Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hoe te beleggen in fysiek zilver?

Hoe te beleggen in fysiek zilver?
20 jul 2023 om 13:18

Een belegging in zilver heeft de laatste 20 jaar een rendement van 9% gemiddeld per jaar opgeleverd. Zilver biedt potentie zeker nu de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen en elektrische auto’s stijgt. 

Het grootste deel van de vraag naar zilver is afkomstig van de industrie. Zilver is een noodzakelijke grondstof voor de productie van computers, telefoons, zonnepanelen en onder andere elektrische auto’s.

Beleggers die zilver kopen bepalen momenteel zo’n 30% van de vraag naar zilver. Verder is er vraag naar zilver voor de productie van zilverwaar en zilveren sieraden. De zilvermarkt is relatief klein. De jaarlijkse “waarde” ligt rond de $30 miljard. 

De komende jaren zal de grootste stijging in de vraag naar zilver komen vanuit de sector zonnepanelen. Volgens data van het Silver Institute was er sinds 2021 voor het eerst een structureel tekort aan zilver. 

In 2021 was er een tekort van 51 miljoen ounces. Omgerekend is dat 5% van de totale jaarlijkse mijnproductie. In 2022 was het tekort 237 miljoen ounces, 23% van de mijnproductie. Dit jaar zal het tekort naar verwachting uitkomen op 142 miljoen ounces (14% van de mijnproductie). 

De mijnproductie is de laatste jaren aan het krimpen en het op opstarten van een nieuwe mijn kost gemiddeld 10 jaar voordat er output is. Zilver heeft een enorme potentie, zeker wanneer beleggers in deze kleine markt stappen. De zilverprijs is volatiel waardoor het niet voor elke belegger geschikt is. 

De manier om in fysiek zilver te beleggen in via fysieke zilverbaren

In de papieren zilvermarkt wordt regelmatig in een paar dagen de totale jaarproductie verkocht. Zolang niet de fysieke levering niet plaatsvindt gaat dat goed. Het tekort aan zilver, dat sinds 2021 is ontstaan, kan hier verandering in brengen. 

Wanneer je hier als belegger gebruik van wilt maken dan is het bezit van fysiek zilver een must. Fysiek zilver is er eigenlijk in 2 vormen: zilveren munten en zilverbaren. De premie op zilveren munten is hoog (vaak hoger dan 30% boven op de zilverprijs) waardoor het als investering lastig is om scherp in te stappen. 

Zilverbaren zijn belast met 21% BTW. Maar u kunt de zilverbaren zonder BTW kopen en terugverkopen wanneer de zilverbaren in een douane-depot worden opgeslagen. Dat klinkt duur maar dat valt in de praktijk mee. 

Doijer & Kalff verkoopt zilverbaren voor zo’n 3% boven de zilverprijs. De baren worden onder uw naam opgeslagen bij Brinks in Zurich, Zwitserland. De opslagkosten zijn slechts 0,8% per jaar. Hiervoor ontvangt u beveiligde en verzekerde opslag. 

In het dashboard van uw account wordt het rendement op uw belegging in zilver bijgehouden. U heeft volledige terugkoopgarantie en u kunt 24/7 kopen en verkopen. 

Lees hier meer over de 5 tips om succesvol te investeren in zilver 

Overweegt u om fysiek zilver te kopen? Open dan hier een account

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!