3% en de rente blijft waarschijnlijk nog wel enige tijd relatief laag. Met dit lijstje krijgt u een makkelijk overzicht van de verwachtingen. Ga er alleen nooit blind op af. Doe je eigen huiswerk, want uiteindelijk ben je zelf als enige verantwoordelijk voor je beleggingsresultaat!

Let op! Dit zijn niet de aandelen waarin ik beleg. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Bij ProBeleggen laat ik exact zien waarin ik beleg.

Succes met uw beleggingen.

Albert

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.